Aktuálne 28. júl 2018

Kandidáti sa musia do komunálnych volieb prihlásiť do 11. septembra

TASR
TASR
Kandidáti na primátorov, starostov a komunálnych poslancov či strany, ktoré ich navrhujú, musia podať kandidačnú listinu najneskôr do 11. septembra.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Kandidáti na primátorov, starostov a komunálnych poslancov či strany, ktoré ich navrhujú, musia podať kandidačnú listinu najneskôr do 11. septembra.

Kto to nestihne, nebude sa môcť uchádzať o priazeň voličov v novembrových komunálnych voľbách.

Vyplýva to z informácií z webu Ministerstva vnútra SR.

Voľby budú v sobotu 10. novembra, kampaň už beží a skončí sa 48 hodín predo dňom hlasovania. Voľby by mali stáť 8.890.458 eur. Z rozpočtu ministerstva vnútra má ísť na voľby 7.465.708 eur, z rozpočtu Štatistického úradu 1.424.750 eur.

Počíta s tým návrh harmonogramu organizačno-technického zabezpečenia volieb do orgánov samosprávy obcí, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. 

Právo voliť do orgánov samosprávy obce má plnoletý obyvateľ obce, ktorý má v nej trvalý pobyt. Občania môžu vo voľbách aj kandidovať. Za obecných či miestnych poslancov môžu byť zvolení obyvatelia obce s trvalým pobytom v nej a musia mať aspoň 18 rokov. Vyšší vek, teda 25 rokov, sa vyžaduje od kandidátov na starostov a primátorov.

Voľba je jednokolová. Za poslancov zastupiteľstva budú zvolení kandidáti, ktorí získajú vo volebnom obvode v poradí najviac platných hlasov. Za starostu alebo primátora bude zvolený ten kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov. Pri rovnosti hlasov sa podľa zákona vykonajú nové voľby.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0