Svet kresťanstva 09. január 2014

Po televíznej Biblii príde do kín Syn Boží

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Biblia je vo svete kinematografie bohatou inšpiráciou pre filmových tvorcov. Seriálová adaptácia z produkcie americkej televízie History Channel, ktorú počas Vianoc úspešne uviedla RTVS, sa svojím spracovaním pokúsila získať moderného diváka. Už vo februári na ňu nadviaže film Syn Boží. Päťdielny s...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Biblia je vo svete kinematografie bohatou inšpiráciou pre filmových tvorcov. Seriálová adaptácia z produkcie americkej televízie History Channel, ktorú počas Vianoc úspešne uviedla RTVS, sa svojím spracovaním pokúsila získať moderného diváka. Už vo februári na ňu nadviaže film Syn Boží. Päťdielny s...
Biblia je vo svete kinematografie bohatou inšpiráciou pre filmových tvorcov. Seriálová adaptácia z produkcie americkej televízie History Channel, ktorú počas Vianoc úspešne uviedla RTVS, sa svojím spracovaním pokúsila získať moderného diváka. Už vo februári na ňu nadviaže film Syn Boží.

Päťdielny seriál Biblia, ktorý uchvátil zahraničné publikum, ponúkol exkurz kresťanskými dejinami od Noemovej archy cez Exodus až po život, ukrižovanie a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Chceli sme zaujať mladú generáciu divákov a vrátiť ich späť k Biblii, hovorí producentská manželská dvojica Roma Downey (v seriáli si zahrala Ježišovu matku Máriu) a Mark Burnett.

V dôsledku toho je spracovanie výrazným spôsobom ovplyvnené potrebami moderného príjemcu. Hoci jednotlivé časti sú postavené na doslovnej adaptácii biblického textu, dominantným prvkom zostávajú bojové scény. Seriálu nechýba nič z toho, čo by mal obsahovať súčasný vojnový film. Množstvo akcie, rozsiahly komparz, atraktívna choreografia súbojov či epická hudba, na ktorej sa podieľal aj renomovaný nemecký skladateľ Hans Zimmer.

Dejiny ľudstva sú najmä dejinami napätia a konfliktov. Za dvadsať storočí je história svedkom len niekoľkých desiatok rokov, kedy vo svete vládol mier. Mnoho sporov sa rodilo aj na náboženskom princípe. Samotná Biblia tiež obsahuje násilie a smrť. Seriál vo svojej podstate len prezentuje skutočnosť takú, aká je zaznamenaná v spisoch. Z ekonomického hľadiska sa logicky opiera o pasáže, ktoré jej prinášajú zisk a zároveň aj sledovanosť. Náboženskými motívmi zaujme veriaceho človeka, iného zasa dávkou akcie. Také reakcie, aké nasledovali po premiére, nevyvolalo v poslednom období žiadne podobné sfilmovanie biblického príbehu.

Ako veľká väčšina spracovaní náboženskej tematiky v dnešnej dobe, aj Biblia ponúka niekoľko kontroverzných momentov. Samson ako čistokrvný černoch alebo ázijský anjelský bojovník, ktorý svojím mečom likviduje skazené obyvateľstvo Sodomy, poskytujú unikátnu vizuálnu interpretáciu kresťanských dejín. Kým toto doposiaľ nevídané stvárnenie niektorých aktérov umožňuje divákovi stotožniť sa s ním alebo ho odmietnuť podľa vlastného uváženia, prezentácia Boha ako toho, ktorý si žiada násilie a smrť, dáva odporcom kresťanstva do rúk ideálny tromf.

Veľké časové skoky v narácii a vynechanie viacerých významných príbehov je možné pochopiť, pretože rozsiahlosť biblických dejín nedovoľuje ani na takmer desiatich hodinách stopáže zachytiť všetky kľúčové udalosti. Vďaka epickému spracovaniu, majestátnej výprave či moderným kamerovým vychytávkam (retrospektíva, spomalené zábery, rýchly strih akčných scén) je však schopná získať si človeka bez ohľadu na vierovyznanie. Ak Mojžišov Exodus a prechod Izraelitov cez Červené more predstavoval výnimočný vizuálny zážitok, život Ježiša Krista (v hlavnej úlohe s výborným Diogom Morgadom) možno v určitých úsekoch postaviť dokonca na úroveň Gibsonovho komerčne úspešného Umučenia Krista (ktoré síce bolo podstatne brutálnejšie, ale o to ťažšie stráviteľné).

Biblia vyplnila prázdne miesto na televíznych obrazovkách a priniesla jedinečnú adaptáciu jednej z najslávnejších predlôh v dejinách. Neurazí, pretože zaznamenanú históriu vyslovene neprekrúca, zároveň upúta živšou, dynamickejšou a akčnejšou formou. Režisér Christopher Spencer navyše už vo februári uvedie nový projekt s názvom Syn Boží (v anglickom origináli Son of God). V konečnom dôsledku nepôjde o nič nové. Syn Boží bude príbehom o živote Ježiša Krista, ktorý sme mali možnosť vidieť v seriáli (v jeho najlepších častiach). Tentoraz však bude zostrihaný do celovečerného filmu.
Andrej Kuzmány

Súvisiace články: 
Foto: facebook.com
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0