Svet kresťanstva 08. december 2019

Nebojím sa o pápeža, ale o nás

Imrich Gazda Adam Takáč
Imrich Gazda Adam Takáč
Rozprávali sme sa s filipínskym kardinálom Luisom Antoniom Taglem.
Rozprávali sme sa s filipínskym kardinálom Luisom Antoniom Taglem.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Adam Takáč

Nebojím sa o pápeža, ale o nás
Kardinál Luis Antonio Tagle. Foto – T2.sk/Anton Kulan

Pápež František menoval do čela Konfregácie pre evanjelizáciu národov Luisa Antonia Tagleho. Filipínsky kardinál doposiaľ zastával významné celocirkevné úlohy ako prezident Medzinárodnej katolíckej charity a ako prezident Katolíckej biblickej federácie.

Prečítajte si rozhovor, ktorý sme s ním priniesli v máji 2018.

Niektorí vás zvyknú označovať za filipínskeho Jána Pavla II. Zvykli ste si už na to?

Viete, aká prvá reakcia mi napadá? Ach, úbohý Ján Pavol II.! Čo komu urobil, že ho prirovnávajú ku mne? (Smiech.) Ďakujem ľuďom, ktorí mi skladajú takýto kompliment, no beriem to ako žart. Ján Pavol II. bol úžasným človekom a ja mám od toho veľmi ďaleko.

Bol to práve Ján Pavol II., ktorý si všimol vašu vzdelanosť aj pastoračný zápal. Vymenoval vás za člena Medzinárodnej teologickej komisie a za biskupa vašej rodnej diecézy Imus, ktorá sa nachádza na predmestí Manily. V roku 2011 vás potom Benedikt XVI. vymenoval za arcibiskupa samotnej Manilskej arcidiecézy a neskôr aj za kardinála. Čo znamená byť biskupom niekoľkomiliónovej metropoly, kde žijú tí najbohatší aj najbiednejší?

Veľmi ma teší, že mi obaja spomenutí pápeži prejavili dôveru a zverili mi takú veľkú zodpovednosť. Z ľudského hľadiska asi ani nie je možné plnohodnotne sprevádzať milióny ľudí, ktorí žijú na rôznych materiálnych úrovniach. Ale ako nasledovníci Ježiša Krista, ktorí sú inšpirovaní Bibliou a učením cirkvi, vieme, že existuje cesta, ako budovať spoločenstvo milosrdenstva, súcitu a vzájomnej starostlivosti. Je to veľká Božia milosť a zároveň je to naše poslanie.

Prečítajte si aj
Hviezda filipínskeho Jána Pavla stúpa nahor (profil kardinála Tagleho)Zdieľať

Nemôžeme prinútiť ľudí, aby milovali a starali sa jeden o druhého. Môžeme ich však povzbudzovať, modliť sa za nich a vyzývať ich k tomu. Viem, že by som mohol byť zdrvený veľkosťou a množstvom problémov, ale dôverujem Bohu s vedomím, že nie som spasiteľ. Tým je Ježiš. Snažím sa robiť, čo sa dá, ale viem, že nemôžem vyriešiť všetko.

Svojím štýlom pastiera, ktorý vonia po ovciach, niektorým pripomínate súčasného pápeža Františka. Je František pápežom podľa vášho gusta?

Znovu nerozumiem, prečo ma niektorí s ním spájajú. Vravím si – chudák pápež František! (Smiech.) Mám silnú vieru, že Duch Svätý nám dáva pápeža, ktorého potrebujeme v danom čase. Nezáleží na tom, či tento, predošlý alebo budúci pápež sú podľa môjho gusta. Nie je to o mojich osobných sympatiách, ale o viere, že rešpektujeme vedenie najvyššieho pastiera, ktorého nám Boh dal. Pracujeme a vzájomne si pomáhame v tom, aby sme poznali Božiu vôľu v aktuálnom čase.

František musí v oveľa väčšej miere ako jeho predchodcovia čeliť kritike z vlastných radov. Dokonca aj zo strany niektorých kardinálov. Čo si o tom myslíte?

Pápež František už na začiatku svojho pontifikátu povedal, že v cirkvi už od čias apoštolov existovali rozdielne názory a prístupy. Myslím si, že pápež je na túto rozmanitosť pripravený. Moja obava je iná. Pýtam sa, či sme my pripravení skutočne sa navzájom počúvať a komunikovať? Nielen s pápežom, ale aj v našich diecézach a farnostiach. Vždy tu budú rozdiely, no ak budeme spolu hovoriť, zistíme, že máme viac toho, čo nás spája, ako rozdeľuje.

V súčasnosti ste prezidentom Katolíckej biblickej federácie aj Caritas Internationalis. Aké vnútorné prepojenia nachádzate medzi Božím slovom a láskou k blížnemu?

Emeritný pápež Benedikt XVI. povedal, že cirkev stojí na troch pilieroch – Božie slovo, sviatosti – najmä Eucharistia – a služba núdznym. Aj keď obe spomenuté organizácie sú veľké, majú v sebe toto vnútorné prepojenie – Božie slovo a charitatívna služba. A v oboch sa snažíme o rovnaký prístup, o jednotu v rozmanitosti. Máme jednu univerzálnu Katolícku cirkev, ktorá existuje v miestnych cirkvách. Podobne aj Katolícke biblické dielo či Caritas Internationalis sú organizáciou s mnohými členmi z rôznych krajín. Jednota v rozmanitosti má svoj veľký význam.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0