Politika 22. máj 2018

Prezidentské voľby budú prvým kolom parlamentných volieb

Jaroslav Daniška
Jaroslav Daniška
Čaká nás veľa kandidátov, stret straníckych záujmov a krátka kampaň.
Čaká nás veľa kandidátov, stret straníckych záujmov a krátka kampaň.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jaroslav Daniška

Prezidentské voľby budú prvým kolom parlamentných volieb
Foto: Kurt Bauschardt/flickr.com

Kiskovo rozhodnutie nekandidovať otvára dlho odkladanú diskusiu, kto vlastne kandidovať bude a o čo v týchto voľbách pôjde.

Kampaň bude krátka, čo preferuje známe tváre, resp. silnejšie strany, podľa všetkého sa črtá zrážka troch prístupov.

Ten prvý je stranícky, viaceré strany kampaň využijú ako prvé kolo parlamentných volieb. V zásade ide o všetky strany od 2 do 10 percent. Straníckeho kandidáta avizuje KDH aj Sme rodina, predstaví ho SNS aj Bugárov Most, svojho kandidáta musí po Kiskových špekuláciách postaviť Igor Matovič, mobilizáciu potrebujú aj strany pod piatimi percentami.

Charakter volieb to môže zásadne ovplyvniť, najmä ak bude kandidovať Béla Bugár, o čom sa v poslednom období opäť špekuluje. Bugár chcel kandidovať pred vypuknutím politickej krízy, v priebehu ktorej ho mnohí pochovávali, Bugár to však s úsmevom prežil. Stranícke ciele budú mať všetci kandidáti z tejto skupiny, rozhodujúca bude Bugárova účasť, ktorá bude niektorých neskrývane dráždiť.

Z tohto prístupu môžu vybočiť dve, možno tri strany: Smer, ktorý, naopak, potrebuje opačný prístup, ukázať otvorenosť voči okolitému svetu a zakryť prázdno vo vlastných radoch, a tiež SaS, ktorá sa kloní k podpore vedca a podnikateľa Mistríka (definitívne rozhodnutie zatiaľ nepadlo), ktorý kedysi SaS zakladal, ale potom sa z politiky stiahol.

Otázkou je, samozrejme, Kotleba, v Banskej Bystrici prehral, načas sa stiahol, dnes už ale opäť víri vodu a polarizuje novým spôsobom.

Tretí prístup predstavujú jednotlivci, ktorí cítia politický potenciál, niektorí sa chcú do politiky vrátiť ako Štefan Harabin, ktorý zjednocuje matičný a konšpiračný svet, má blízko aj ku Kotlebovi. Ale v tejto kategórii budú aj ďalší kandidáti, niektorí vyzývajú na účasť Františka Mikloška, ktorý by, naopak, predstavoval opačný oblúk slovenskej politiky, od novembrovej VPN po Slušné Slovensko.

Tieto tri prístupy znamenajú dve veci:

Po prvé, budeme mať veľa kandidátov. Keď kandidujú dvaja-traja výrazní kandidáti a keď kandiduje osem-desať viac-menej vyrovnaných kandidátov, sú to iné voľby.

Nepôjde v nich len o odlíšenie väčších názorových skupín (vláda/opozícia, konzervatívnejší/liberálnejší svet), ale o pitvanie sa hlbšie v rámci jednotlivých skupín, čaká nás debata o väčších a menších liberáloch či konzervatívcoch, rozdiely budú osobnostné, charakterové, pripomínať sa bude všetko. Dnes sa zdá, že situácia má všetky predpoklady na osobnejšiu a konfliktnejšiu kampaň.

Platí to o to viac, že nateraz sa zdá, že vo voľbách nebude žiaden zjavný favorit či dvaja. Šancu na druhé kolo má viacero kandidátov. Druhé kolo má zase predpoklady stať sa referendom, podľa toho, kto v ňom skončí.

Po druhé, bude to stret viacerých politických generácií. Vekovo starší kandidáti oživia staré spory, nové strany budú, naopak, žiť v témach súčasnosti a budúcnosti. Je možné, že nás čaká malá encyklopédia slovenskej politiky, názorové strety o Mečiarovi, Ficovi, Dzurindovi aj diskusie o migrantoch a kresťanoch, euro-sporoch a liberálnej demokracii, obrazne povedané spory o Remiáša aj Kuciaka. Všetko naraz, každému podľa jeho gusta.

Aby som to zhrnul, prezidentské voľby budú tak trochu o zápase o transformáciu slovenskej politiky. Časť opozície sa bude správať tak, že netreba vymeniť iba vládu, ale aj opozíciu, časť opozície a vlády bude hrať o stabilitu, resp. výmenu vlády, časť bude hrať o prežitie v starom svete aj za cenu zmenených partnerov. Stretnú sa výrazné a polarizujúce osobnosti, aj – povedzme to eufemicky – nie až také výrazné osoby, ktoré sa však budú môcť spoľahnúť na iné prednosti.

Ak z toho nebude chaos, bude to malý zázrak.



Keďže ste náš pravidelný čitateľ, tak už viete, že články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú. 

Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0