Kultúra 21. máj 2018

U2 si zvolili zlú stranu, ale vypadnúť z playlistu si nezaslúžia

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Postoj írskej kapely k referendu o potratoch nie je prekvapením. Sklamaním však rozhodne.
Postoj írskej kapely k referendu o potratoch nie je prekvapením. Sklamaním však rozhodne.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

U2 si zvolili zlú stranu, ale vypadnúť z playlistu si nezaslúžia
Bono na Olympijskom štadióne v Ríme 15. júla 2017. Foto: TASR/AP

Tento piatok bude v Írsku referendum o legalizácii potratov. V rámci kampane sa diskutuje aj o postoji slávnej írskej kapely U2. Tá uverejnila na svojom Twitteri a Instagrame post vo forme obrázka srdca s textom: „Repeal the 8th“. 

Podporila teda zrušenie tzv. 8. dodatku írskej ústavy, v ktorom sa priznáva nenarodenému dieťaťu rovnaké právo na život ako matke. 

Chlapec z albumu kritizuje Bona

U2 svoj postoj oficiálne nekomentovali. 

Pre írske médiá sa však vyjadril gitarista David Evans známy ako The Edge: „Myslím, že máme pochopenie pre obe strany. Osobne som za odstránenie dodatku, hoci rozumiem, prečo s tým môžu mať ľudia problém,“ povedal The Edge pre Irish Independent. 

Reakcie na krok U2 boli mohutné. Samozrejme, menej konzervatívni priaznivci U2 chválili za ústretový postoj k slobode žien.

Mnohí fanúšikovia však neskrývali sklamanie. Na sociálnych sieťach sa objavili aj odkazy o bojkote koncertov, iní prestali sledovať kapelu na Twitteri či Instagrame. 

Niektorí fanúšikovia to brali dosť zostra a posielali skupine tvrdé odkazy: „Budete vyzerať cool s pesničkou Sunday Bloody Sunday, keď sa budú každú nedeľu v Írsku zabíjať neozbrojení chlapci a dievčatá…“

Tvrdú kritiku zožala kapela aj od chlapíka menom Peter Rowen. Ide o človeka, ktorý bol ako dieťa zobrazený na obaloch albumov Boy, War a výberu z roku 1988. 

Dnes 44-ročný profesionálny fotograf Rowen denníku The Irish Sun povedal, že bol „zhrozený a smutný“, keď videl, že U2 propagujú „niečo, čo je zjavne nesprávne“. „Hanba im,“ dodal Dublinčan.

Podľa neho je 8. dodatok jediná zákonná ochrana nenarodených detí. „Jeho zrušenie povedie k potratom na požiadanie. Najkomplikovanejšie a najzložitejšie prípady sa v kampani používajú na mobilizáciu ľudí ísť hlasovať,“ vyjadril sa Rowen.

Pre Bona ide o citlivú vec aj preto, že Rowen je mladším bratom umelca Guggiho, blízkeho priateľa frontmana U2. 

Ako mohli? 

Sklamanie mnohých fanúšikov, najmä kresťanov, je pochopiteľné. Vychádza hlavne z toho, že U2 sú považovaní za kresťanskú kapelu, hoci nie plnokrvnú v zmysle gospelového zoskupenia. 

Pôvod členov U2 je kresťanský (okrem basgitaristu Adama Claytona sú všetci veriaci), vyrastali v kresťanských komunitách – a kresťanská je nepochybne aj veľká časť ich tvorby.

Mnohé ich piesne nesú v sebe silné náboženské motívy. Za najpobožnejšiu pieseň sa považuje I Still Haven't Found What I Am Looking For alebo žalm 40. Modlitbou je tiež pieseň Yahweh, v ktorej sa Bono pýta Boha, prečo je pred svitaním tma.

Song Until the End of the World sa začína s Ježišom vo večeradle a pokračuje Judášovou zradou. V melancholickej piesni Acrobat túži Bono prijímať Eucharistiu a rytmická Mysterious Way hovorí o Duchu Svätom. Atmosféru Veľkého piatku stelesňuje Wake Up Dead Man, v ktorej spevák prosí Ježiša, aby mu povedal, aké to je po smrti. Pieseň Magnificent bola podľa Bona inšpirovaná Magnifikatom Panny Márie.

Vo viacerých rozhovoroch Bono hovorí o Ježišovi, o svojej viere. Fotka Jána Pavla II. v typických okuliaroch frontmana U2 obehla svet. Bono sa však ku katolíckej cirkvi nikdy oficiálne neprihlásil, hoci viac ráz povedal, že v nej cíti útechu.  

Napriek všetkému, čo sme spomenuli, boli U2 vždy ľavicovou kapelou, ako je to v tejto brandži zvykom. Aj Bonove sociálne a politické aktivity (boj za oddlženie afrických krajín, katastrofy po hurikánoch, boj s AIDS) mali vždy príchuť skôr ľavicového aktivizmu než misionárskeho nadšenia. 

Bono ako MacPhisto vystupuje na koncerte v rámci tohtoročného turné v kalifornskom Inglewoode 16. mája 2018. Foto: TASR/AP

Šok, sklamanie a šanca

Preto „coming-out“ U2 v otázke referenda o potratoch nemusí vyvolať šok. 

Sklamanie určite, to je pochopiteľné. Má však zmysel bojkot koncertu či stiahnutie pesničiek z osobných playlistov? 

Úprimný by bol v tomto rozhodnutí iba človek, ktorý by rovnako odmietol všetky ostatné ľavicové a pro-choice rockové kapely. A to by mal teda vážny problém niečo kvalitné počúvať.

Ponúka sa teda milosrdnejšia reakcia na morálnu nekonzistentnosť kapely, ako radí páter Damian Ference vo svojom komentári na Catholic Herald. Podľa neho sa určite treba ozvať, vyjadriť svoj nesúhlas. Ale nezlomiť nad írskou štvoricou úplne palicu. 

Lebo napriek spomínanému zlyhaniu majú na konte mnoho ušľachtilých vecí. Vezmime si iba fakt, že Bono ako globálna top celebrita žije so svojou manželkou 36 rokov. 

Možno si Bono a spol. časom uvedomia, že urobili chybu a prehodnotia svoj postoj. Azda si Bono vtedy opäť nasadí masku MacPhista, postavy z knihy C.S. Lewisa Rady skúseného diabla, ktorú používal na turné v 90. rokoch, keď parodoval mainstreamovú kultúru.

Dovtedy však musia jeho konzervatívni fanúšikovia strpieť, že postojom k referendu sám spadol do priestoru MacPhista. Cestu von musí nájsť sám.


Keďže ste náš pravidelný čitateľ, tak už viete, že články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú. 

Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0