Vyhlásenie: Polícia musí vysvetliť postup voči Pavle Holcovej

Slovenská polícia sa chce dostať k informáciám, ktoré si česká novinárka vymieňala so svojimi zdrojmi a investigatívnymi novinármi.

V uplynulých týždňoch priniesol Postoj viaceré články, v ktorých opisuje podozrivé aktivity organizovaných skupín (napríklad podozrivé finančné operácie, poberanie dotácií s pochybnou efektivitou). V článkoch bolo tiež poukázané na podozrenie, že tieto skupiny majú silné politické či policajné kontakty.

Pri spracúvaní týchto materiálov sme v rámci tímu #AllForJan spolupracovali aj s českou investigatívnou novinárkou Pavlou Holcovou. Tá bola tiež súčasťou interných novinárskych fór určených na zdieľanie informácií, aby sa zefektívnila investigatívna činnosť redakcií informujúcich o podozreniach na prepojenia organizovaného zločinu so štátnymi inštitúciami.

Včera sem sa dozvedeli, že Pavle Holcovej slovenská polícia zabavila telefón s cieľom dostať sa k jeho obsahu vrátane spomínaných zdieľaných informácií.

Postoj sa preto pridáva k protestnému stanovisku vydavateľov tlače a šéfredaktorov k postupu polície v prípade novinárky Pavly Holcovej.

So znepokojením sme prijali správu, že polícia SR odobrala investigatívnej novinárke Pavle Holcovej mobilný telefón vrátane SIM karty a napriek jej nesúhlasu sa pokúša prelomiť jeho ochranu, čím môžu byť ohrozené zdroje jej informácií.
Povinnosť chrániť zdroje je jednou z podstát novinárskej práce. Je to jedna z podmienok, pod ktorou občania poskytujú novinárom citlivé informácie, ktoré umožňujú zásadné odhalenia o korupcii alebo iných zlyhaniach štátnej moci.
Platný tlačový zákon ukotvuje povinnosť zachovať mlčanlivosť o zdroji informácií tak, aby sa nedala zistiť totožnosť zdroja, pričom táto povinnosť explicitne platí aj vo vzťahu k nosičom informácií.
Povinnosť chrániť zdroj sa týka nielen vydavateľov periodickej tlače, ich zamestnancov, ale aj osôb, ktoré na základe zmluvných vzťahov poskytujú vydavateľom informácie. Právo na ochranu zdroja je pevne ukotvené aj v rozhodovacej praxi Európskeho súdu pre ľudské práva.
S ohľadom na to, že mnohé z podozrení, ktoré sa objavili po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej smerujú práve k predstaviteľom orgánov činných v trestnom konaní, ako napríklad podozrivé zbohatnutie manželky bývalého šéfa NAKA a súčasného šéfa komunikačného oddelenia policajného prezídia Róberta Krajmera, prepojenia končiaceho policajného prezidenta Tibora Gašpara na súkromnú bezpečnostnú službu Bonul, nečinnosť polície pri sporoch farmárov na východe, vysoká miera chybovosti prokurátorov v prípadoch súvisiacich s článkami Jána Kuciaka, je dôsledná ochrana zdrojov dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Najmä keď existuje dôvodné riziko zneužitia takýchto informácií.
Polícia a prokuratúra musí jasne vysvetliť svoj postup voči novinárke Pavle Holcovej a rovnako na základe akého právneho základu a v akom rozsahu môžu polícia a prokuratúra od novinára zisťovať zdroje jeho informácií.
Žiadame ministerstvo kultúry, aby v reakcii na udalosti posledných mesiacov pripravilo návrh legislatívnych opatrení, ktoré posilnia postavenie novinárov a odstránia nejasnosti dnešnej úpravy. Sme pripravení poskytnúť vám pri tomto procese plnú súčinnosť vrátane formulovania vlastných návrhov.

Vydavatelia:

Alexej Fulmek, predseda Asociácie vydavateľov tlače, CEO Petit Press, a. s.

Michal Teplica, podpredseda predstavenstva Asociácie vydavateľov tlače, CEO News and Media Holding, a. s.

Marián Zima, podpredseda predstavenstva Asociácie vydavateľov tlače, predseda zboru zástupcov Asociácie na ochranu novinárskej etiky SR, CEO Šport Press

Milan Dubec, CEO Ringier Axel Springer Slovakia, a. s.

Jozef Bajo, CEO BAUER MEDIA SK, v. o. s.

Vladimír Mužik, CEO MAFRA Slovakia, a. s.

Emília Fullová, CEO v zastúpení, P E R E X, a. s.

Peter Halász, CEO JAGA GROUP, s. r. o.

Lukáš Fila, CEO N Press, s. r. o.

Mária Reháková, riaditeľka spoločnosti STAR production, s. r. o.

Matthias Settele, MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r. o.

Marcel Grega, Generálny riaditeľ TV JOJ

Šéfredaktori: