Blog 14. máj 2018

Čo v sebe naozaj ukrýva rodina?

Richard Vašečka
Richard Vašečka
R-O-D-I-N-A. Aké slová by sa dali zložiť z týchto šiestich písmen?
R-O-D-I-N-A. Aké slová by sa dali zložiť z týchto šiestich písmen?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Richard Vašečka

Čo v sebe naozaj ukrýva rodina?

Pamätám si, že takto znela otázka pána kaplána na začiatku kázne počas detskej svätej omše pred niekoľkými rokmi vo farskom kostole v Žiline. Dosiahol svoje. Všetci sme začali v hlave hneď skladať rôzne kombinácie, ktoré dávajú zmysel. A ak sme prišli na niečo, čo pred nami ešte nikto nepovedal, ponáhľali sme sa to rýchlo povedať nahlas, aby nás nikto nepredbehol. Bolo to zábavné, miestami dosť prekvapujúce, ale aj veľmi poučné a obohacujúce.

Tak samozrejme, na prvom mieste boli slová RODRODÍ. Ale napríklad aj slovo NÁROD.

Áno, rodina je najužšia bunka národa, spoločnosti. Nevisí vo vzduchoprázdne, je súčasťou rodu, širšieho príbuzenstva – rodičov, súrodencov, starých rodičov, ujov, tiet, bratancov, sesterníc, svokrovcov, zaťov, neviest, švagrov a švagrín, ale aj našich už zosnulých predkov.

Aj keď sú v živote rôzne situácie a okolnosti, predsa len biologická rodina vzniká, keď sa rodí, keď prichádzajú na svet deti. A to je možné, len keď máme otca a matku, muža a ženu, manželov. Ak chceme chrániť a podporovať rodinu, potrebujeme podporovať rodičovstvo, otcovstvo a materstvo, a chrániť manželstva muža a ženy.

Moju milovanú manželku zaujali posledné tri písmená slova rodina – INÁ. Každá rodina je originál, je iná. A to je veľmi dobré. Netreba sa porovnávať, netreba chcieť byť ako susedia, netreba závidieť, netreba sa trápiť. Naše manželstvo a naša rodina sú našim osobným povolaním – jedinečným, neopakovateľným, nenapodobiteľným – a potrebné práve také, aké sú.

Rodina je, vždy bola a vždy bude IN. Dnes sa to možno často nezdá, ale rodina, v ktorej žijú v láske spolu oco, mama a deti, je niečo neuveriteľne vzácne, čo by chcel mať každý človek. A bohužiaľ zďaleka každý nemá. Buďme teda vďační a hrdí na svoju rodINu. Rodina je moderná v každej dobe.

Z písmen slova rodina sa dá zostaviť aj to najpozitívnejšie slovo na svete: ÁNO! Rodina je áno, ktoré si navzájom hovoríme a prejavujeme. Na začiatku je manželský súhlas, odpoveď na otázku: „Berieš si ... ?“ A pokračuje to prijatím detí zo strany rodičov, odpoveďou áno životu, ktorá sa deje práve a jedine v rodine.

Slovo rodina obsahuje samozrejme aj krátke, ale kľúčové ONONA. V rodine získavame svoju identitu muža a ženy. Muž a žena, otec a matka, uvádzajú svojich synov a dcéry, chlapcov a dievčatá, do ich mužskosti a ženskosti. V tomto je rodina absolútne podstatná.

Z jej písmen si viete vyskladať aj slovo DAR. Treba to vôbec vysvetľovať? Nejde len o Vianoce a narodeniny, ale skôr o nás samých. Manželia sú darom jeden pre druhého – celý a na celý život. Rodičia sú darom pre deti a deti sú tým najvzácnejším darom pre rodičov. A celá rodina je darom pre svoje okolie, pre príbuzenstvo, pre priateľov a pre celú spoločnosť.

Teraz sú na rade tri na seba podobajúce sa slovesá. V jednom z nich si pomôžeme češtinou. Sú to slová RADI, RADÍŘÁDÍ. V rodine sa máme radi. Láska spolu s úctou sú základom rodinných vzťahov. Manželia si sľubujú: „Budem ťa milovať a ctiť po všetky dni svojho života ...“ Deti sú vyzvané „ctiť svojho otca i svoju matku.“ Láskou, úctou a ich prejavmi netreba šetriť. Nebojme sa povedať: „Milujem ťa! Ľúbim ťa! Mám ťa rád! Vážim si ťa! Uznávam ťa! Ďakujem ti za všetko!“

V rodine sa aj radí. Síce sa hovorí, že dobrá rada je najlacnejší tovar na svete (veľká ponuka, malý dopyt), ale kto nám najlepšie poradí, ak nie tí, ktorí nás milujú, ktorí nás poznajú a žijú s nami od narodenia?

A v rodine sa niekedy aj „řádí“, čiže po slovenský „vyčína“. Tu sa hodí aj slovo, ktoré sa tiež dá vyskladať z písmen slova rodina, a to slovo RANÍ. Áno, niekedy to medzi nami škrípe, niekedy to iskrí, sú aj spory a hádky, ale najdôležitejšie je odpustenie a zmierenie. Nebáť sa priznať si chybu, vykonať nápravu, snažiť sa zmeniť svoje zlé správanie, nebyť pyšný, poprosiť o odpustenie a tiež odpustiť. Každý deň. Vždy, keď je to potrebné.

Skoro úplne na záver som si nechal slovo ÁRON. Bol to prvý izraelský veľkňaz, Mojžišov brat, človek, ktorý stál pred Bohom. Rodina nemôže zostať zameraná len na seba, prípadne na svoje pozemské prostredie, ale potrebuje obrátiť svoj zrak na svoj konečný cieľ, na Boha, na nebeského Otca, na Lásku. Každý člen rodiny má realizovať svoje všeobecné kňazstvo, vychádzajúce z krstu. Rodina je a má byť domácou cirkvou. A špeciálne manžel a otec sa nemá báť byť Áronom, kňazom svojej rodiny.

Keďže moja myseľ je akosi nastavená hľadať vždy čosi originálne, podaril sa aj mne počas spomínanej detskej svätej omše jeden zásah. Z písmen slova rodina sa mi podarilo poskladať a ako prvý nahlas vykríknuť slovo DRINA, čo vyvolalo pochopiteľne všeobecné obveselenie.

Áno, ako otec rodiny viem, že mať rodinu prináša so sebou aj kopu driny. Ale to je v poriadku. Oplatí sa to. Ako hovorí jedno čínske príslovie: „Kto žije bez detí, nevie, čo je bolesť. Ale kto zomiera bezdetný, nevie, čo je radosť.“ Nikto na svete vám nedokáže dať to, čo môžete prežiť jedine v rodine. To nie je dôvod na povyšovanie sa, ale dôvod na veľkú vďačnosť.

V týchto dňoch a týždňoch slávime na Slovensku (i vo svete) Dni rodiny. Tak milá rodina, milé rodiny, všetko najlepšie k vášmu sviatku!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0