Aktuálne 14. máj 2018

Za predsedu katalánskej vlády bol zvolený Quim Torra

TASR
TASR
Katalánsky parlament zvolil v pondelok Quima Torru za predsedu tamojšej regionálnej vlády.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Katalánsky parlament zvolil v pondelok Quima Torru za predsedu tamojšej regionálnej vlády.

Jeho kandidatúru v 135-člennom parlamente podporilo 66 poslancov strany Spoločne pre Katalánsko (JxCat) a Republikánskej ľavice Katalánska (ERC). Proti sa vyslovilo 65 poslancov - odporcov nezávislosti Katalánska. Hlasovania sa zdržali štyria poslanci ľavicovej a euroskeptickej strany Kandidátka ľudovej jednoty (CUP). Informovala o tom televízna stanica TV3.

Denník El País dodal, že predseda katalánskeho parlamentu Roger Torrent musí teraz o výsledku hlasovania poslancov informovať španielskeho kráľa Filipa. Nový premiér môže byť oficiálne vymenovaný do funkcie až po tomto kroku. Podľa zákona musí nový premiér nastúpiť do funkcie do piatich dní od vymenovania.

O Torrovej kandidatúre hlasoval katalánsky parlament už v sobotu, keď však nezískal vo svoj prospech absolútnu väčšinu hlasov. V druhom kole mu stačila už len jednoduchá väčšina - 66 hlasov.

Torra v pondelok pred poslancami vyhlásil, že v prípade svojho zvolenia za premiéra bude pracovať na budovaní nezávislej republiky "s právami pre všetkých".

"Budeme verní mandátu z referenda o sebaurčení (Katalánska) z 1. októbra (2017): budovať (od Španielska) nezávislý štát, republiku," vyhlásil. Uviedol, že "pre španielsky i katalánsky ľud sloboda znamená republiku".

Torra súčasne podľa agentúry CNA vyzval prívržencov i odporcov nezávislosti Katalánska od Španielska, aby pristúpili k sebareflexii - kým prví by podľa neho mali uznať, že sa dopustili chýb, druhí by mali akceptovať, že väznenie, exil, stíhanie občanov za ich názory a realizáciu ich občianskych a politických práv sú neprijateľné.

Dodal, že chce vytvoriť "exilovú štátnu radu" na čele s "legitímnym prezidentom" Katalánska Carlesom Puigdemontom. Zároveň avizoval zriadenie ústavodarného zhromaždenia, ktoré by pripravilo ústavu pre katalánsku republiku.

Torra je považovaný za blízkeho spojenca expremiéra Carlesa Puigdemonta, ktorý bojuje proti svojmu vydaniu z Nemecka na trestné stíhanie do Španielska.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0