Spoločnosť Politika 14. august 2013

GLÓBUS: Hrajte vždy v útoku!

Michael Cook
Michael Cook
hrajtevutoku-text.jpg Po Riu je jasné, že kresťanstvo sa nechystá na smetisko dejín. Aj pre vyčerpaných novinárov boli Svetové dni mládeže prekvapujúce. Organizácia bola otrasná. Verejná doprava skolabovala. Bankomatom došli peniaze. Pole, kde mali mladí spať a kde mal...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michael Cook

hrajtevutoku-text.jpg Po Riu je jasné, že kresťanstvo sa nechystá na smetisko dejín. Aj pre vyčerpaných novinárov boli Svetové dni mládeže prekvapujúce. Organizácia bola otrasná. Verejná doprava skolabovala. Bankomatom došli peniaze. Pole, kde mali mladí spať a kde mal...

Po Riu je jasné, že kresťanstvo sa nechystá na smetisko dejín.

Aj pre vyčerpaných novinárov boli Svetové dni mládeže prekvapujúce. Organizácia bola otrasná. Verejná doprava skolabovala. Bankomatom došli peniaze. Pole, kde mali mladí spať a kde mala byť slúžená nedeľná omša, sa po hustom daždi premenilo na močiar. Dokonca aj starosta Rio de Janeira pripustil, že mesto si vyslúžilo skôr nula ako desať bodov.

Tri milióny mladých ľudí, ktorí sa zhromaždili na slávnej pláži Copacabana v Riu, bolo mokrých, natesnaných, nevyspatých a unavených zo státia v radoch pred páchnucimi prenosnými toaletami.

Bolo tam viacero problémov. Atmosféra však bola radostná a veselá. Bol tam pápež – nový pápež – latinskoamerický pápež. Bol to čas radosti.

Naozaj bude nasledujúca generácia bezbožná?

„Po vyše 25 rokov pokrývania vojen, obchodovania s drogami, nepokojov, protestov, štátnych zásahov a, áno, piatich pápežských ciest do Latinskej Ameriky musím povedať, že na mňa tak ľahko niečo nezapôsobí,“ napísala Lucia Newman, latinskoamerická editorka v Al Jazeere. „Ale bez váhania priznávam, že scéna na pláži Copacabana v sobotu v noci a skoro ráno v nedeľu bola ohromujúca.“

"Ak dokáže pápež pritiahnuť tri milióny mladých z celého sveta na podujatie podobné tomuto, naozaj sa nad kresťanstvom zmráka?"

Médiám niekedy unikne príbeh, ktorý majú priamo pod nosom. Ak dokáže pápež pritiahnuť tri milióny mladých z celého sveta na podujatie podobné tomuto, naozaj sa nad kresťanstvom zmráka? Naozaj bude nasledujúca generácia bezbožná a zosvetštená?

Svetové dni mládeže okrem podpory zbožnosti a entuziazmu dali katolíckemu učeniu pevnejší intelektuálny základ (proti antikultúre). Mnoho mladých bude aplikovať tieto lekcie v ich domácich životoch – a v ich politikách – počas nasledujúcich rokov.

Napríklad: najmenej dva milióny pútnikov dostalo ľahko čitateľný manuál k bioetike vo veciach ako oplodnenie v skúmavke, potraty či transplantácia orgánov. Určite to mnohým z nich pomôže zorientovať sa v problémoch, keď s nimi budú konfrontovaní vo svojich životoch po návrate domov.

Moment Georgea Pattona

Celkom určite ich to tiež zapálilo k väčšiemu záväzku evanjelizovať. Toto bolo kľúčové posolstvo pápeža Františka. Znovu a znovu trval na tom, že jeho poslucháči musia šíriť svoju vieru medzi svojimi priateľmi:

„Skúsenosť z tohto stretnutia nesmie zostať zavretá vo vašom živote alebo v malej skupine vo vašej farnosti, spoločenstve alebo komunite. Bolo by to ako držanie kyslíka mimo plameň, ktorý silno horel. Viera je plameň, ktorý rastie tým silnejšie, čím viac je zdieľaný a odovzdávaný... Ježiš nepovedal: ‚ak sa vám chce, ak máte čas‘, ale ‚Choďte a získavajte učeníkov zo všetkých národov‘.“

Je jasné, že František nemá na mysli len postrekovanie zatuchnutých katedrál broskyňovým osviežovačom vzduchu. On rozráža okná dokorán a energicky velí vyraziť do sekulárneho sveta. Aby mladých naviedol k evanjelizácii, použil športovú terminológiu:

"Posolstvo bolo: žiadne stonanie, žiadne lamentovanie. Máte 'revolučnú' vieru. Využite to!"

„Chlapci a dievčatá, prosím vás: nezaraďujte sa na chvost dejín. Buďte aktívnymi členmi! Prejdite do útoku! Vydajte sa vpred, budujte lepší svet, svet bratov a sestier, svet spravodlivosti, lásky, pokoja, bratstva, solidárnosti. Vždy hrajte v útoku!“

Úlohu drsno-láskavého trénera hral takisto pri svojich poručíkoch, katolíckych biskupoch, keď ich povzbudzoval k menšej práci od stola a väčšej práci nôh: „Nemôžeme sa držať zavretí vo farnostiach, v našich spoločenstvách či diecéznych inštitúciách, keď toľko ľudí čaká na Evanjelium!“

Pre mnohých biskupov, ktorí sa cítia zničení zo škandálov a klesajúcej dochádzky do kostola, to musel byť „moment Georgea Pattona“, keď vrchný veliteľ naháňa vojakov, aby sa sformovali. Posolstvo bolo: žiadne stonanie, žiadne lamentovanie. Máte „revolučnú“ vieru. Využite to!

„Viete, že v živote biskupa je veľa problémov, ktoré treba riešiť. A s týmito problémami a ťažkosťami sa biskupova viera môže stať mrzutou. Aký hrozný je mrzutý biskup! Aké zlé to je!“

Nie smetisko dejín, ale obnovené turné

Ohromujúci úspech z Ria je ukazovateľom do budúcnosti.

Katolícka cirkev, ktorá poskytuje väčšinu palebnej sily pre západných obrancov tradičných hodnôt a ľudskej dôstojnosti, sa za posledných 50 rokov po tsunami sekularizácie 20. storočia pomaly dávala dokopy. Prvotný vývoj bol nepostrehnuteľný. V 60. a 70. rokoch veľa laikov prestalo chodiť do kostola a mnoho kňazov odpadlo. Účinky tejto éry sa stále ozývajú.

"V roku 2006 vystupovali na Copacabane aj Rolling Stones. S 1,5 milióna účastníkmi sa o tom písalo ako o najväčšom svetovom rockovom koncerte vôbec. Na pápeža Františka prišli 3 milióny – a on je o sedem rokov starší ako Mick Jagger."

Ale počnúc neskorými 70. rokmi Cirkev v troch etapách svoju vitalitu obnovila. V prvej fáze jej Ján Pavol II. dal čerstvú disciplínu, sebavedomie a dôležitosť. Použijúc svoje obrovské čaro a prestíž potvrdil tradičné učenie bez toho, aby sa zdalo staromódnym. A po páde komunizmu bola Katolícka cirkev jasne celosvetovo najspoľahlivejším obrancom ľudskej dôstojnosti.

V druhej fáze sa objavil Benedikt XVI. ako popredný svetový verejný intelektuál. Stalo sa zrejmým, že najsilnejší kritik morálneho a kultúrneho relativizmu a oživeného islamu sa našiel v Cirkvi.

S Františkom sa začala tretia fáza: energická a smelá evanjelizácia. Aj pre jeho predchodcov to bolo dôležitou témou, ale pre Františka je takmer jedinou. V každom jednom prejave, kázni a dokumente bubnuje k evanjelizácii.

A ak chcete vedieť, či odkaz zasahuje ľuďí, stačí sa pozrieť na štatistiky. V roku 2006 vystupovali na pláži Copacabana aj Rolling Stones. Približne 1,5 milióna zúčastnených ľudí bol počet, kvôli ktorému sa o tom písalo ako o najväčšom svetovom rockovom koncerte vôbec. Na pápeža Františka prišli 3 milióny – a on je o sedem rokov starší ako Mick Jagger.

Svetové dni mládeže v Riu ukázali, že kresťanstvo ani zďaleka neputuje na smetisko dejín. Miesto toho je na veľkom obnovenom turné.

Michael Cook
Autor má doktorát z austrálskej literatúry a titul BA z Harvardskej univerzity. Je editorom austrálskeho magazínu MercatorNet. Venuje sa bioetike, prispieva do viacerých časopisov v Austrálii, USA a Británii.

Pôvodný text: Play always on the offensive! Publikované v rámci licencie Creative commons, preložil: L. Obšitník. Medzititulky redakcia, ilustračné foto: flickr.com/photos/jmjrio2013

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0