Svet kresťanstva 07. máj 2018

Švajčiarska garda mení kovové prilby za plastové z 3D tlačiarne

TASR Postoj
TASR Postoj
Niektorí členovia gardy sa sťažovali, že pod načierno nalakovanými prilbami im na hlave vznikajú aj popáleniny.
Niektorí členovia gardy sa sťažovali, že pod načierno nalakovanými prilbami im na hlave vznikajú aj popáleniny.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Švajčiarska garda mení kovové prilby za plastové z 3D tlačiarne
Členovia Švajčiarskej gardy stoja pred začiatkom slávnostnej omše na Kvetnú nedeľu na námestí sv. Petra vo Vatikáne 9. apríla 2017. FOTO TASR/AP

Príslušníci Švajčiarskej gardy vymenia svoje prilby z oceľového plechu za plastové, ktoré 3D tlačiareň vyrobí z odolného materiálu.

Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Vojaci pápežskej gardy touto inováciou získajú modernejší vzhľad i pohodlnejšiu súčasť uniformy, v ktorej hodiny stoja na stráži. 

Nová prilba je totiž ľahšia a lepšie sa v nej budú znášať horúčavy. Niektorí členovia gardy sa sťažovali, že pod načierno nalakovanými prilbami im na hlave vznikajú aj popáleniny. Nový model má preto odvetrávací otvor. 

Veliteľ gardy Christoph Graf na margo novinky povedal, že „treba kráčať s dobou“. Zdôraznil však, že každá inovácia musí mať svoje opodstatnenie. Dodal, že halapartne si Švajčiarska garda vyrábať z plastu nedá. 

Hovorca Švajčiarskej gardy Urs Breitenmoser spresnil, že nový model prilby sa nebude používať v nedeľu. 

Podľa AP Švajčiarska garda teraz hľadá sponzorov, ktorí by financovali výrobu plastových prílb. Výroba jednej stojí 880 eur, čo je polovica ceny prilbice z oceľového plechu.

Prototyp prilby predstavili pred nedeľnou prísahou nových členov Švajčiarskej gardy, ktorá sa koná raz ročne – 6. mája – v deň plienenia Ríma žoldniermi nemeckého cisára Karola V. v roku 1527. Tento rok sa k Švajčiarskej garde pridalo 32 nových členov. 

Švajčiarska garda má 110 členov a pápeža chráni od 15. storočia. Vstúpiť do nej môžu len muži katolíckeho vierovyznania, a to vo veku od 19 do 30 rokov. Okrem toho musia zložiť sľub, že v pápežových službách budú najmenej dva roky.

Dôvodom atraktívnosti najmenšej a podľa mnohých aj najkrajšej armády na svete nie sú len požiadavky na fyzický vzhľad a kondíciu jej členov – minimálna výška 174 cm, 19 – 30 rokov, absolvovaná základná vojenská služba –, ale aj neprehliadnuteľná uniforma.

Podľa legendy jej autorom je Michelangelo, ktorý ju mal zošiť zo 154 pruhov látky za 32 hodín. Skutočnosť je však iná. „Otcom“ uniformy je Jules Repond, veliteľ Švajčiarskej gardy v rokoch 1910 – 1921, ktorý sa nechal inšpirovať Michelangelovým renesančným kolegom Rafaelom.

Mimo verejnej služby pestrofarebnú kombináciu strieda všednejšia modro-čierna uniforma.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0