Aktuálne 05. máj 2018

Izrael stiahol kandidatúru na kreslo nestáleho člena v Bezpečnostnej rade OSN

TASR
TASR
Po kroku Izraela zostávajú jasnými kandidátmi na dve uvoľnené miesta určené "západoeurópskej skupine" už iba Nemecko a Belgicko.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Po kroku Izraela zostávajú jasnými kandidátmi na dve uvoľnené miesta určené "západoeurópskej skupine" už iba Nemecko a Belgicko.

Izrael v piatok odstúpil zo súboja o post nestáleho člena v Bezpečnostnej rade OSN.

"Po konzultácii s našimi partnermi, vrátane našich dobrých priateľov, sa štát Izrael rozhodol, že svoju kandidatúru odloží," uviedli delegáti židovského štátu pri OSN, z ktorých vyhlásenia cituje agentúra DPA.

Po kroku Izraela zostávajú jasnými kandidátmi na dve uvoľnené miesta určené "západoeurópskej skupine" už iba Nemecko a Belgicko. Funkčné obdobie sa začína v roku 2019 a bude trvať dva roky.

Vedenie palestínskej samosprávy spustilo kampaň na získanie podpory arabských krajín a ďalších spojencov za účelom zablokovať Izrael v hlasovaní Valného zhromaždenia. Izrael dosiaľ kreslo v BR OSN nemal.

Bezpečnostná rada OSN má päť stálych členov - Britániu, Čínu, Francúzsko, Rusko a USA - a desať nestálych členov, ktorých kreslá sú rozdeľované na základe regionálnych blokov. Tohto roku sa možno uchádzať o päť týchto postov. Valné zhromaždenie OSN v máji usporiada voľby, ktoré rozhodnú o príslušných krajinách.

Jedno z pätice týchto voľných miest však musí získať Afrika, jedno ázijsko-tichomorský región, jedno latinskoamericko-karibský región a dve západná Európa, do ktorej sa v tomto ponímaní zaraďuje i Izrael.

Kreslo pre africký región podľa spravodajskej stanice France 24 získa Juhoafrická republika, kreslo pre latinskoamricko-karibský región pripadne Dominikánskej republike, zatiaľ čo o kresle pre ázijsko-tichomorský región sa rozhodne medzi Indonéziou a Maldivami.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0