Kultúra 20. apríl 2018

Postoj na BHD: Daniška s Maďaričom, Múčka o kočíkovaní

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Začal sa festival kresťanskej kultúry Bratislavské Hanusove dni. Postoj bude pri tom.
Začal sa festival kresťanskej kultúry Bratislavské Hanusove dni. Postoj bude pri tom.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Postoj na BHD: Daniška s Maďaričom, Múčka o kočíkovaní

Je etické, ak si dá muž počas kočíkovania pivo? V akej dimenzii sa ocitá otec, keď chytá rukoväť kočíka? Aj na tieto otázky budú hľadať odpovede náš šéfredaktor Fero Múčka a komentátor denníka SME Pavol Hardoš. Debata s názvom Muž, ktorý kočíkuje, sa uskutoční v sobotu 28. apríla o 18.45 v divadle Malá scéna STU v rámci festivalu Bratislavské Hanusove dni (BHD). 

Diskusia vznikla na základe Ferovho článku Tajné zápisky chlapa, ktorý kočíkuje v meste. V ňom sa šéfredaktor Postoja podľa niektorých dopustil prešľapov, o čom písal napríklad aj vysokoškolský pedagóg Pavol Hardoš. Ako dopadne stret Múčka – Hardoš, uvidíme o týždeň. 

Na festivale BHD môžete stretnúť aj ďalších ľudí z redakcie Postoja.

Už v sobotu 21. apríla o 20.00 bude Jozef Majchrák moderovať diskusiu o tom, ako vidia Európu slovenskí pravicoví politici? Do debaty prijali pozvanie Alojz Hlina, Milan Krajniak, Branislav Škripek a Eugen Jurzyca. Riešiť budú aj otázky, či máme byť v jadre za každú cenu alebo ako sa postaviť k Poľsku a Maďarsku?

Diskusia bude súčasťou Summitu konzervatívnej politiky, ktorý pripravujú organizátori BHD v spolupráci s Medzinárodným republikánskym inštitútom a je novým formátom festivalu BHD. 

Pondelok 23. apríla o 18.00 je na programe diskusia denníka Postoj s bývalým ministrom kultúry Markom Maďaričom. Kolega Jaroslav Daniška sa bude bývalého podpredsedu Smeru pýtať aj na príčiny a dôsledky politickej krízy na Slovensku a tiež na to, aké je politické dedičstvo vlád Smeru.

Ten istý večer o 20.00 bude kolega Jaroslav viesť debatu s európskymi konzervatívnymi intelektuálmi Roccom Buttiglionem a Romanom Jochom o výzvach pre súčasnú Európu. 

Slávka Kubíková z Postoja vystúpi v sobotu 28. apríla o 20.00 v pásme o technológiách v našich životoch. Okrem nej sa do debaty o tom, či nás technológie oslobodzujú alebo ničia, zapoja aj Peter Irikovský, Baška Klimek, Petra Kotuliaková či benediktínsky mních Michal Mária Kukuča. 

Na BHD môžete stretnúť okrem ľudí z Postoja aj ďalšie postavy, ktoré poznáte z našich stránok. Kňaz a odborník na spisovateľa J. R. R. Tolkiena Pavol Hrabovecký, s ktorým sme mali rozhovor na Postoji v novembri, bude mať prednášku o kresťanskej symbolike v diele Tolkiena v stredu 25. apríla o 20.00. Akcia bude sprevádzaná filmovou hudbou a literárnym prednesom. 

Čitateľom Postoja známy americký kardinál Raymond Leo Burke vystúpi v piatok 27. apríla o 18.00 s prednáškou o manželstve, v rámci svojej návštevy bude slúžiť aj dve sväté omše, z toho jednu tridentskú. 

Patrik Daniška bude s Oľgou Pietruchovou diskutovať o Istanbulskom dohovore vo štvrtok 26. apríla o 20.00. 

Okrem spomínaných akcií sa môžete tento rok tešiť na bohatý program BHD, ktorý najbližších osem dní ponúkne takmer 50 podujatí. Celý program nájdete na stránke www.bhd.sk

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0