Komentáre a názory 19. apríl 2018

Ako si Danko vzal od Fica späť tému Istanbulského dohovoru

Pavol Rábara
Pavol Rábara
SNS naznačuje, že nový minister spravodlivosti Gál chce otvoriť Istanbulský dohovor. Ten sa tak netvári.
SNS naznačuje, že nový minister spravodlivosti Gál chce otvoriť Istanbulský dohovor. Ten sa tak netvári.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Ako si Danko vzal od Fica späť tému Istanbulského dohovoru
Archívna foto: TASR – Jakub Kotian

V stredu po zasadnutí predsedníctva SNS lídri národniarov oznámili svoju nespokojnosť so vzťahmi v koalícii a avizovali, že si pozvú premiéra Petra Pellegriniho na stretnutie. Na tlačovej besede vystúpil okrem Andreja Danka aj podpredseda strany Jaroslav Paška, ktorý naznačil, že nové vedenie rezortu spravodlivosti chce vrátiť do hry Istanbulský dohovor. 

 „Sú aj ďalšie témy, ktoré sme mali dohodnuté, že nebudeme otvárať, napríklad tzv. Istanbulský dohovor, a začuli sme také informácie, že je záujem zo strany ministra spravodlivosti túto tému otvoriť,“ vyhlásil včera Jaroslav Paška. 

Nový minister spravodlivosti Gábor Gál vystriedal pri rekonštrukcii vlády Luciu Žitňanskú. Tá chcela pôvodne Istanbulský dohovor predložiť vláde na ratifikáciu, ešte minulý rok v lete však tento zámer odložila. V tom čase sa totiž hlasno ozvala práve SNS s tým, že Istanbulský dohovor nepodporí. 

Na jeseň sa potom začala kampaň Zastavme zlo z Istanbulu a prednáškové turné Mariána Kuffu a ďalších rečníkov. V marci, tesne pred tým, ako sa v kostoloch čítal list kresťanských cirkví k Istanbulskému dohovoru, vystúpil vtedajší premiér Robert Fico a sľúbil, že za jeho vlády dohovor nemá šancu. 

Vláda sa však zmenila, téma kontroverzného dohovoru trochu utíchla, ale od stredy s ňou zase narába SNS, keď upozorňuje na možné zámery Žitňanskej nástupcu z Mosta-Híd. 

Postoj sa preto pýtal, ako o Istanbulskom dohovore rozmýšľa nový minister.

„Minister spravodlivosti Gábor Gál pri tejto téme už viackrát avizoval, aby sme sa sústredili na to, čo všetko z tzv. Istanbulského dohovoru máme už takpovediac doma v súčasne platnej legislatíve, resp. pozreli sa na to, čo vieme ešte z Istanbulského dohovoru do našej legislatívy prípadne prevziať a diskutovali ďalej o tejto téme,“ uviedla rezortná hovorkyňa Zuzana Drobová. 

Zdá sa, že úplne vážne to minister Gál s ratifikáciou nemyslí. Podľa jeho hovorkyne nie je vhodné ani dobré, aby jedna časť spoločnosti jeho schválenie alebo definitívne odmietnutie považovala za svoje víťazstvo či prehru. „Zastávame názor, že takto sa pri citlivých témach spoločenská diskusia nevedie. Nehovoriac o tom, že v súčasnosti naozaj spoločnosť nepotrebuje polarizáciu na víťazov a porazených.“

Do akej miery sú tieto slová úprimné, ukáže čas. Dávať na to pozor bude kvôli preferenciám najmä SNS, ktorá sa chopila šance a vzala si späť tému, ktorú jej v marci uchmatol Robert Fico. 

 



Keďže ste náš pravidelný čitateľ, tak už viete, že články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú. 

Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0