Blog 19. apríl 2018

Stúpol počet potratov. Môže za to potratová turistika

Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku
Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku
Po 28 rokoch prvýkrát medziročne stúpol počet umelých potratov spravených na Slovensku. Kým v roku 2016 bolo oficiálne zaevidovaných 6 493 umelých potratov, v minulom roku to bolo až 7 497 potratov.
Po 28 rokoch prvýkrát medziročne stúpol počet umelých potratov spravených na Slovensku. Kým v roku 2016 bolo oficiálne zaevidovaných 6 493 umelých potratov, v minulom roku to bolo až 7 497 potratov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku

Stúpol počet potratov. Môže za to potratová turistika

Počty potratov pritom klesajú každý rok už od roku 1989. Ako vyplýva z údajov Národného centra zdravotníckych informácií, aj v minulom roku klesol počet umelých potratov vykonaných matkám s trvalým pobytom na Slovensku zo 6 491 v roku 2016 na 6 102 v roku 2017, teda o 389 potratov. Trend poklesu potratovosti Sloveniek je teda naďalej dobrý.

Prudko však narástli umelé potraty cudziniek. Oficiálne boli tieto čísla vždy pomerne nízke – v posledných rokoch menej ako 10 ročne, no v roku 2017 bolo prekvapivo priznaných až 1394 potratov spravených matkám bez trvalého pobytu v SR.

Všetky umelé potraty cudziniek (okrem jedného) boli vykonané v Nitrianskom kraji. Práve v tomto kraji pôsobí v minulosti už medializovaná levická potratová klinika MediKlinik (poľská verzia ich webu je GiniKlinik). Moja domnienka je, že táto klinika začala oficiálne priznávať potraty robené Poľkám. Pokúsil som sa overiť to priamo v Medikliniku. Kontaktná osoba Eva Tiszová ma odkázala na konateľa MUDr. Zoltána Csendesa. Ten sa k tejto otázke odmietol vyjadriť, pričom uviedol, že má na to svoje dôvody.

To, že potraty boli cudzinkám vykované v okrese Levice, vyplýva nepriamo z údajov poskytnutých Národným centrom zdravotníckych informácií o počte umelých potratov evidovaných v okrese Levice, ktorých bolo celkovo 2038 (čo predstavuje 27% zo všetkých evidovaných potratov na Slovensku). Počet žiadateliek o potrat s trvalým bydliskom v okrese Levice bol 306. Rozdiel je teda dosť vysoký, aby sa v ňom nachádzali všetky potraty vykované cudzinkám plus vyše tri stovky potratov matiek z iných slovenských okresov. Žiaľ, údaje za konkrétne zdravotnícke zariadenie sa nesprístupňujú a údaj o krajine pôvodu cudziniek sa dokonca vôbec nezisťuje.

Zdroj: Národné centrum zdravotníckych informácií

Ďalšou novinkou je, že v roku 2017 bol reportovaný aj jeden nelegálny potrat, čo po minulé roky nebolo zvykom. Aj v tomto smere je oficiálna štatistika zjavne nedostatočná, pretože ešte začiatkom tohto roka sa na Slovensku nelegálne predávali tisíce potratových tabletiek cez internet, stránka ru-486.eu je však po februárovom zásahu polície dnes už nefunkčná. V štatistike sa takáto nelegálna chemická potratovosť však vôbec neodrazila. Určitý vplyv mohla mať na počty spontánnych a tzv. iných potratov (kam patria najmä zamlčané potraty), ktoré v posledných rokoch mierne stúpali – matka zabila dieťa chemicky, pričom sa tvárila že ide o samovoľné úmrtie, a ak už mala tehotenskú knižku, tak sa takýto potrat reportoval ako spontánny alebo zamlčaný potrat.  

O potratovej turistike na Slovensko, hlavne z Poľska, ktoré má protektívnejšiu legislatívu ako my, sa píše už dlhšie. Pri cene potratu 380 Eur, ktorú majú v Medikliniku, predstavuje príjem z tohto biznisu za rok 2017 viac ako pol milióna Eur, a to nebude úplné číslo, keďže potraty sa pravdepodobne tajne robia aj inde. Je jasné, že nejde o žiadne náhodné prípady, ale o činnosť organizovanej skupiny, či viacerých skupín. Takéto počty potratov urobených na občiankach susednej krajiny, ktorá sa snaží poľské matky a ich deti pred potratom chrániť, už môžu vyvolať aj medzinárodný problém.

Hoci v Poľsku chránia život lepšie ako my, aj tam je stále legálne zabiť dieťa z dôvodu jeho postihnutia. Je však možné, že časom Poliaci pristúpia aj k zrušeniu tejto formy diskriminácie, čo by mohlo ešte viac prispieť k neželanej potratovej turistike.

Doteraz sa u nás potraty cudzinkám oficiálne nerobili, teraz sa niekto rozhodol ich oficiálne priznať. Je tu isté riziko, že zoficiálnenie tejto praxe prispeje k rozmachu tohto biznisu. No je tiež možné, že vďaka lepšiemu poznaniu reality budeme schopní aj lepšie si uvedomiť vážnosť tohto problému a adekvátne naň reagovať. Dnes je jasné, že potratová turistika je problém, ktorý by sme mali začať riešiť.

 

Patrik Daniška

 

Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, o. z. (www.hfi.sk)

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0