Komentáre a názory 18. apríl 2018

Pellegriniho čaká skrat

Fero Múčka
Fero Múčka
Fico je pričasto nezastihnuteľný a nepoužiteľný, staré stranícke štruktúry Pellegriniho neberú vážne a koaliční partneri začínajú cítiť, že Smer stráca inštinkty.
Fico je pričasto nezastihnuteľný a nepoužiteľný, staré stranícke štruktúry Pellegriniho neberú vážne a koaliční partneri začínajú cítiť, že Smer stráca inštinkty.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Pellegriniho čaká skrat
Predseda vlády SR Peter Pellegrini počas 30. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 23. marca 2018. FOTO TASR – Martin Baumann

Udalosti, ktoré sprevádzali odstúpenie Tomáša Druckera a ohlásenie odchodu policajného prezidenta Tibora Gašpara prezradili viacero vecí. Okrem iného aj to, že Peter Pellegrini sa nemôže s dôverou opierať o strategické taktizovanie svojej strany či priamo Roberta Fica, ako mu to bolo pri preberaní premiérskej funkcie zaručené.

Keď ustúpil požiadavke straníckej štruktúry a jej ekonomického zázemia a netlačil na odchod policajného prezidenta (až do momentu demisie Tomáša Druckera), veril, že tak sa to má robiť. Že rozruch časom utíchne, že treba len počkať a ono sa to prekryje – príde leto, alebo ešte skôr nejaká zahraničnopolitická kríza, či nebodaj nejaká iná domáca dramatická situácia, kde sa bude môcť prejaviť ako štátnik. Navyše, na ceste je sľúbený megasociálny balík.

Lenže situácia sa vyvinula inak, ako Pellegrinimu hovorili stranícki matadori, a premiér hasí požiare, ktoré mu zakladajú z jeho strany. Policajného prezidenta napokon musel odvolať on sám a k tomu musí riešiť aj nového ministra vnútra.

A keďže tentoraz bude musieť prezident akceptovať kohokoľvek, koho tam Smer pošle, kriminálne krídlo strany má uvoľnené ruky. A to bude v prvom rade riešiť svoju imunizáciu, až potom ho bude zaujímať Pellegriniho predstava a Pellegriniho imidž.

Lenže situácia sa vyvinula inak, ako Pellegrinimu hovorili stranícki matadori, a premiér hasí požiare, ktoré mu zakladajú z jeho strany.Zdieľať

Keď Robert Fico odchádzal z premiérskej stoličky a na spoločnej tlačovke s nastupujúcim premiérom mu nedovolil povedať ani slovo, vzbudil dojem, že na podstate zabehaného politického štýlu sa nebude nič meniť. Že doteraz úspešný mix silných rečí, politického krytia straníckeho biznisu a charizmy zjednotiteľa bude stačiť, aj keď na zasadnutia vlády bude namiesto neho chodiť niekto iný a samotný Fico bude „len“ šéfom koalície.

Ale nezdá sa, že by to tak fungovalo. Fico je po odchode až príliš často nezastihnuteľný a nepoužiteľný, staré stranícke štruktúry (v politike reprezentované najmä Glváčom a Žigom) Pellegriniho neberú vážne a koaliční partneri začínajú cítiť, že Smer stráca inštinkty.

Od Pellegriniho sa dnes chce, aby bol na jednej strane za pekného a bude sa mu pripisovať priama zodpovednosť za vývoj preferencií. Na druhej strane sa od neho čaká, že nijako zásadne nenaruší status quo a existujúce vzťahy vo vnútri strany ani vzťahy medzi záujmovými skupinami a biznisom.

Lenže to sa dnes nedá, akokoľvek sa o to bude pokúšať. A keďže namiesto podpory a uznania mu zo strany budú chodiť len intrigy, skôr či neskôr to zoskratuje.



Keďže ste náš pravidelný čitateľ, tak už viete, že články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú. 

Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0