Politika 17. apríl 2018

V Smere vedeli, že je to buď ja, alebo Gašpar

Fero Múčka
Fero Múčka
Odchádzajúci minister Tomáš Drucker hovorí o tom, ako prebiehala komunikácia medzi ním a Smerom, keď nastupoval na post ministra vnútra.
Odchádzajúci minister Tomáš Drucker hovorí o tom, ako prebiehala komunikácia medzi ním a Smerom, keď nastupoval na post ministra vnútra.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

V Smere vedeli, že je to buď ja, alebo Gašpar
Foto: Pavol Rábara

Až po tom, ako Tomáš Drucker odstúpil z pozície ministra vnútra, premiér Peter Pellegrini ohlásil odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara. Rozhovor vznikol pred tým, ako premiér dohodu o odchode ohlásil.

 

Keď ste preberali funkciu ministra, netajili ste sa tým, že vám bola nanútená. Rozumeli sme tomu aj tak, že ste vysielali signály, aby si niektoré veci, napríklad odchod policajného prezidenta,  vyriešili v Smere. A aby sa počítalo s tým, že budete chcieť vlastný priestor. Teraz odchádzate, znamená to, že Smer nepochopil tento odkaz?

Prichádzal som ako minister zdravotníctva, rezortu vnútra som bol vzdialený. Prijal som tento post iba preto, že sa ukazovalo, že moje menovanie mohlo byť riešením vtedajšej situácie. Bol som člen vlády, takže som mal aj zodpovednosť za to, aby sa situácia vyriešila. Povedal som, že sa pokúsim upokojiť situáciu. Výsledkom je môj dnešný pocit, že sa mi to nepodarilo. Hoci sa napríklad pán Krajmer vzdal funkcie. Čo však pokladám za dôležité, je, že sa nám podarilo posunúť do medzirezortného pripomienkovacieho konania návrh zákona o výbere a menovaní prezidenta policajného zboru, šéfa inšpekcie a vrcholových funkcionárov.

Teda dohoda bola, že Smer si svoje problémy, predovšetkým fungovanie policajného prezidenta, vyrieši sám tak, že T. Gašpar odstúpi?

V prípade policajného prezidenta som musel byť uveriteľný. Nemohol som prísť s tým, že odvolám človeka, ktorého poznám v podstate len zo zasadnutia bezpečnostnej rady štátu ako minister zdravotníctva. Takto minister nemôže fungovať. Potom by logicky prišla otázka, na základe čoho chcem menovať jeho nástupcu, keď nepoznám dostatočne ani človeka, ktorého odvolávam. Nemôžem konať na základe toho, či je to ľúbivé. Zároveň som vysielal signály, že sa to musí vyriešiť, alebo odídem. Možno, že tie signály neboli zrozumiteľné.

Čiže prezident Gašpar cítil, že má podporu premiéra či Smeru, a tá bola silnejšia, ako vaše preferencie?

Hovoril som s ním viackrát o tom, že situácia si vyžaduje najmä jeho slobodné rozhodnutie, ktoré možno mohlo upokojiť situáciu.

Hovorili ste s predsedom vlády alebo s Robertom Ficom o tom, že to majú vyriešiť oni?

Nie, nehovoril. Hovoril som im, že situácia sa nevyrieši sama. Že jeden moment je, že ja nemám dôkazy a dôvody, aby som z pozície sily takto zasiahol. A že druhý moment je prejav vlastnej vôle. Tibor Gašpar má mnoho odporcov, ale aj mnoho zástancov. Jeho rozhodnutie odísť by podľa mňa bola spoločensky prospešná vec, určite viac ako odvolanie pod tlakom. Ak mám dať na váhu, či ho odvolám pod tlakom alebo odídem sám, tak radšej sám. Nemám rád nátlak. Ak sa neuvoľní táto polarizácia rozhodnutím jedného, uvoľní sa rozhodnutím druhého. Teda mojím rozhodnutím odísť. Mne ho nikto nezakázal odvolať. Ak by som ho odvolal, čo horšie ako môj odchod by mohlo nastať?

Vy ste mali silnú pozíciu, keď ste išli na ministerstvo vnútra, boli ste kompromisom medzi Smerom a prezidentom a vďaka kompromisu mohla vzniknúť vláda. Prečo ste si ešte pred menovaním nevydupali v Smere jasné slovo, že Gašpar musí sám odísť?

Išiel som sem s tým, že všetci vedeli, že tu budem, len ak sa uvoľní polarizácia. Bolo mi povedané, že tomu rozumejú. Zobral som si pár týždňov, aby som videl, čo sa bude diať. Sľúbil som, že budem deeskalovať situáciu, no dostával som sa do roviny, že nič nekonám, že nefungujem, že som nedôveryhodný. Sľúbil som systémovú zmenu, že predložím zákon o menovaní a odvolávaní vrcholových predstaviteľov v polícii, a to som urobil, čo sa možno bagatelizuje, ale to je to najpodstatnejšie. V tej druhej veci, ktorá mala deeskalovať napätie, ale už vypršal čas.

Očakávania, že budete odvolávať sám, vznikli aj na základe prezidentových slov pri vašom menovaní, že má tieto očakávania.

Nebudem komentovať pána prezidenta. Požiadal som ho, aby mi nedával ultimáta a aj mediálne som následne povedal, že nie som hluchý ani slepý a že mojou úlohou je upokojiť situáciu a ukázať, že sa tu budú diať systémové zmeny. Iné vyjadrenia, ktoré prišli, nebudem komentovať.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0