Aktuálne 13. apríl 2018

Biely dom: Trump zatiaľ neprijal konečné rozhodnutie ohľadom Sýrie

TASR
TASR
Prezident USA Donald Trump po konzultáciách so svojimi poradcami pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku neprijal konečné rozhodnutie ohľadom Sýrie.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Prezident USA Donald Trump po konzultáciách so svojimi poradcami pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku neprijal konečné rozhodnutie ohľadom Sýrie.

Vo svojom vystúpení pred novinármi to v noci na piatok uviedla hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

Sandersová podľa televízie ABC zdôraznila, že vedenie Spojených štátov pokračuje v analýze informácií od tajných služieb týkajúcich sa situácie v Sýrii, ako aj v rokovaniach o tejto problematike so svojimi spojencami a partnermi.

Trump už v noci na piatok medzičasom telefonicky hovoril s britskou premiérkou Theresou Mayovou. V pláne má aj telefonát s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Trump a Mayová sa v telefonáte dohodli, že budú pokračovať v tesnej spolupráci nad medzinárodnou reakciou na údajné použitie chemických zbraní v Sýrii. Podľa agentúry Reuters a televízie ABC sa obaja štátnici v telefonickom rozhovore zhodli, že je nevyhnutné zabrániť sýrskemu režimu v ďalšom použití chemických zbraní.

ABC pripomenula, že premiérka Mayová vo štvrtok večer získala podporu svojich ministrov v tom, že použitie chemických zbraní v Sýrii nesmie zostať bez odozvy medzinárodného spoločenstva.

Minister dopravy Jo Johnson neskôr pre rozhlasovú stanicu BBC zdôraznil, že nateraz nebolo rozhodnuté o podniknutí vojenskej akcie. Tá sa nespomína ani vo vyhlásení Downing Street.

Uvádza sa však v ňom, že vláda vyslovila súhlas, aby premiérka Mayová pokračovala v spolupráci so spojencami v USA a Francúzsko s cieľom koordinovať medzinárodnú reakciu.  

V rámci týchto snáh prezident Trump v najbližších hodinách absolvuje telefonát aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Ten sa vo štvrtok vyjadril, že Francúzsko má dôkaz, že jednotky sýrskej vlády minulý týždeň v meste Dúmá pri Damasku použili chemické zbrane.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0