Blog 12. apríl 2018

Milá vláda, podpor rodinu

Tomáš Kováčik
Tomáš Kováčik
Vážení predstavitelia vládnych strán Smer-SD, SNS a Most-Híd, v posledných dňoch bolo počuť o ďalšom sociálnom balíčku, ktorý chystáte. Chcel by som Vás preto požiadať, aby ste v ňom pri návrhu „darčekov“ mysleli aj na rodiny.
Vážení predstavitelia vládnych strán Smer-SD, SNS a Most-Híd, v posledných dňoch bolo počuť o ďalšom sociálnom balíčku, ktorý chystáte. Chcel by som Vás preto požiadať, aby ste v ňom pri návrhu „darčekov“ mysleli aj na rodiny.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Tomáš Kováčik

Milá vláda, podpor rodinu

Rodina síce nie je sociálny pacient, no nie je na zahodenie ju povzbudzovať i finančne odbremeniť. Okrem nákladovej stránky - ekonomicky vzaté - to, čo dáme do rodín, je aj investíciou do budúcnosti. Rodina totiž vychováva ďalších daňových poplatníkov a pokiaľ dobre funguje, tak aj títo poplatníci sú prínosom pre štát a nezaťažujú sociálny systém.

Rodinná politika má za cieľ podporu stabilných a súdržných rodín a podporovanie ich zodpovedného prijímania viac detí, ktoré o.i. potrebuje aj štát na zachovanie svojej existencie, aj jeho ekonomika. Žiaľ, na Slovensku síce máme deduškovsky fúzatý dokument o koncepcii štátnej rodinnej politiky, dokonca máme ministerstvo s rodinou v názve, no nie je cítiť, že by sa štát o ňu extra zaujímal a podporoval ju. 

Povedzme si tiež otvorene – rodine veľmi škodí aj meniaca sa mentalita spoločnosti, desaťročia krivená odpadom vo filmoch, seriáloch, médiách, ktorá sa tvári, akoby čoraz viac sebectva, užívania si, cestovania, kariéry, peňazí… nebolo na úkor budúcnosti. A tak sa potrebujeme opäť ako spoločnosť a jednotlivci v nej vracať k mentalite stabilných vzťahov, rodín, obetovania sa pre deti, lebo to nás skutočne urobí šťastnými. Nie je nič lepšie na svete, ako mať deti.


Potešilo ma, keď minister Richter po roku od našej kampane „Mama je lepšia ako jasle“ avizoval naplnenie našej požiadavky na zvýšenie rodičovského príspevku aspoň na úroveň 280 eúr. Teda na to maximum, ktoré už dnes dáva mamám, keď dajú dieťa do jaslí. Minister vraj zvažuje aj 500 eurovú úroveň, ale nevie, či mu to prejde vládou. 

Chcel by som teda na tomto mieste požiadať vládu SR, aby začala konečne investovať do detí a do rodín. Vráti sa nám to všetkým a aj história (aj voliči) to ocení. Investovať do rodín sa dá mnohorakými spôsobmi, opatrení rodinnej politiky môžeme spísať veľa, dokonca aj takých, ktoré fungujú u susedov v Maďarku či Poľsku. Skúsme teda začať napríklad 
- vyšším rodičovským príspevkom,
- pokračovať môžeme nižším daňovo-odvodovým zaťažením rodín,
- a pomocou rodinám s bývaním pri hypotéke a nájomnými bytmi (napríklad v Maďarsku, keď sa rodina zaviaže mať napr. 3 deti a kupuje nový byt, môže dostať až závratných 32 500 eúr).

Aby som nenatŕčal ruku iba za veľkými peniazmi, dovolím si navrhnúť, aby vláda v balíčku našla peniaze aj na kampane smerujúce k zmene „blbej spoločenskej nálady“ voči deťom, rodine, manželstvu, ktorá sa u nás rokmi buduje aj „obsahom“ médií. Tento na začiatok stručný zoznam pro-rodinných opatrení by som zakončil jedným koncepčným riešením - chcem podporiť stranou SNS navrhnutý vznik Rady vlády pre rodinnú politiku a demografický rast. Aby bola miestom, kde môžeme ako pro-rodinní aktivisti rokovať s úradníkmi a politikmi a spolu hľadať riešenia pre lepší život rodín a krvácajúcu demografiu.
Predsalen, je nás mnohonásobne viac ako LGBTI ľudí a poradné zastúpenie pri tejto neliberálnej vláde zatiaľ nemáme. Verím, že sa to čoskoro zmení a vláda strán Smer-SD, SNS a Most-Híd strán bude doceňovať rodiny.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0