Politika 10. apríl 2018

Príbeh Borisa Kollára je zvrátený

Jozef Majchrák Martin Hanus
Jozef Majchrák Martin Hanus
Rozhovor s predsedom KDH Alojzom Hlinom, ktorý vylučuje povolebnú spoluprácu s hnutím Sme rodina pod vedením Borisa Kollára.
Rozhovor s predsedom KDH Alojzom Hlinom, ktorý vylučuje povolebnú spoluprácu s hnutím Sme rodina pod vedením Borisa Kollára.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Martin Hanus

Príbeh Borisa Kollára je zvrátený

V polovici marca porazil vo vnútrostraníckom súboji Richarda Vašečku, keď bol jasnou väčšinou opätovne zvolený za predsedu KDH. Hovorí, že s Vašečkom chce spolupracovať a usiluje sa otvoriť KDH aj pre ďalších ľudí.

Alojz Hlina v rozhovore pre Postoj hovorí, prečo si nevie predstaviť spoločnú vládu so Sme rodina a ako Igor Matovič zabil referendum o predčasných voľbách. Naznačuje, že novým hlavným ekonómom KDH bude Nemec z prostredia CDU alebo CSU, pýtali sme ho tiež, či nové KDH nie je až príliš zaliečavé voči Bruselu. 

Pred snemom KDH ste viedli s Richardom Vašečkom ostrý vnútrostranícky súboj. Aký je teraz medzi vami vzťah?

Ten zápas bol, ale z mojej strany nebol ostrý. Nakoniec bolo dobré, že sme neprali špinavé prádlo na verejnosti. Ja som oslobodený od dvoch emócií, závisti a nenávisti.

Ako víťazovi sa vám od týchto emócií oslobodzuje ľahšie.

Možno. Ale ja sa celkovo snažím vo svojom živote týmto dvom emóciám vyhýbať. Žije sa potom ľahšie.

Aký je teda medzi vami vzťah?

Richard Vašečka je u nás a je dobre, že je u nás.

Na sneme ste mu ponúkli miesto v predsedníctve. Máte už od neho odpoveď?

Viedli sme rozhovor medzi štyrmi očami, z ktorého mám pocit, že do predsedníctva zatiaľ nechce ísť. Potrebuje ešte čas, aby si niektoré veci premyslel. Dohodli sme sa, že aj keď nebude formálnym členom predsedníctva, budeme ho naň ako poslanca prizývať.

Richard Vašečka bol výraznou tvárou kresťanskej platformy OĽaNO, ktorej úspech spôsobil prepad KDH. Budete o vstupe do KDH rokovať aj s ďalšími ľuďmi z kresťanského prostredia, ktorí dnes pôsobia v OĽaNO?

Existujú dve možné stratégie. Buď nech sú kresťania všade a nikde, alebo nech sú v jednom dome. Podľa mňa je funkčnejšia jedna silná plnohodnotná strana s touto agendou. Žiadna predajňa so zmiešaným tovarom, práve toto totiž kedysi vyčítal Helmut Kohl Angele Merkelovej na margo toho, čo mu urobila z CDU.

Mojou víziou je, aby to fungovalo trochu ako fyzika. Kto sa bude v tomto konzervatívnom prostredí aktivizovať, mal by prirodzene inklinovať ku KDH.

Lenže také niečo sa nedeje len na základe fyzikálnych zákonov, preto sa pýtame, či ako predseda KDH rokujete s ďalšími ľuďmi typu Richarda Vašečku.

Mojou úlohou je najmä zmeniť stranu tak, aby aj zvonku bolo jasné, že sa zmenila a že noví ľudia sú vítaní.

Mám však problém s tým, aby som chodil a lanáril poslancov Matovičovi. To robiť nebudem. K Matovičovi mám obrovské výhrady, ale zároveň aj rešpekt, že OĽaNO založil. Je to jeho projekt.

Nemáte s ním aj istý typ dohody? Pred snemom KDH vás proti Vašečkovi pomerne nedvojzmyselne podporil, nesľúbili ste mu, že výmenou za to sa nebudete uchádzať o ľudí z jeho konzervatívnej platformy?

Žiadna takáto dohoda neexistuje. Ľudia radi konšpirujú, ale nebol by to Igor Matovič, aby nechcel na každej situácii politicky zarobiť. Často však skôr prerobí.

Ako chcel na tejto situácii zarobiť?

To neanalyzujme. Keď niekto z OĽaNO bude chcieť k nám ísť, tak prosím, miesta je tu dosť. Ale poza bučky nikoho lanáriť nebudem.

Pred časom ste verejne dali ponuku aj Igorovi Janckulíkovi. Ten je už dnes po odchode z vládnej koalície nezávislým poslancom.

Igor Janckulík má trochu obavu z toho, čo sa stalo Richardovi Vašečkovi.

Ako to myslíte?

Je v tom istá obava z reakcie strany na vstup niekoho zvonku. Naša ponuka smerom k nemu stále platí. Jeho vstup dáva logiku, potrebujeme posilniť na východe a na severe Slovenska. Tam potrebujeme vytvoriť svoje silné základné tábory, z ktorých budeme vyrážať do boja.

Verejnú ponuku na vstup do strany ste dali aj trenčianskemu primátorovi Richardovi Rybníčkovi. Tu nastal nejaký posun?

Richard Rybníček sa mi trochu stratil z obrazu. Ponuka, ktorú sme mu dali, trochu vyexpirovala, ale stále sa to dá nejakým spôsobom premodifikovať, ak by bol záujem. V tejto chvíli však už nie sme na ťahu my.

Tento rok vás čakajú komunálne voľby. V ktorých mestách chcete uspieť?

Sme druhou najsilnejšou komunálnou stranou, to je záväzok. Ale faktom je, že máme veľmi obmedzený priestor, v takej RTVS som ešte nebol. Keby sme mali toľko priestoru ako Sme rodina, vyhráme voľby aj v Maďarsku. Ako povinnú jazdu berieme obhájenie primátorského postu v Prešove.

Máme veľmi obmedzený priestor, v takej RTVS som ešte nebol. Keby sme mali toľko priestoru ako Sme rodina, vyhráme voľby aj v Maďarsku.Zdieľať

Ale karty chceme miešať napríklad aj v Bratislave. Som rád, že sa mi podarilo prehovoriť na účasť v komunálnych voľbách v Bratislave našu členku, ekonómku Carolínu Líškovú. Veľmi sa podobá na Michelle Obamovú, Slovensko môže spraviť reparát, čo sme to tu vlastne za krajinu. Ona sa môže stať veľkým fenoménom týchto komunálnych volieb, nielen preto, že sa podobá na Michelle Obamovú. Myslím, že do nich výrazne vstúpi.

Bude kandidovať na primátorku?

Kandiduje na poslankyňu, ale ak uspeje a dôjde k dohode s inými opozičnými stranami, tak budeme presadzovať, aby sa stala viceprimátorkou. Ak sa nedohodneme, nevylučujeme ani jej kandidatúru na primátorku.

V minulosti ste mali dlhý čas primátorov napríklad aj v Trnave. Budete tu mať svojho kandidáta?

V Trnave máme svojho kandidáta a budeme sa snažiť urobiť všetko pre to, aby sme v slovenskom Ríme opäť uspeli, ale pripúšťame aj dohodu.

Andrej Kiska zrejme už v prezidentských voľbách nebude kandidovať. KDH verejne predstavilo dvoch svojich možných kandidátov Maroša Čaučíka a europoslanca Miroslava Mikolášika. Znamená to, že KDH je už rozhodnuté ísť do týchto volieb s vlastným kandidátom alebo si viete predstaviť dohodu aj na nejakom inom kresťanskom kandidátovi, či už nezávislom, alebo z inej strany?

Naším cieľom je, aby sa konzervatívny kandidát dostal do záverečného zápasu.

Do leta však už asi chcete mať jasno v tom, či pôjdete s vlastným kandidátom alebo podporíte niekoho iného.

To, čo sme urobili, bolo dôležité. Dali sme do priestoru mená, nad ktorými uvažujeme, čím sme v konzervatívnom priestore pošliapali sneh. Obidve mená sú dostatočne silné na to, aby vzbudzovali rešpekt.

Tu sa pristavíme. Do stanov ste presadili zásadu trikrát a dosť, podľa nej môže byť člen KDH len trikrát po sebe zvolený do funkcie, na ktorú ho nominuje Rada KDH. Pán Mikolášik bol však už trikrát zvolený za europoslanca, pričom vy o ňom teraz hovoríte ako o kandidátovi na post prezidenta, hoci na tento post by ho musela tiež nominovať Rada. Nechystáte sa porušiť vlastné stanovy?

Môžeme to poslať na výklad rozhodcovskému súdu, ale myslelo sa to tak, že nemôže kandidovať trikrát do tej istej funkcie.

Ale nie je to takto formulované.

Nie som právny purista, ale opakujem, môže sa dať urobiť výklad.

Trochu to však vyzerá, že pravidlo trikrát a dosť bolo účelovo prijaté napríklad proti europoslankyni Anne Záborskej.

To nie je pravda a mrzí ma, že sa to takto podsúva. Týka sa to rovnako pánov Brocku, Abrhana, Hrušovského, Mikolášika či Záborskej. Ale vráťme sa k vašej otázke. My sme urobili stopy v čerstvom snehu a každý, kto do tohto priestoru ide, už musí rešpektovať, že tam nejaké stopy sú. Ak tam napriek tomu chce vkročiť, znamená to, že vyzýva na súboj.

Keď Kiska oznámi svoj prezidentský koniec, budete hľadať podporu pre kandidáta KDH?

Určite áno.

U koho ju budete hľadať? OĽaNO tvrdí, že chce mať vlastného kandidáta.

Igor Matovič bude mať svojho kandidáta, aj keby sme my postavili Matku Terezu. To je Matovičov princíp.

Takže ani nemáte príliš s kým rokovať.

Myslel som to tak, že budeme rokovať v našom konzervatívnom prostredí. Už som počul nejaké mená aj v tomto priestore. Chceme, aby dohoda bola na našom kandidátovi.

Teda určite postavíte kandidáta KDH?

Ťažko dávať kategorické vyhlásenia, keď ešte nie sú známe mená kandidátov. Smerujeme k tomu, aby bol vo finále konzervatívny kandidát, aby to zvládol dôstojne a najlepšie, aby vyhral.

Nikto nemôže poprieť vašu zásluhu na tom, že KDH politicky stále žije. Časť strany, ale aj ľudí mimo KDH však vidí problém vo vašom komunikačnom štýle. Nepáčia sa im veci ako svietenie Robertovi Ficovi do okien či rozlievanie mlieka. Chcete v tomto naďalej ostať Alojzom Hlinom alebo už budete viac predsedom KDH?

Nemôžem poprieť sám seba. Ale už som starší, kedysi som lozil po strechách, teraz už nebudem. No aj politika a štýl politickej komunikácie sa menia. Môžete to ignorovať, ale potom sa nemôžete čudovať, že vás nikto nevolí. Ja rešpektujem, že očakávanie od predsedu KDH je iné. Snažím sa v niečom meniť, ale nemôžem sa úplne poprieť, ľudia nie sú blbí a autenticita je v politike dôležitá.

Nemôžem poprieť sám seba. Ale už som starší, kedysi som lozil po strechách, teraz už nebudem.Zdieľať

Stranu však ľudia nevolia len kvôli lídrovi. KDH budú ľudia voliť aj kvôli tomu, že tu je Renáta Ocilková či ďalší ľudia. KDH bude mať aj Richarda Vašečku, ale aj Ivana Štefanca. Základný hodnotový rámec majú všetci rovnaký, ale forma prežívania a prezentácie je u každého iná. Ja budem niekde v strede, lebo to sa od predsedu očakáva.

Aj počas kampane pred voľbou predsedu zaznievala voči vám výhrada, že vás veľmi nepočuť pri témach ako Istanbulský dohovor či iných témach, ktoré dnes ležia na srdci konzervatívnym kresťanom.

Kto chce psa biť, palicu si nájde. Opakujem, že som ešte ani raz nebol v diskusnej relácii RTVS. Keby som tam bol a témou by boli kultúrne otázky, tak by som o Istanbulskom dohovore určite hovoril.

Náš hodnotový svet je v stanovách. Máme tam po novom zakotvené, že chránime život od začiatku až do konca, že chránime manželstvo. Kto to nerobí, porušuje stranícku disciplínu. Silná strana sa však musí venovať aj veciam pozemského charakteru.

Jednou vecou sú stanovy, druhou reálny život. Niektorí v KDH vám vyčítajú aj príliš ústretové vyhlásenia na adresu Angely Merkelovej, ktorá CDU výrazne zliberálnila. Ako keby vám bol bližší svet CDU než bavorskej CSU.

CDU a CSU vnímam ako dvojičky. Na sneme CDU som bol, ten vizuálny obraz ma oslovil, ale Merkelovej politika ma celkom neoslovuje. Už som vám spomínal spor Kohla s Merkelovou, v rámci ktorého jej vyčítal, že mu zo strany urobila predajňu so zmiešaným tovarom. Ja som kohlovec.

Ale CDU sama osebe je dobrá strana. Európa potrebuje CDU, tak ako Slovensko potrebuje KDH. Inak tu bude neporiadok.

Keď ostaneme pri zahraničnej politike, váš europoslanec a niekdajší politik Dzurindovej SDKÚ Ivan Štefanec teraz najsilnejšie reprezentuje zahraničnú politiku KDH. Štefancove názory však kopírujú európsky hlavný prúd. KDH bolo pritom vždy proeurópske, ale súčasne aj veľmi kritické voči niektorým politikám či návrhom z Bruselu. Teraz už KDH v tejto podobe vôbec nepočuť.

Vďaka tomu, že Štefanec má veľmi dobré vzťahy s pánom Manfredom Weberom (šéf frakcie európskych ľudovcov v Európskom parlamente – pozn. red.). Aj to, čo sa udialo po vražde Kuciaka, keď Weber vyzval Roberta Kaliňáka na odstúpenie, bolo aj vďaka veľmi silnej väzbe na Webera.

Vy sa s líniou Štefanca v európskej politike stotožňujete alebo sa líšite?

Naše politické pozície sú proeurópske. Robili sme konferenciu o EÚ a viete, kto nám ju otvoril? Antonio Tajani. Ktorej strane na Slovensku okrem KDH by otvoril konferenciu predseda Európskeho parlamentu? Každý to odignoroval, ani vy ste tam neboli.

Hľadáme pozíciu Slovenska v Európe, vyvíja sa to. V hodnotových veciach neustúpime ani o milimeter, v ekonomických otázkach uvidíme.
 

Naše členstvo v európskom jadre, z ktorého spravil Robert Fico minulý rok veľkú tému, bolo predmetom polemík, proti Ficovi sa postavil Richard Sulík. Faktom je, že hoci po talianskych voľbách je opäť raz všetko neisté, Európska únia sa má podľa predstáv Francúzska aj Nemecka viac integrovať. Aká je predstava KDH?

Preháňaním ovečiek po grúňoch sa neuživíme. Všetkých šialencov, ktorí budú rozprávať o alternatívach voči EÚ, treba pozatvárať, lebo to je hazard s budúcnosťou Slovenska.

Narážate na Sulíka?

Máme tu iných exotov, ktorí hovoria, že bez EÚ by nám bolo lepšie. Skúsme sa na svet pozrieť optikou Číny alebo arabského sveta, ako vnímajú takú blchu v kožuchu, akou je Slovensko. Ak sme zodpovední ku krajine a k ľuďom, musíme byť súčasťou priestoru EÚ.

Ale to je bez debaty, ani Sulík nespochybňuje členstvo v EÚ.

Správajme sa tak, aby sme tam neboli trpení.

Len tu ide o vážnejšiu debatu. Sama EÚ vo svojom vnútri diskutuje, ako by mala vyzerať, či má vzniknúť integrovanejšie jadro alebo či my Slováci – ak by to bolo na výber – máme byť toho súčasťou. Na to by sme mali mať názor, či nie?

Samozrejme. Kresťanskí demokrati založili Európsku úniu, kresťanskí demokrati ju držia teraz pokope a kresťanskí demokrati rozhodnú, ako sa to bude vyvíjať.

Lenže ak máme použiť vašu parafrázu, o tomto vývoji teraz rozhoduje nemecká kresťanská demokratka so zmiešaným tovarom Angela Merkelová a francúzsky liberál Emmanuel Macron.

Chceme mať demokraciu alebo nechceme?

Otázka však stojí tak, že keď prídu Merkelová a Macron s návrhom akéhosi jadra, v rámci ktorého by mala byť po novom zharmonizovaná taká či oná politika, aký by mal byť postoj Slovenska? Kde vidíte hranice prijateľnej integrácie?

Šéf komisie Juncker predstavil päť scenárov vývoja EÚ, nám bol najbližší ten štvrtý (robiť menej a efektívnejšie – pozn. red.), lenže to už prekryl ďalší vývoj. Pre Slovensko je výhodné nechať niektoré kompetencie v rukách štátu, niečoho sa však pokojne môžeme vzdať. Obrusovať hrdzu stíhačiek na Sliači, to radšej majme európsku armádu.

Takže spoločná európska armáda, čoho by sa podľa vás Slovensko mohlo ešte vzdať?

Toto je dosť vážna vec a na samostatnú diskusiu. Azda o tom nebude rozhodovať Alojz Hlina.

Zaujíma nás predstava KDH ako budúcej možnej vládnej strany.

Na to si sadneme a povieme si, čo je presnou predstavou KDH. Ja môžem mať pocitovo isté nastavenie. Osobne som proeurópsky orientovaný, západoeurópska civilizácia je dobrou civilizáciou, čo môžem povedať ako človek, ktorý precestoval svet.

Tak to teda skráťme: inštinkt vám hovorí, že ak bude takzvané jadro, Slovensko by malo byť jeho súčasťou.

Áno, rozhodne musíme byť pri stole, kde sa bude o tom rozhodovať, lebo inak sa môže ľahko stať, že si nás dajú na raňajky.

A máte aj inštinkt, ktorý by vám hovoril, čo by už bolo priveľa?

Silné slovo budú mať Nemci, Francúzi, Taliani či Španieli. Vy si myslíte, že Francúzi a Taliani by si nechali vziať svoju identitu?

Francúzi si želajú zjednotenú hospodársku politiku aj so zjednotenými sadzbami daní, lebo to vnímajú ako výhodné pre Francúzsko v rámci boja proti daňovému dumpingu. Nemci si zas želajú spoločnú azylovú politiku a prerozdelenie utečencov cez kvóty, čím chcú zmierniť vlastné problémy. Netvrdíme, že sú to akútne hrozby, ale za európskym stolom sa bude rozprávať aj o takýchto témach.

Necítim sa povolaný mať na všetko už teraz jasný názor. Politika KDH je proeurópska a budeme si operatívne vyhodnocovať všetko, čo sa bude diať, a podľa toho sa zariadime.

Ale pocitovo, opäť ako človek, ktorý bol ďalej než v Malackách, hovorím, že Slovensko neuživíme preháňaním ovečiek po grúňoch, Európska únia má pre nás význam a má zmysel byť súčasťou tohto hospodárskeho celku a nakoľko sa má stať aj politickým celkom, o tom treba diskutovať.

Ale pocitovo, opäť ako človek, ktorý bol ďalej než v Malackách, hovorím, že Slovensko neuživíme preháňaním ovečiek po grúňoch.Zdieľať

Je zrejmé, že sa to nedá celkom oddeliť. Viacerí teraz hovorili, že čo si to Weber dovoľuje, keď hovorí, že Kaliňák má odstúpiť, no ale inak je fajn, keď nám táto istá EÚ súčasne posiela peniaze.

Bolo pochopiteľné, že v Smere sa ohradili, predstavte si, že slovenský politik by odkazoval ministrovi vnútra inej krajiny, nech odstúpi.

Keď ste súčasťou nejakého celku, platí to v dobrom aj zlom.

Zdalo sa vám vhodné, že po odstúpení Kaliňáka Ivan Štefanec hovoril, že v tom významnú rolu zohral Manfred Weber a jeho výzva? Hoci my, čo tu žijeme, predsa vieme, že kľúčovú rolu zohrala kombinácia tlaku prezidenta a najmä masových demonštrácií. Nie ste v KDH príliš zaliečaví voči bruselským politikom?

Nie, určite nie. (Smiech.)

Možno nie vedome, ale inštinktovo.

Môžete byť hrdina ako Sulík, ale budú sa na vás smiať.

Sulík to vie prehnať druhým smerom, otázka je, či to vy nepreháňate zaliečavosťou voči politikom z EÚ.

Weber má toľko starostí, že neviem, či to vnímal, nepreceňujte to. Fascinuje ma, že keď EÚ posiela peniaze, tak je dobre, a keď je problém, tak je zle. Takto to nefunguje, musíme spolunažívať v dobrom aj zlom. Chcel som ešte niečo povedať, ale...

... však povedzte.

Viete, toto je toxická téma, všetko sa dá spochybniť, všetko môžete zdeštruovať alebo na všetkom nájdete aj chyby.

Ale to neznamená, že ak upozorňujete na chyby projektu EÚ, tak ho chcete zničiť. KDH sa v minulosti vyznačovalo tým, že na tie chyby upozorňovalo a viedlo o nich debatu.

Ako ich pomenovávalo?

Napríklad pred 15 rokmi prišlo s deklaráciou o kultúrno-etickej zvrchovanosti.

Ten dokument pre nás platí.

Len akoby ste teraz hovorili, že stačí mať základný proeurópsky inštinkt a tým sa európska politika KDH končí.

Ale to ste povedali vy. Ja som presvedčený, že ak bude niekto navrhovať niečo, čo bude za hranicou prijateľného, ani nebudeme musieť hovoriť „nie“, pretože iné národy sa vzoprú a povedia, neblbnite. Mimochodom, kresťanskí demokrati v EÚ nikdy neblbli, veď my sme ju postavili.

Ak bude niekto navrhovať niečo, čo bude za hranicou prijateľného, ani nebudeme musieť hovoriť „nie“, pretože iné národy sa vzoprú a povedia, neblbnite. Zdieľať

Svoje dieťa si chránime, to len socialisti a liberáli ničia myšlienku Európy a budú prichádzať s deštrukčnými návrhmi. Ale keď to prejde za akceptovateľnú hranu, aj my sa ozveme, no ja vravím, že to bude hlas silnejších krajín, ktorý nás ochráni. Nikto tú EÚ nepretočí sám tak, aby to uletelo. Ale predstava, že by to sám Sulík celej EÚ ukázal...

Čo by pre vás znamenalo, že to uletelo?

Keby sa zmenil koncept EÚ. Tá vznikla ako projekt zabezpečujúci mier, tento pôvodne hospodársky projekt čoraz viac naberá aj politické črty a o tej miere sa musíme baviť. Cenou za mier, ktorý držíme v EÚ, je to, že posilňujeme politickú integráciu.

Keď Kohl odchádzal, povedal, že sa bojí toho, že je posledným vrcholovým politikom, ktorý zažil hrôzy vojny, a bojí sa, že tí, ktorí prichádzajú po ňom, si už vojnu nebudú vedieť predstaviť. Ja len dopĺňam, že možno mal v tom kus pravdy.

To všetko je v poriadku, preto sa celý čas pýtame, kde je pri debatách o integrácii vaša miera, čo je pred a čo za hranicou.

Napríklad by bolo za hranicou, keby nám mal niekto hovoriť, čo sa majú naše deti učiť v škole.

Dnešná opozícia, ktorej ste súčasťou, čelí momentálne veľkej nedôvere. Aj ľudia, ktorí chodia na námestia a želajú si koniec vlády Smeru, vyjadrujú obavy z toho, ako by mohla vyzerať nová vláda, nevedia si ju celkom predstaviť. Ako chcete tento pocit frustrácie z opozície zmeniť?

Sila Smeru a koalície je v slabosti opozície, my im dávame silu tým, že sme slabí. Ľudia chcú mať stabilitu. Ak tento pocit ľuďom nesprostredkujeme, nebudeme alternatívou. Ja sám idem do vývrtky, keď počujem, že so všetkými z opozície treba spolupracovať.

Sila Smeru a koalície je v slabosti opozície, my im dávame silu tým, že sme slabí.Zdieľať

Podľa mňa sa treba do volieb správať tak, aby sme uspeli a aby sme sa po voľbách nemuseli rozprávať povedzme so Sme rodina. To je ďaleko za hranou.

Sme rodina je pre vás rovnako neprijateľná ako Smer a ĽSNS?

Je to zvrátený príbeh, ktorý treba vnútri sanovať. Len si predstavte, že Boris Kollár bude exekutívnym predstaviteľom Slovenska a pôjde do Bruselu na poradu ministrov.

Keď hovoríte o zvrátenom príbehu, máte na mysli kontakty Kollára s mafiánmi?

Ako konzervatívec vám to poviem takto: ak pošlete Kollára s jeho príbehom do Bruselu, aj tam sa dozvedia, že ten človek má deväť detí s desiatimi ženami či naopak. Viete, čo si povedia Nemci s Francúzmi? Čo to tam na Slovensku majú za ženy? Už len kvôli obrazu našich žien sme povinní tomu zabrániť.

Ak chcete po voľbách vládnuť bez Smeru a bez Kotlebu a teraz vylučujete aj Kollára, otázkou je, či nevylučujete aj samotnú alternatívu bez Smeru.

(Ticho.) Musíme sa do volieb správať tak, aby sme po voľbách vedeli vyskladať alternatívu. Prečo pripúšťať, že nebude možná?

Ak ľudia neveria dnešnej opozícii, tak je to najmä kvôli vzájomným vzťahom. Vylučujete zo spolupráce Sme rodina, s opozičným lídrom SaS si síce viete predstaviť spoločnú vládu, ale s Richardom Sulíkom ste sa pred župnými voľbami nevedeli ani len porozprávať medzi štyrmi očami...

... ja som bol teraz na dovolenke so svojou manželkou...

... ani vám neradíme, aby ste chodili na dovolenky so Sulíkom, ale ak chcete vládnuť spolu, zrejme by ste mali dokázať spolu rokovať.

Načo je dobré ľuďom predstavovať alternatívu tieto strany plus Kollár? Áno, odmietol som prísť na stretnutie, kde mali byť lídri opozičných strán aj s Kollárom. Načo by to bolo dobré?

Lenže ani so samotným Sulíkom ste sa nevedeli baviť medzi štyrmi očami.

Už som bol s ním veľakrát, ruku sme si podali.

Teda spor medzi vami je zažehnaný?

Neriešte, či máme spory, ale náš výsledok.

Pred rokmi ste boli tvrdým oponentom SNS. Zmenila sa táto strana na čele s Dankom natoľko, že by ste si ju na rozdiel od Sme rodina vedeli predstaviť ako koaličného partnera?

Keď bude Milan Krajniak predsedom strany, ktorá sa premenuje zo Sme rodina, tak sa o tom bude dať rozprávať. Čo sa týka SNS, venoval som veľa energie tomu, aby Slota vypadol z politiky.

A dnešná SNS?

S niekým robiť musíte.

Takže SNS je pre vás prijateľná. Ako je to v prípade Bugárovho Mosta-Híd?

Myslím, že táto otázka začína byť v prípade Bélu Bugára aj zbytočná. Dovtedy sa chodí s krčahom po vodu, kým sa nerozbije. Most už nemusí byť relevantnou stranou. Ale ako hovorím, s niekým robiť musíte, aj so SaS. Hoci aj tá bude vedieť, že ak sa s nami dohodnú, nebudú môcť blbnúť.

To pre KDH znamená – žiadne registrované partnerstvá?

Máme to v stanovách. Sulík teraz hovoril o tom, aké je hrozné, že sa cez veľkonočné sviatky nedali kúpiť teplé rožky, vyjadroval sa ako „king“, ktorý ide vyhrať so 40 percentami. Ale on ich takýmto rozdielom nevyhrá, bude musieť možno spolupracovať aj s nami a vie, že nič také nemôže očakávať.

Chápeme, že aj my budeme mať problém z našich veľkých hodnotových tém niečo presadiť. Ale určite nebudeme búrať status quo.

Keby sa Peter Pellegrini emancipoval od tandemu Fico a Kaliňák, bol by takýto nový Smer prijateľný?

Smer ako strana je nereformovateľný. Keby ľudia ako Maďarič, Pellegrini a Kažimír založili novú, skutočnú sociálnu demokraciu, ktorú Slovensko potrebuje tak ako kresťanských demokratov, dalo by sa o tom rozprávať.

Pozdávalo sa vám, ako parlamentná opozícia zvládla krízu?

Nie.

Čo by ste robili inak?

Opozícia nepriniesla politické riešenie a ešte sa aj vzdala protestov, podľa mňa netakticky.

Teda ste mali organizovať protesty na námestiach?

Mali sme týmto spôsobom komunikovať s verejnosťou, bola to naša povinnosť. Ako sa hovorí, na pódium vyjde ako aktivista a z pódia zíde ako politik.

Obávate sa, že ľudia z platformy Za slušné Slovensko sa pretransformujú na politickú stranu?

To je normálne, ničomu sa nečudujem, nechali sme si to utiecť. Vyhodnocujem ako chybu, že to opozícia nespravila.

Aké politické riešenie mala opozícia ponúknuť?

Možným riešením bolo referendum o predčasných voľbách, ale sme opäť zahrali egovojnu a tak to aj dopadlo. Keby bolo opozičné referendum o Smere, je dosť možné, že by bolo úspešné. Ale na Matovičovo, Hlinovo či Sulíkovo referendum nikto nepríde.

Ak tomu správne rozumieme: vy ste na svojom facebooku ako prvý opatrne naznačili možnosť referenda, tohto nápadu sa potom nahlas zhostil Matovič. Teraz hovoríte, že tým Matovič túto ideu zabil?

Zabil to tak, ako je to pre neho typické.

No ale ešte stále môžete ako opozícia prísť so zberom podpisov na referendum.

Áno, ale keď to prepálite a ľudia si to mentálne zafixujú ako Matovičovo referendum, bude to neúspešné, lebo ľudia nechcú ísť na Matovičovo referendum. Tento prístup „ja, ja, ja!“ je chybou Igora Matoviča, ktorej sa nevie zbaviť. Viete, koľkokrát som do nich hučal, spravme niečo také? Ale to malo vyrásť ako opozičná iniciatíva, nie ako Matovičova.

SaS systematicky pracuje na svojom programe, Sulík predstavuje programové priority svojej strany v oblasti EÚ, spravodlivosti, ekonomiky, zdravotníctva, školstva a podobne. KDH pôsobí ako strana určená pre veriacich ľudí, ale vytráca sa pocit, že je to kompetentná strana v ekonomike, bezpečnosti a ďalších oblastiach. Čo s tým, pán predseda?

V roku 2016 sme prijali akčný dokument Nový november, ktorý je veľmi dobrý. Teraz začíname pracovať na programovom dokumente, ktorý pracovne nazývame „Oslava rodiny“. Z tehotnej ženy chceme urobiť kráľovnú. Ak populisti hovoria, že všetko to a to má byť zadarmo, my vravíme, že zadarmo to má mať všetko tehotná žena, teda žiadne poplatky u lekára a podobne.

Ak populisti hovoria, že všetko to a to má byť zadarmo, my vravíme, že zadarmo to má mať všetko tehotná žena.Zdieľať

Máme tiež víziu pre našu vlasť, aj hospodársky plán, my teda skutočne pracujeme na programe, len sa to do správ na Markíze nedostane.

Otázne je, či pri vašich pekných tézach o oslave rodiny neustrniete pri klasických frázach, na ktoré sme už zvyknutí, alebo či niečím prekvapíte. Takže prekvapíte?

Budujeme zbor poradcov, ktorí majú kopírovať ministerské rezorty, je to teda niečo, čo iní nazývajú tieňová vláda. Miriam Lexmanová je napríklad poradkyňou pre zahraničnú politiku, Jozef Vozár, poradca pre spravodlivosť, je členom Súdnej rady a riaditeľom Ústavu štátu a práva SAV, Bohdan Hroboň zo známej evanjelickej rodiny Hroboňovcov je šéfom poradcov pre školstvo.

A čo sa týka ekonómov?

Nájsť ekonóma po Miklošovi je ako spievať po Gottovi. Nehodnotím Miklošovu ekonomickú školu, ale faktom je, že tomu rozumel. Kohokoľvek by ste našli, oproti Miklošovi by sa javilo, že má ešte čo robiť.

Bavme sa o človeku, ktorý si môže rovnocenne sadnúť do debaty s Petrom Kažimírom a obstáť.

Máme prísľub, že nám pomôžu Nemci.

Teda že ako šéfekonóm KDH príde nejaký Nemec?

Hej.

A naučí sa po slovensky?

(Smiech.)

To bude výpomoc z CDU?

Z CDU alebo z CSU, pomôže nám s ekonomickým programom.

Ale potrebujete kádeháka, ktorý bude ten program stelesňovať.

Bude hneď v tesnom závese za ním.

Už ho máte?

Na tom pracujeme. Pozrite sa, keby sme chceli mať plný zbor poradcov, už ho máme hotový. Lenže práve pri ekonomike a financiách som opatrný, lebo nájsť meno nositeľa ekonomickej agendy nie je vôbec jednoduché.

Foto: Andrej Lojan

 



Keďže ste náš pravidelný čitateľ, tak už viete, že články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú. 

Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0