Politika 04. apríl 2018

Referendum o Orbánovi

Jaroslav Daniška
Jaroslav Daniška
Dnes sa v Maďarsku konajú parlamentné voľby, ktoré majú zásadný význam pre budúcnosť strednej Európy.
Dnes sa v Maďarsku konajú parlamentné voľby, ktoré majú zásadný význam pre budúcnosť strednej Európy.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jaroslav Daniška

Referendum o Orbánovi

Budúci rok v júni to bude 30 rokov, čo Viktor Orbán vstúpil do verejného života. V nedeľu sa rozhodne, či to oslávi ako premiér alebo líder opozície. Orbána čakajú nepríjemné voľby, a to aj napriek tomu, že proti nemu stojí rozdelená a heterogénna opozícia s Jobbikom na čele, v jej radoch nie je podobne mimoriadny politický talent ako Orbán, navyše jeho vláde mimoriadne pomohla migračná kríza. Podľa jedného z prieskumov vidí na poste budúceho premiéra opäť Orbána až 50 percent Maďarov.

Lenže nič nie je isté, v dnešnej dobe ťažko predpokladať výsledky volieb, najmä ak sa premenia na referendum. Ani prieskumy verejnej mienky nemusia veľa napovedať.

Napokon v Maďarsku dopadajú prieskumy podľa toho, kto ich robí. Vo všetkých je bezpečne na čele Fidesz, o to nejde, ale agentúry blízke vláde preferujú na čele opozície radšej Gergely Karácsonyho a pozíciu Gábora Vonu a Jobbiku oslabujú. Karácsony je lídrom menšej strany s novodobým názvom Dialóg s Maďarskom, ktorá kandiduje v koalícii so socialistami. A socialisti tohto politológa (ročník 1975) vybrali za svojho kandidáta na premiéra. Má to svoje opodstatnenie, Karácsony je totiž starostom jednej z mestských častí Budapešti, dokázal už teda poraziť kandidáta Fideszu a má povesť umierneného a prijateľného kandidáta.

Gergely Karácsony, foto: wikimedia

Komunálna úroveň už do najvyššej politiky zasiahla, keď v 50-tisícovom meste Hódmezővásárhely na juhu krajiny porazil vo februári kandidáta Fideszu Péter Márki-Zay, nezávislý kandidát, za ktorým sa zjednotila celá opozícia od Jobbiku po Ferenca Gyurcsánya, bývalého premiéra, ktorý sa preslávil výrokom, ako svojej krajine klamal ráno, na obed aj večer, ale inak si je vo vytrvalosti a húževnatosti s Orbánom zarovno.

Aj tu však jedno lenže: Märki-Zay bol bývalý fideszák, je to konzervatívny katolík, Fidesz teda porazil niekto z vlastných, môže jeho vzor napodobiť opozícia po celej krajine? To je hlavná otázka pred nedeľnými voľbami.

Pre Fidesz to bol signál na poplach. Maďari majú po ústavnej reforme 199 poslancov, 106 sa volí v jednomandátových obvodoch, 93 proporčne a stranícky ako u nás. Na vstup do parlamentu potrebuje strana 5 percent (koalícia dvoch strán 10, troch strán 15 percent) alebo konkrétny kandidát jednoduchú väčšinu vo svojom okrsku. Aby to Orbán opozícii sťažil, voľby sú jednokolové, opozícia sa preto musí zjednotiť a ukázať na jedno meno už pred víkendom. Vzniklo niekoľko webových stránok, ktoré na to tlačia, ktoré zverejňujú odhady, kto má aké šance, ale celý proces stále nie je dokončený. Od prípadu k prípadu sú spory, viacerí majú svoje prieskumy, ktoré ukazujú, že favoritom proti politikovi Fideszu je práve ich kandidát, a nie iný opozičný rival. Charakter takýchto sporov pripomína podľa jedného maďarského kolegu spory medzi slovenskými opozičnými politikmi. Všetko je teda otvorené, až na to, že predvolebná časomiera nepríjemne znervózňuje.

Aktuálne preferencie podľa agentúry Republikon vidia (po prepočte) na čele Fidesz – 41 percent, druhý je Jobbik – 21 percent, tretia koalícia socialistov a Dialógu – 19 percent, štvrtá Gyurcsányova Demokratická koalícia so 6 percentami, maďarskí „zelení“ LMP rovnako 6 percent, menšie strany Momentum 3 a Együtt 2 percentá.

Momentum je dobrý príklad sily a bezradnosti maďarskej opozície. Na počiatku to bola petícia proti organizovaniu letných olympijských hier v Budapešti, ktorá donútila Orbána zmeniť rozhodnutie, nedokázala sa však zapojiť do existujúcich štruktúr opozície, uviedla vlastnú značku, vie byť aktívna v uliciach Budapešti, má pomerne výrazného lídra, ale tam sa to končí. Orbánovi v skutočnosti takéto strany pomáhajú, rovnako ako spomínaný Gyurcsány, ktorý sa tvrdo vyjadruje na adresu zahraničných Maďarov z Rumunska, čím ich len viac mobilizuje. Orbán sa snažil nepodceniť nič, do parlamentu mieri aj etnická nemecká strana (vďaka zvýhodneniu), na jej čele je sympatizant Fideszu. Každý mandát sa počíta.

Najdôležitejším momentom tohtoročných volieb je ale niečo iné, osobitne z pohľadu Slovenska a Európy: hlavný politický oponent Fideszu je Jobbik. Rovnako ako Fidesz aj Jobbik začal ako generačná strana, stál napravo od Orbána, zahrával sa s antisemitizmom a extrémizmom, bol tvrdo proti-cudzinecký, vyhľadávajúci témy maďarského revizionizmu, skrátka niečo, čo nájdete najbližšie v Rusku, čiastočne na Ukrajine.

Jobbik sa pred pár rokmi začal meniť, jeden z čelných antisemitov a bývalý podpredseda strany Szegedi Csanád zistil, že je sám Žid, a začal navštevovať synagógu, čím vystrašil nielen svoju rodinu, ale aj miestnych Židov, minimálne rabín bol v rozpakoch, ako to opísala Anne Applebaumová. Vona sa postupne zbavil všetkých radikálov, uniformy išli na klinec, už sa tak nevenujú ani rómskej otázke, Jobbik išiel s dobou a stal sa protikorupčnou stranou, ktorá chce vymeniť Orbána.  A keď sa pohádal s Orbánom jeho hlavný oligarcha Lájos Simicska, kedysi Orbánov spolubývajúci z internátnej izby, dnes mediálny magnát a podnikateľ, ktorý bohatol na štátnych zákazkách, prešiel práve na stranu Jobbiku. Vona a jeho straníci tak získali cenný priestor v celoštátnom denníku Magyar Nemzet a televízii Hír.

Simicska hrá o všetko. Pokračovanie Orbána je proti jeho obchodným záujmom, médiá bez reklamy len ťažko prežijú, voči nepriateľským firmám vie Orbán tiež zakročiť, preto sa aj Jobbik musel prispôsobiť. Proti Orbánovi s jeho oligarchickým systémom a štátno-rodinným klientelizmom tak stojí niečo podobné a s horšou minulosťou. A ak aj časť Maďarov verí, že Maďarsko nemá mať také ostré spory s Európou, že to neprospieva ani jednej strane, ako to môže reprezentovať človek ako Vona? Ako bude asi Európa reagovať, keby mal byť novým premiérom práve líder Jobbiku? Nikto jemu podobný nie je premiérom v žiadnej krajine EÚ. O blížiacom sa 100. výročí Trianonu ani nehovoriac.

Orbán vedie kampaň ako ostrú sorosiádu, identifikuje Sorosových „žoldnierov“ v opozícii (list, o ktorom písali naše médiá, nikoho nezaujíma), Orbán útočí a spochybňuje, na plagátoch nie je len Soros, ale aj migranti tmavšej pleti, čo prekáža už aj kňazom a biskupom, ale Orbán sa aj veľa usmieva, zametá metlou a varí, mobilizácia ide naplno, ľudový premiér sa hlási k vidieku, varí šunku, ochutnáva nakrájanú mrkvu, rozdáva ženám kvety, používa náboženskejší jazyk (v inak v nereligióznej krajine) ako akýkoľvek poľský politik. Lenže aj proti nemu sú hoaxy, aj s ním a najmä jeho ľuďmi sa spájajú rôzne obvinenia. Nedávno to bol jeho zať, ktorý sa prekvapivo rýchlo stal miliardárom, zbohatol na tendroch na pouličné osvetlenie, ktoré dnes mnohí kritizujú ako nekvalitné a predražené. Posledné obvinenie zo včerajších správ Simicskovej televízie je sofistikovanejšie: obviňuje Orbánovu vládu z tunelovania eurofondov, človek, ktorý údajne žije pod ochranou FBI v USA, opísal štruktúru, ako sa kradli stovky miliónov eur, ako sa menili na diamanty a prevážali do arabských krajín, kde sa zisk delil.

Veriť tomu? Neveriť? Presne to je lakmus dnešnej maďarskej politiky. Poznáte upgradovanú definíciu toho, čo je to fake-news? Sú to dezinformácie, ktoré sa nepáčia vlastnému táboru. Tie druhé sa prehliadajú.

Orbán na kritiku nijako nereaguje. Ťažko si predstaviť väčší dôkaz sebavedomia. Roky strávil spochybňovaním kreditu svojich oponentov, roky nekomunikuje s opozičnými médiami, dúfa, že sa to teraz zúročí.

A spolieha sa pritom na niečo, čo ho spája s Robertom Ficom: že dnešná opozícia nedokáže vládnuť, že nemá predpoklady vytvoriť stabilnú vládu a že to ľudia považujú za problém. Až na to, že tesnej väčšine Maďarov to môže byť v nedeľu jedno.

Ak prídu voliť, bude to z hnevu na Orbána, nie kvôli stavu opozície. Očakáva sa, že čím vyššia účasť, tým väčšie šance má opozícia. Ak príde viac ako 70 percent voličov, malo by to prospieť táboru Anti-Orbán (v posledných dvoch voľbách bola účasť 62-64 percent).

Ani  tu ale nemusí byť všetko jasné, Orbánova dominancia je obrovská, omnoho väčšia ako Ficova. Očakáva sa, že Orbán stratí 2/3 väčšinu, ale ak by aj prišlo prekvapenie a stratil by jednoduchú väčšinu, ešte stále si môže nájsť koaličného partnera. O tom dnes odmietajú všetci špekulovať, hodinu po voľbách to však môže vyzerať inak. Do úvahy pripadá napríklad „zelená“ LMP. Vylúčené to je pri Gyurcsányovi, ktorý sa však nemusí dostať cez 5 percent a oslabiť opozíciu inak, a veľmi pravdepodobne pri Jobbiku. Politika je totiž pre Orbána osobná vec a Simicska už Orbána raz „zradil“. Ak niečo našinca na maďarskej politike musí prekvapovať, je to práve kmeňovosť tamojšej politiky. Ak sa tak správajú politici maďarskej menšiny u nás, je to v niečom pochopiteľné, ale prečo v Maďarsku? A neobstojí, že to do politiky doniesol Orbán. Situácia sa počas jeho vlád zhoršila, ale tento rys je starší.

V júni 1989, keď sa konal druhý pohreb Imre Nagya, legendy maďarskej revolúcie z roku 1956, a maďarskí komunisti povolili pohreb aj zhromaždenie, s jednou podmienkou: že nezaznie žiadny politický prejav. Všetci súhlasili. Jeden rečník to však porušil a predniesol slávny protikomunistický prejav. Tak sa začala kariéra Viktora Orbána.

Odvtedy bolo tých prešľapov nespočetne. Orbánov význam však súčasne prerástol hranice Maďarska. Nedávno, keď luxemburský minister zahraničných vecí začal hovoriť o aplikovaní článku 7 aj proti Maďarsku, kvôli Orbánovým útokom na liberálnu demokraciu, maďarský premiér mu kontroval, že väčším problémom pre Európu je nedemokratický liberalizmus. V migračnej kríze Orbán išiel do sporu, aký si netrúfol žiadny iný európsky politik. A vyhral ho.

V nedeľu žiada maďarských voličov, aby to ocenili. A nad ostatným prižmúrili oči.

Foto, video: FB profil Viktora Orbána

 



Keďže ste náš pravidelný čitateľ, tak už viete, že články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú. 

Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0