Politika 04. apríl 2018

Bábková vláda

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák
Ukazuje sa, že nazývať vládu Petra Pellegriniho novou či zrekonštruovanou, nebude tým najpresnejším označením.
Ukazuje sa, že nazývať vládu Petra Pellegriniho novou či zrekonštruovanou, nebude tým najpresnejším označením.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Bábková vláda
Foto: TASR/Michal Svítok

Kľúčovou požiadavkou zajtrajších obnovených protestov Za slušné Slovensko je, aby minister vnútra Tomáš Drucker odvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara. Minister si na novú vzburu davov zavaril tým, že Gašpara neodvolal okamžite po nástupe do funkcie a rozhodnutie o jeho ďalšom osude odložil.

Tomáš Drucker darmo argumentuje, že v tejto veci nechce konať pod tlakom, chce si stav v polícii zanalyzovať a zachovať si pri rozhodovaní vnútornú integritu. Takto problém už dávno nestojí. Policajný prezident Gašpar dnes funguje ako symbol neschopnosti slovenskej polície bojovať s korupciou bielych golierov a bez jeho hlavy sa ulica neuspokojí. Najmä ak táto nelichotivá pozícia patrí Gašparovi plným právom. Nemusíme pritom ani rozpletať jeho politické a biznisové prepojenia. Stačia suché čísla. Transparency International Slovensko zverejnila v týchto dňoch štatistiku stíhania korupcie za obdobie rokov 2012 až 2017, keď políciu riadil Tibor Gašpar.

V týchto rokoch, keď vážne podozrenia z korupcie na najvyšších poschodiach v štáte doslova denne plnili noviny, nebol za korupciu odsúdený do väzenia žiaden politik. Šesť politikov dostalo podmienku, ale vo všetkých prípadoch išlo o ľudí z komunálnej úrovne, starostu a obecných poslancov z malých obcí. Do väzenia bolo odsúdených šesť percent stíhaných za korupciu. Z toho v jedenástich prípadoch išlo o úradníkov a v sedemnástich o bežných ľudí. Len deväť percent prípadov dotiahnutých pred súd sa týkalo úplatkov nad päťtisíc eur a až 48 percent úplatkov pod sto eur.

Zdroj: Transparency International Slovensko.

Hoci tieto čísla nevypovedajú len o polícii, ale aj o prokuratúre a súdoch, obrázok o schopnosti našej polície bojovať s korupciou na najvyšších miestach sa z nich dá urobiť pomerne jasný.

Okamžité odvolanie policajného prezidenta však nebolo dôležité iba kvôli upokojeniu ulice. Nový premiér aj minister vnútra by ním splnili nielen hlavnú požiadavku nahnevanej verejnosti a svojho koaličného partnera z Mosta, ale zároveň by vyslali signál, že sa chcú, aspoň v rámci možností, pokúsiť o emancipovanú politiku.

Asi žiaden politický realista neočakával, že Pellegriniho vláda bude úplne suverénna a nezávislá od nového mocenského centra, ktoré sa po odchode Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z vlády formuje na centrále Smeru. Z logiky politiky takou ani nemôže byť. Robert Fico je stále predsedom najsilnejšej vládnej strany a v každom svojom verejnom vystúpení dáva jasne najavo, že zostáva najsilnejším mocenským hráčom, ktorý chce mať opraty riadenia štátu aj ďalej pevne v rukách.

Stále však existovala možnosť, že Peter Pellegrini prekvapí a skúsi o ako-tak dôstojnú a autonómnu pozíciu aspoň zabojovať. Ako však plynú dni od menovania novej vlády, tak tento scenár vyzerá čoraz menej pravdepodobne.

Vyčkávanie a taktizovanie ministra Druckera v prípade Tibora Gašpara indikuje, že v tejto veci nekoná celkom slobodne a samostatne. Rovnako aj vajatanie novej ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej v prípade riaditeľa Národného onkologického ústavu Jozefa Valockého, ďalšej silnej figúry Smeru, zodpovednej za to, že z tohto zariadenia odchádzajú špičkoví lekári a sestry, svedčia skôr o tom, že nový premiér sa svoju absolútnu podriadenosť voči šéfovi Smeru nechystá ani kamuflovať.

Označovať Pellegriniho zostavu novou alebo zrekonštruovanou preto celkom nezodpovedá realite. Oveľa presnejšie bude nazývať ju vládou bábkovou.



Keďže ste náš pravidelný čitateľ, tak už viete, že články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú. 

Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0