Politika 03. apríl 2018

Je ISIS v Sýrii opäť na vzostupe?

Sirwan Kajjo
Sirwan Kajjo
Erdoganov útok na Kurdov umožňuje Islamskému štátu preskupovať sily a obnoviť svoje pozície.
Erdoganov útok na Kurdov umožňuje Islamskému štátu preskupovať sily a obnoviť svoje pozície.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Sirwan Kajjo

Je ISIS v Sýrii opäť na vzostupe?
Vojaci tzv. Sýrskej oslobodzovacej armády podporovanej Tureckom oslavujú víťazstvo v bitke nad Kurdami, snímka z 18. marca 2018. Foto: TASR/AP

Dva dni po tom, čo turecká armáda a jej spojenecké džihádistické jednotky prevzali kontrolu nad kurdským mestom Afrín v severozápadnej Sýrii, teroristi Islamského štátu (ISIS) spustili veľký útok na jednotky sýrskeho režimu vo východnej provincii Deir Ezzor. Teroristi ISIS zabili najmenej 25 vojakov a ovládli veľké ropné pole. Približne v rovnakom čase militanti ISIS dobyli strategickú časť predmestia Damašku, sýrskeho hlavného mesta, pričom zabili viac ako 60 vládnych vojakov.

Tieto dva postupy signalizujú možný návrat extrémistickej skupiny, o ktorej sa len pred niekoľkými mesiacmi myslelo, že je do značnej miery porazená.

Odkedy Turecko (členská krajina NATO) spustilo afrínsku ofenzívu proti kurdským jednotkám YPG, ktoré boli hlavným spojencom USA v boji proti ISIS, americkí predstavitelia varujú, že boj medzi dvomi americkými spojencami odvracia pozornosť od hlavného cieľa, ktorým je porážka ISIS.

Turkami vedený útok na Afrín prinútil viac ako 2-tisíc kurdských a arabských bojovníkov rozmiestnených v predných líniách proti ISIS vo východnej Sýrii stiahnuť sa a brániť svoju oblasť.Zdieľať

„Boje, ktoré idú proti našim záujmom o porazenie ISIS, nás veľmi nás znepokojujú a uvítali by sme, aby sa tieto nepriateľské akcie skončili predtým, než ISIS získa vo východnej Sýrii príležitosť na preskupenie síl,“ povedal hovorca Pentagonu a plukovník americkej armády Rob Manning v reakcii na tureckú ofenzívu proti Kurdom v Afríne.

Ministerstvo zahraničných vecí USA je už presvedčené, že teroristická skupina sa na niektorých miestach v Sýrii obnovuje. „Boje v západnej Sýrii v posledných dvoch mesiacoch, vrátane Afrínu, odvrátili svoj cieľ od porážky ISIS a tejto teroristickej skupine poskytli príležitosť na to, aby sa v niektorých oblastiach obnovila,“ vyhlásila hovorkyňa ministerstva Heather Nauert v nedávnom stanovisku.

Turkami vedený útok na Afrín prinútil viac ako 2-tisíc kurdských a arabských bojovníkov rozmiestnených v predných líniách proti ISIS vo východnej Sýrii stiahnuť sa a brániť svoju oblasť. Americkí predstavitelia prejavili nespokojnosť, že takéto zmeny priorít na bojovom poli znížia tlak voči ISIS a extrémistom umožnia preskupiť sa a obnoviť svoje útočné schopnosti pozdĺž údolia Eufratu. Po hrozbách tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že po Afríne vtrhne aj do ďalších kurdských oblastí v Sýrii, sa dá očakávať, že z boja proti ISIS sa stiahne ešte viac kurdských jednotiek.

Po viac ako troch rokoch takmer denných leteckých útokov a pozemných operácií proti cieľom ISIS v Sýrii stratila teroristická skupina väčšinu svojho územia, ktorému vládla od vyhlásenia tzv. kalifátu v roku 2014.

ISIS však stále kontroluje asi 5 percent sýrskeho územia, hlavne na východe a v hniezdach odporu pri Damašku. V palestínskom utečeneckom tábore Yarmouk v južnom Damašku sa ISIS teší rastúcej popularite. Skupina tiež udržiava významnú prítomnosť blízko izraelských hraníc, kde má prinajmenšom jedného nebezpečného spojenca – armádu Khalida bin al-Walida.

Aj kedysi optimistický osobitný vyslanec OSN Staffan de Mistura je dnes presvedčený, že ISIS sa môže vrátiť a využiť neprítomnosť politického riešenia v Sýrii.Zdieľať

Odhaduje sa, že v celej Sýrii sa dnes nachádza približne 1500 militantov ISIS. Niektorí s nich sa po krajine pohybujú väčšinou voľne, keďže letecké útoky vedené USA najmä po oslobodení Rakky významne poklesli.

Na rozdiel od Iraku, kde sa vláde podporovanej USA, bez ohľadu na jej slabosti, do veľkej miery podarilo udržať oblasti oslobodené od teroristov, zo sedemročnej vojny v Sýrii ISIS naďalej profituje. V mnohých častiach krajiny má stovky spiacich buniek a sunnitských rebelských skupín, ktoré sú v každom momente pripravené prejaviť mu vernosť.

ISIS tak, ako sme ho poznali, už možno viac nebude existovať, ale určite sa môže premeniť na povstalecké hnutie a pokúsiť sa obnoviť svoju prítomnosť aj v ďalších častiach Blízkeho východu a severnej Afriky, zatiaľ čo vojnou sužovanú Sýriu bude naďalej využívať ako svoje veliteľské centrum.

Aj kedysi optimistický osobitný vyslanec OSN v Sýrii Staffan de Mistura je dnes presvedčený, že ISIS sa môže vrátiť a využiť neprítomnosť politického riešenia v Sýrii. Čím dlhšie bude sýrske dianie zotrvávať v slepej uličke, tým lepšie pre ISIS – a aj pre ďalšie teroristické skupiny.

Pôvodný text: ISIS: Surging Again in Syria? Uverejnené so súhlasom Gatestone Institute, preložil L. Obšitník.



Keďže ste náš pravidelný čitateľ, tak už viete, že články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú. 

Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0