Spoločnosť 23. marec 2018

Ľudia opäť vyšli do ulíc, v Bratislave bol tichý pochod

TASR Adam Takáč
TASR Adam Takáč
V desiatkach slovenských miest pokračovali protesty. V Bratislave zorganizovali študenti tichý pochod.
V desiatkach slovenských miest pokračovali protesty. V Bratislave zorganizovali študenti tichý pochod.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Adam Takáč

Ľudia opäť vyšli do ulíc, v Bratislave bol tichý pochod
Foto: TASR

správu aktualizujeme:

Aj tento piatok sa uskutočnili vo viacerých slovenských mestách protesty Za slušné Slovensko. 

V Bratislave nahradil pôvodne plánovaný protest tichý pochod, ktorý zorganizovali študenti vysokých škôl. Podľa prvých odhadov sa na ňom zúčastnilo viac ako 25-tisíc ľudí.

Tí sa presunuli zo Šafárikovho námestia na Námestie SNP, kde po krátkom príhovore organizátorov zaspievali hymnu a zapálili sviečky na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

 V závere začali skandovať ľudia heslo „voľby“, po opakovanej výzve organizátorov sa dav začal rozchádzať. 

Časť davu sa potom presunula pred budovu parlamentu, kde pokrikmi žiadali predčasné voľby, odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara či odchod strany Smer. Budovu strážili policajti. Protest prebehol bez výtržností, po 18.00 h sa dav začal pomaly rozchádzať. 

Študentský pochod zorganizovala iniciatíva #niejenamtojedno, ktorá vznikla ako reakcia na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pôvodne chcela zoskupiť študentov v rámci ohláseného tohtotýždňového zhromaždenia Za slušné Slovensko, ktoré však organizátori v Bratislave zrušili.

Iniciatíva sa aj napriek tomu rozhodla, že študenti sa zídu a tichým a pokojným pochodom si uctia pamiatku zavraždených mladých ľudí. Akciu naplánovala bez rečníkov.

„Nemáme žiadne požiadavky ani to nemalo žiadny iný politický rozmer,“ vysvetlil jeden z organizátorov Timotej Lauko. „Cítime to tak, že študenti by tu mali byť, mali by sa aktívne zapojiť, mali by poukázať na to, keď sa tu deje nejaká neprávosť,“ doplnil. 

Organizátori bratislavského zhromaždenia Za slušné Slovensko oznámili zrušenie protestu vo štvrtok. Zdôvodnili to vymenovaním novej vlády. „Od začiatku sme reprezentovali občiansky hlas a sme hrdí na to, čo dosiahol. Teraz sme sa dostali do bodu, keď vidíme, že nasledujúce kroky spoločnosť delia a z občianskej pozície vieme povedať, že sú kroky, ktoré sa majú diať na ulici, a kroky, ktoré sa majú diať v parlamente,“ povedali organizátori.

Sú podľa nich okamihy, ktoré nie sú jednoduché, ale aj o tom je sloboda, zodpovednosť a slušnosť. „Slušní občania rešpektujú ústavu,“ zdôraznili organizátori, ktorí ale nikam neodchádzajú a „budú pozorne sledovať systémové zmeny, ku ktorým sa nová vláda prihlásila a o ktorých hovorí, že je pripravená ihneď ich realizovať“.

Napriek zrušeniu zhromaždenia v Bratislave sa rozhodli organizátori z viac ako tridsiatich slovenských miest v protestoch pokračovať.

V protestoch pokračovali aj Slováci vo viacerých zahraničných mestách. 


Účastníci, ktorí pokračovali pred budovu parlamentu po skončení tichého pochodu. Foto – TASR/Marko Erd

Košice

Pochod a zhromaždenie na Hlavnej ulici pod názvom Košice za slušné Slovensko prebehlo pokojne a bez incidentov. 

Účastníkov bolo menej ako počas uplynulých dvoch piatkových zhromaždení, na pochod a zhromaždenie prišlo zhruba 5 000 ľudí. Na pódiu vystúpili riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla, komik a scenárista Ján Gordulič, spoluzakladateľ košického Občianskeho fóra počas Nežnej revolúcie Štefan Lazorišák, zástupcovia učiteľov, študentov či hercov. V prejavoch zaznela nedôvera voči zostave novej slovenskej vlády, výzvy na občiansku a politickú angažovanosť a zapájanie sa do verejného života.

„Považujeme toto zhromaždenie za veľmi dôležité, aby sme pripomenuli ľudom, že tým, že sme vyšli na námestia a do ulíc, podarila sa veľká zmena, aká sa pred mesiacom nikomu ani nesnívala – odstúpili premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák,“ uviedol pre TASR jeden z organizátorov Ján Gálik. Napriek tomu označil zmeny na postoch v novej vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD) len za kozmetické zmeny, ktoré nestačia. Požiadavky tak podľa neho ostávajú nezmenené – dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a nová dôveryhodná vláda. „Do budúcna odkazujeme politikom, že ich budeme ďalej sledovať a pri akomkoľvek zaváhaní budú opäť námestia plné,“ dodal.

Organizátori v prečítanom vyhlásení oznámili založenie občianskej platformy Za slušné Slovensko. Pokračovať chcú v tlaku na odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara. Počas veľkonočných sviatkov zhromaždenia plánované nie sú. Podujatie sa skončilo po dvoch hodinách spievanou slovenskou hymnou krátko po 19.00 h.  


Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Košiciach. Foto – TASR/František Iván

Nitra

Na Svätoplukovom námestí v Nitre sa v piatok zišlo približne 2 000 ľudí, aby už tretíkrát podporili iniciatívu Za slušné Slovensko. K účastníkom zhromaždenia sa prihovorili herci nitrianskych divadiel, občianski aktivisti i zástupcovia vedcov.

Rečníci opätovne požadovali dôkladné vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Zhodli sa tiež na tom, že súčasné zmeny v slovenskej vláde sú iba kozmetické a k upokojeniu politickej situácie nestačia. Mnohí z nich pokladajú za jediné riešenie predčasné voľby.

K účastníkom zhromaždenia sa prihovoril aj Jakub Prok, ktorý bol žiakom Jána Kuciaka na katedre žurnalistiky Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. „Po jeho smrti sme uvideli iný svet, svet, v ktorom chápadlá mafie ohrozujú životy ľudí, svet, kde polícia a prokuratúra nechráni slušných občanov, ale mafiánske kreatúry. Ak z toho obviňujeme iba politikov, trpíme strašným sebaklamom. Štátna moc patrí občanom a my sme zodpovední za to, kto vládne. Máme tendenciu čakať na mesiáša a zabúdame, že politici sú odrazom nás všetkých. Jánovo posolstvo znie – začnime od seba! Slovensko potrebuje viac Jánov Kuciakov, snažme sa nimi stať,“ povedal Prok.

Na zhromaždení zazneli aj básne, čítal sa úryvok z knihy Júliusa Satinského a s krátkym hudobným vystúpením sa pridala aj skupina Jamestown. Medzi rečníkmi bol aj šéf Nových odborov v automobilke Jaguar Land Rover Peter Mrázik. „Nech zabudnú na to, že sú naši páni, oni sú naši zamestnanci platení z našich daní. Po tom nekonečnom rade nevyšetrených káuz, v ktorých sa neustále opakujú tie isté mená, stratili legitimitu viesť tento štát,“ odkázal politikom.

Zástupca vedeckej a akademickej obce Peter Mederly vo svojom vystúpení prirovnal Slovensko k potápajúcej sa lodi, ktorá je zvnútra celkom hrdzavá. „A zdroje určené všetkým rozdáva lodivod iba svojim vyvoleným. Oni stále nepochopili, že nie sú vyvolení, a preto je rad na nás. Možno nastal čas na referendum o predčasných voľbách,“ skonštatoval Mederly za potlesku a súhlasného kriku zúčastnených ľudí.


Zhromaždenie Za slušné Slovensko v Nitre. Foto – TASR/Henrich Mišovič

Žilina

Na Námestie Andreja Hlinku v Žiline prišlo niekoľko tisíc ľudí.

Podľa jedného z organizátorov žilinského zhromaždenia Marka Richtera dôvody stretnutí pretrvávajú a ľudia si zaslúžia, aby mohli verejne ukázať svoj názor. „Je dôležité povedať, že vzniklo veľa rôznych snáh potopiť túto iniciatívu. A ukázať, že nie sme slušní, že nám nezáleží na dobrej krajine, v ktorej chceme všetci žiť. To je niečo, od čoho sa chceme dištancovať. Naozaj nikomu neplatíme za účasť. Nikoho nenabádame k tomu, aby bol neslušný, aby bol arogantný. Práve naopak. Veríme tomu, že za slušnú krajinu sa môžeme postaviť iba slušne,“ zdôraznil Richter.

Na pódiu sa ľuďom prihovorili napríklad Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play, kazateľ Daniel Pastirčák, herci Mestského divadla Žilina Ján Dobrík a Ivana Kubáčková či organizátorka bratislavských zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko Karolína Farská. „Je pre mňa dôležité vyjadriť ľuďom moju vďaku aj obdiv, že niekoľko týždňov po sebe ukázali na námestiach nielen v Žiline, ale po celom Slovensku, že Slovensko je naozaj dospelou demokratickou krajinou. Že je naozaj ochotné a schopné postaviť sa za základné piliere demokracie, ktoré boli ohrozené. To je pre mňa hlavný odkaz,“ povedala Farská.

„Spolu s tým, akú zmenu Slovensko zažilo. Zavraždili novinára kvôli jeho práci, čo sa nikdy predtým nestalo. To obrovsky zatriaslo celým Slovenskom. Ale zároveň vznikol obrovský tlak občanov, všetci sa spojili, spolupracovali a to je naozaj úžasné. Som veľmi vďačná, že sa to tak stalo. Do budúcna musíme vytrvať. Ako občania máme silu nielen počas volieb, ale kedykoľvek, keď sa niečo takéto deje,“ dodala Farská.


Zhromaždenie Za slušné Slovensko na Hlinkovom námestí v Žiline. Foto – TASR/Erika Ďurčová

Prešov

Okolo 3 000 ľudí prišlo aj tento piatok do centra Prešova pred konkatedrálu sv. Mikuláša, aby sa postavili Za slušné Slovensko a prejavili svoju nevôľu s vytvorením vlády, ktorá je podľa rečníkov iba bábkou, ktorú poťahuje za nitky expremiér Robert Fico (Smer-SD). Z davu sa najsilnejšie ozýval pokrik „Chceme nové voľby“. 

Za organizátorov zhromaždení Za slušné Slovensko na východnom Slovensku sa Prešovčanom prihovoril Matúš Nakata, ktorý uviedol, že mladí sú rozutekaní za prácou v cudzine a starí zbedačení. Nie je tu ľahký život. „Ale sme tu a za posledný mesiac každý jeden z vás ukázal, že sme hodní demokracie a slobodnej spoločnosti. My všetci sme Slovensko, my všetci musíme byť slušní k sebe, k iným, ku svojej krajine,“ povedal a poďakoval sa všetkým prítomným, že sa nedali odradiť a znovu zaplnili námestie. 

Pre TASR uviedol, že o ďalšom postupe sa budú rozprávať po piatkových zhromaždeniach na celoslovenskej úrovni. „Momentálne je mi ťažko povedať o konkrétnych krokoch, ktorými by sme mali začať ako občianska platforma, ale určite máme záujem zaujať jednotné stanovisko,“ povedal Nakata. Za seba povedal, že nemá záujem vstúpiť do politiky. Ale svoje plány nedokáže naplniť v krajine, kde nefunguje justícia, kde nefungujú elementárne spoločenské normy. 

Prešovčanom sa prihovorila aj dvojica investigatívnych novinárov Zuzana Petková a Arpád Soltész. „Ján Kuciak bol môj kolega a dobrý kamarát. Naposledy sme boli na východe spoločne, keď sme išli po stope DPH-čkárskej mafie v Košiciach, do ktorej boli zapletené politické špičky. Hoci bol o generáciu mladší, vždy so všetkým mi pomáhal. Nechcel za to nič. Mal takú repliku – Neďakuj, pamätaj. My na neho nikdy nezabudneme. Aj preto sme vytvorili medzinárodný novinársky tím, ktorý ďalej pokračuje v jeho témach o kauzách. Budeme robiť všetko pre to, aby Slovensko bolo takou krajinou, akú by si ju želal Ján Kuciak, bez oligarchov a korupcie,“ uviedla prešovská rodáčka Petková. Soltész vyhlásil, že dokončia Jánovu prácu a nezastavia sa a pôjdu ďalej. 

Z pódia zazneli opätovné výzvy za nezávislé a spravodlivé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Organizátori prečítali list emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorý pre chorobu svojej matky nemohol byť na prešovskom námestí.

Za umeleckú obec vystúpil Slavo Gibarti z kapely Hrdza a z prešovského Pink Floyd Revival Miroslav Merčiak. Zaspievala aj pesničkárka Viki Olejárová, ktorá si opätovne vybrala skladby od Karla Kryla. Na záver pokojného zhromaždenia zúčastnení zaspievali slovenskú hymnu.

Zahraničie 

Zhromaždenia za slušnosť pokračovali okrem Slovenska aj vo viacerých zahraničných mestách. Ľudia vyšli do ulíc v Paríži, Zürichu, Sydney či Brne.

Protesty už tradične odštartovali Slováci v austrálskom Sydney, ktorých sa podľa facebookovej stránky organizátorov stretlo približne 30.

Ľudia vyšli do ulíc taktiež v Paríži. „Pripravujeme aj videovýzvu, v ktorej budeme prezentovať, čo očakávame od Slovenska. Potom ju budeme zdieľať s ostatnými zahraničnými Slovákmi, ktorí sa budú chcieť pripojiť,“ priblížila spoluorganizátorka parížskeho zhromaždenia Katarína Janáková.

Zhromaždenie prebehlo i v Brne. „Prišlo do 500 ľudí, atmosféra bola pokojná, na pódiu vystúpili najmä organizátori a na záver sa prečítalo vyhlásenie slovenských organizátorov. Spievala sa aj hymna,“ vysvetlila pre TASR Hana Skljarszka zo skupiny usporiadateľov. Zdôraznila, že jedným z dôvodov pokračovania zhromaždení je aj „pretrvávajúci stav v českej politike, na ktorý je potrebné stále upozorňovať“.

Stretli sa aj Slováci vo Švajčiarsku. V Zürichu sa na pokojnom zhromaždení zozbieralo približne 40 ľudí.

Protesty pokračovali v piatok i v rakúskom Linzi, fínskych Helsinkách, dánskom Aalborgu, kalifornskom Palo Alto a Los Angeles či v austrálskom Sydney.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0