Blog 15. marec 2018

Ako Alojz Hlina dostal KDH z parlamentu...

Lucia Mihoková
Lucia Mihoková
Naozaj je Alojz Hlina záchrancom KDH? Alebo to v roku 2016 bolo celé naopak? Aj keď sú predčasné voľby po dnešku málo pravdepodobné, všetkých v našom hnutí stále trápi, či sa KDH do parlamentu pri najbližších voľbách dostane. Ak chceme, aby bolo KDH v NR SR, mali by sme otvorene zanalyzovať, ako reagovali voliči KDH na kandidátku v roku 2016. Slobodne a bez strachu!
Naozaj je Alojz Hlina záchrancom KDH? Alebo to v roku 2016 bolo celé naopak? Aj keď sú predčasné voľby po dnešku málo pravdepodobné, všetkých v našom hnutí stále trápi, či sa KDH do parlamentu pri najbližších voľbách dostane. Ak chceme, aby bolo KDH v NR SR, mali by sme otvorene zanalyzovať, ako reagovali voliči KDH na kandidátku v roku 2016. Slobodne a bez strachu!
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lucia Mihoková

Ako Alojz Hlina dostal KDH z parlamentu...

Vychádzať budem z prieskumu agentúry FOCUS, ktorá sa pýtala voličov pri voľbách v marci 2016 v rámci svojich Exit Poll-ov aj na to, ako vnímali kandidátov KDH.  Zistila som zaujímavý výsledok. Prekvapujúco vyšli najmä názory voličov KDH na kandidátov strany Občania SR, pod vedením predsedu Alojza Hlinu, ktorí sa nachádzali na kandidátke KDH.

Ako to teda pred dvomi rokmi vyzeralo?

Spomedzi 4,9% voličov KDH (spolu 129 tisíc hlasov) získali kandidáti zo strany Občania SR najmenej kladných a najviac záporných hodnotení. Je teda možné skonštatovať, že KDH zostalo voliť len tvrdé jadro, ktorému sa páčia dlhoroční politici KDH. Ako však vidno na grafe nižšie, voličom KDH sa páčili nielen staré, ale aj nové tváre KDH, pričom Alojz Hlina a ďalší kandidáti strany Občania SR im podľa dát Focusu prekážali najviac.

 

Zdroj: Agentúra FOCUS, Exit Poll 2016

 

Prekvapujúcejšie však boli zistenia názorov ľudí, ktorí zvažovali, že budú voliť KDH, no nakoniec sa však rozhodli voliť inú stranu... Takýchto voličov bolo podľa prieskumu Focus ďalších 8% (cca 205 tisíc hlasov). A až 42% opýtaných spomedzi týchto ľudí malo záporný názor na kandidátov strany Občania SR na kandidátke KDH. Rovnako zle vyšiel názor len na dlhoročných politikov KDH. Na rozdiel od kandidátov strany Občania SR však dlhoroční politici získali 33% pozitívnych hodnotení spomedzi opýtaných, ktorí uvažovali o voľbe KDH, ale nakoniec volili inú stranu. Kandidáti strany Občania SR však medzi nimi získali len 16% kladných hodnotení.

Zdroj: Agentúra FOCUS, Exit Poll 2016

 

Takže podľa jasných dát mali pri voľbách 2016 voliči aj nevoliči KDH najväčší personálny problém s Alojzom Hlinom. Naozaj chceme, aby takýto človek viedol KDH do parlamentných volieb? O to viac, že vďaka nemu sa už raz KDH nedostalo do parlamentu – keby splnil svoje vyhlásenie o tom, že musí mať minimálne 10 tisíc hlasov, KDH by v parlamente bolo.

O tom, či to bude teraz vyzerať lepšie, by nám mohol napovedať aj včera zverejnený prieskum.

 

 

Z grafu je možné okrem iného vyčítať, že kým iné strany z vládnej kauzy „talianska mafia na Slovensku“ vyťažili, KDH nezískalo nič. Takže tvrdenie Alojza Hlinu, že „KDH môže získať odchádzajúcich voličov SMERU“, je absolútne mimo reality.

Smer stratil 5% a rozobrali si ich iné strany. Je jasné, že voliči, ktorí môžu voliť KDH, sú inde, ale očividne ich súčasný predseda KDH pritiahnuť k nám nevie. Očividne nevie ani to, že naši potencionálni voliči sa nachádzajú v iných stranách...

Tiež je na mieste otázka, či v prípade, že Alojz Hlina povedie KDH i naďalej, obháji vôbec hnutie pozície spred štyroch rokov v komunálnych voľbách? Spolupráca s opozičnými stranami na komunálnej úrovni je totiž zatiaľ v nedohľadne.

Aj z tohto dôvodu nominovala jediná primátorka krajského mesta za KDH  Andrea Turčanová tento týždeň na predsedu KDH Richarda Vašečku, ktorý je diplomatom a vie sa s predsedami iných opozičných strán dohodnúť. To, že ak je pravica jednotná, má silu, je vidieť aj z výsledkov nedávnych regionálnych volieb, a to naprieč celým Slovenskom.

A ja sa aj práve preto snažím už viac ako 5 týždňov verejne apelovať na delegátov snemu, že za predsedu KDH je potrebné voliť Richarda Vašečku. A nie neskôr, ale teraz! Terajší predseda KDH Alojz Hlina bol v súlade so stanovami KDH zvolený za predsedu na 2 roky.

O tom, prečo práve Richard Vašečka ako predsedaKDH prinesie hnutiu lepší výsledok vo voľbách do NR SR (a som presvedčená, že prinesie aj lepší výsledok v nadchádzajúcich komunálnych voľbách) ako Alojz Hlina, som písala podrobne aj vo svojom ďalšom blogu.

Vážení delegáti snemu, znova Vás vyzývam – nepremárnime jedinečnú šancu, ktorá sa nám ponúka v osobe Richarda Vašečku. Ak bude Richard Vašečka predsedom KDH, som si viac ako 100% istá, že prenesie hnutie nad prah zvoliteľnosti a zároveň prinesie vynikajúci výsledok v nadchádzajúcich komunálnych voľbách.

Doba dvojročného mandátu uplynula. Ako delegáti snemu a členovia celoslovenskej Rady KDH máme vo svojich rukách to, či bude rok 2018 pre KDH, a tým aj pre Slovensko, dobrým alebo zlým. Bude to rok odvahy? Záleží to aj od toho, kto sa stane 17. marca, teda už túto sobotu, predsedom KDH!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0