Politika 14. marec 2018

Všetko je zase inak: koalícia chce vládnuť s novým premiérom

Jozef Majchrák Martin Hanus
Jozef Majchrák Martin Hanus
Vláda Smer-SNS-Most chce pokračovať s novým premiérom, čaká sa na reakciu prezidenta Andreja Kisku. Otázkou je, ako na šokujúci zvrat zareaguje verejnosť.
Vláda Smer-SNS-Most chce pokračovať s novým premiérom, čaká sa na reakciu prezidenta Andreja Kisku. Otázkou je, ako na šokujúci zvrat zareaguje verejnosť.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Martin Hanus

Všetko je zase inak: koalícia chce vládnuť s novým premiérom
Na snímke sprava koaliční lídri Béla Bugár (Most-Híd), Andrej Danko (SNS) a Robert Fico (Smer-SD) po podpise dodatku ku koaličnej zmluve vo vládnom hoteli Bôrik 11. septembra 2017. FOTO TASR – Martin Baumann

Ešte napoludnie sme písali, že koalícia rokuje o dvoch scenároch riešenia politickej krízy. O demisii Roberta Fica alebo predčasných voľbách v čo najrýchlejšom termíne. Z informácií, ktoré v tom čase prenikali k novinárom zvnútra koaličných rokovaní, vyplývalo, že pravdepodobnejšou alternatívou sú predčasné voľby.

Hlavným dôvodom bol fakt, že z Ficovej demisie mal obavu Smer aj samotný Robert Fico, ktorý si uvedomoval, že tým vtiahne do hry prezidenta Andreja Kisku a ten by pod vplyvom preplnených námestí a médií mohol takýto scenár torpédovať.

Rekonštrukciu vlády odmietali v tom čase aj niektorí predstavitelia Mosta, poslanec František Šebej na obed vyhlásil, že buď sa dohodnú so Smerom a SNS na predčasných voľbách, alebo idú preč z koalície, o žiadnej inej možnosti nemôže byť ani reč.

V priebehu popoludnia však medzi Ficom a Bugárom došlo v rokovaniach k pozoruhodnému zvratu. Koalícia sa nakoniec dohodla, že Robert Fico podá demisiu a koalícia bude v súčasnom zložení pokračovať ďalej. Ako kandidáti na nového premiéra sa spomínajú Richard Raši, Peter Pellegrini a Peter Kažimír. Ešte okolo poludnia sa zdalo, že v takomto scenári by hral prím košický primátor, teraz večer to vyzerá, že na Ficovo miesto by mohol zasadnúť aj Peter Pellegrini, ktorý sa posledné dva týždne zmobilizoval a pomerne tvrdo hájil Ficovu líniu.

Podľa našich informácií sa Robert Fico podvečer v istej chvíli rozhodol, že najlepšou možnosťou je pokračovanie súčasnej vlády s novým premiérom. Svoje rozhodnutie oznámil Bélovi Bugárovi, ktorý to prijal s istou úľavou a Ficovi povedal, že preverí, či má v Moste jednomyseľnú podporu. Lucia Žitňanská už nechce byť v novej vláde ministerkou, ale prisľúbila, že zostane súčasťou koaličného poslaneckého klubu. Rovnako sa vyjadril Peter Kresák a ďalší. Takže keď Bugár zistil, že má v strane podporu pre vládu s novým premiérom, mohli traja koaliční lídri Fico, Danko a Bugár spečatiť novú dohodu. Aj napriek pondelňajšiemu uzneseniu Mosta, ktoré rátalo buď s dohodou na predčasných voľbách, alebo s odchodom z koalície.

Sám Andrej Danko aj niečo naznačil o motívoch nového koaličného paktu: demisiu premiéra ako riešenie vymyslela a presadzovala práve jeho strana, ktorá chce zabrániť, aby krajinu ovládli Sulík, Kollár a Matovič.

Danko od dneška verí, že sa vo Ficovi zbavil svojho najväčšieho konkurenta, Fico práve uskutočňuje svoj exit z premiérskeho úradu (len za celkom iných okolností, než si predstavoval) a Bugár dúfa, že sa mu napokon podarilo odvrátiť dve zlá súčasne, teda predčasné voľby aj rozvrat jeho Mosta.

Je isté, že v hlavách Fica, Danka a Bugára napokon všetko ostatné prevážil strach z výsledku predčasných volieb. Dnes večer zverejnil svoje dáta Focus, podľa ktorých Smer padol o päť percent na 20 percent a od pádu pod túto magickú hranicu ho delí len štatistická odchýlka. Mierne posilnili SNS, Kotleba a Sme rodina, z ktorej majú v Smere najväčšie obavy už niekoľko mesiacov. Kollár a Krajniak sa snažia na jednej strane odlíšiť od tvrdého opozičného šíku Sulíka a Matoviča. Po vražde Jána Kuciaka sa vyjadrovali na adresu Fica a Kaliňáka značne miernejšie než ostatné opozičné strany a súčasne hovoria o sociálnych témach ako exekúcie a nízke platy – touto kombináciou politickej umiernenosti a sociálnej vyhranenosti tak najviac útočia na emočnú hladinu čoraz frustrovanejších voličov Smeru.

Navyše, Smer si pravidelne robí aj svoje interné prieskumy, z ktorých vyplýva, že okrem hrozby zo strany Kollára vo vlastnom košiari má v inom zmysle problém aj so Sulíkovou SaS.

V Smere si totiž dlhodobo myslia, že SaS je v meraniach iných prieskumov o niekoľko percent podhodnotená a Robert Fico si aj na základe posledných vlastných dát, ktoré kolujú v kuloároch, mohol situáciu vyhodnotiť tak, že predčasné voľby by znamenali prvenstvo SaS a veľký prepad Smeru. Takže sa radšej rozhodol pre istotu Smeru pri moci až do roku 2020 s tým, že medzitým si nájde novú exit stratégiu z najvyššej politiky. Možno začne na jeseň opäť rozmýšľať nad Ústavným súdom alebo nad Európskou komisiou.

Lenže celá rošáda nesie pre koaličné strany aj svoje riziká.

Nejde ani tak o to, že v ďalších hodinách bude kľúčová rola prezidenta. Andrej Kiska bude síce čeliť obrovskému mediálnemu aj verejnému tlaku, aby odmietol nového premiéra Smeru a žiadal predčasné voľby, no to by odporovalo všetkým doterajším ústavným zvyklostiam. Ak legitímne zvolené strany prídu za prezidentom s návrhom nového premiéra a s tým, že majú garanciu minimálne 76 poslancov, ktorí podporia novú vládu, Kiska nemá celkom na výber. 

Jednak on sám predminulú nedeľu verejne vyhlásil, že ako východisko z krízy vidí zásadnú rekonštrukciu vlády – a práve k nej sa teraz Smer-SNS-Most odhodlali – alebo predčasné voľby.

Najväčšou prekážkou hry, ktorú teraz rozohrali Fico, Danko a Bugár, preto nebude zrejme prezident, ale verejný tlak. Ak by sa tento piatok zopakovali porovnateľné protesty ako minulý týždeň a celá protestná energia by sa preliala z tandemu Kaliňák-Fico proti novému paktu Fica s Bugárom, Most-Híd by to mohlo roztrhnúť.

Na druhej strane, ak Andrej Kiska riešenie s novým premiérom odobrí, čím dá najavo, že sa vyvodila politická zodpovednosť voči Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi, po ktorej volali davy na námestiach, môžu sa verejné vášne aj námestia upokojiť. 

Ak verejný tlak naozaj ochabne a do ulíc budú ochotní vyjsť už len skôr skalní prívrženci opozície, bude jasné, že Ficovi a Bugárovi tento ťah vyšiel.

Vo svetle posledných dní sa teraz možno zdá, že Fico zase niečo majstrovsky uhral. Ale v skutočnosti bol zatlačený celkom do kúta a v ňom sa zmohol na exit stratégiu, ktorú si nepredstavoval ani v najhoršom sne.


Keďže ste náš pravidelný čitateľ, tak už viete, že články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú. 

Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0