Blog 11. marec 2018

Alojz Hlina bude ako podpredseda KDH veľmi užitočným!

Lucia Mihoková
Lucia Mihoková
V utorok tohto týždňa ste si mohli prečítať moje vysvetlenie, prečo nie som za to, aby predsedom KDH bol naďalej Alojz Hlina. Niektorým sa však nepáčilo, že sa kriticky vyjadrujem voči súčasnému predsedovi, a dokonca si dovoľujú tvrdiť, že tým ubližujem KDH. Pozor, nikto tu nekritizuje KDH. Diskutujeme o tom, kto má byť jeho predsedom. A to preto, že ja KDH milujem a záleží mi na ňom. Poďme však pekne po poriadku.
V utorok tohto týždňa ste si mohli prečítať moje vysvetlenie, prečo nie som za to, aby predsedom KDH bol naďalej Alojz Hlina. Niektorým sa však nepáčilo, že sa kriticky vyjadrujem voči súčasnému predsedovi, a dokonca si dovoľujú tvrdiť, že tým ubližujem KDH. Pozor, nikto tu nekritizuje KDH. Diskutujeme o tom, kto má byť jeho predsedom. A to preto, že ja KDH milujem a záleží mi na ňom. Poďme však pekne po poriadku.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lucia Mihoková

Alojz Hlina bude ako podpredseda KDH veľmi užitočným!

Nebola som prvá, ktorá začala verejnú diskusiu o tom, kto tým predsedom KDH má byť.

Vo štvrtok, 8. februára 2018, ohlasuje Richard Vašečka svoju kandidatúru na predsedu KDH.

Predsedníctvo KDH hneď deň na to, 9. februára, vyhlásilo, že stojí za Alojzom Hlinom, a prišlo s nezmyselnými teóriami, že za Richardom sú staré štruktúry, ktoré sa nevedia zmieriť s tým, že už nebudú v parlamente. Takýto klamlivý útok urobili hneď potom, ako vytkli Richardovi Vašečkovi, akým spôsobom ohlásil cez médiá kandidatúru. Členovia Predsedníctva KDH sa opakovanie vyjadrili do celoštátnych médií v prospech Alojza Hlinu (ktoré majú neporovnateľný dosah na voličov v porovnaní s mojím blogom, ktorý čítajú zväčša členovia a podporovatelia KDH). Keby tento krok Predsedníctvo KDH neurobilo, diskusia a vzájomná podpora kandidátov by ostala na pôde KDH.

Mimochodom, tvrdenie, že za Vašečkom sú staré štruktúry, nedáva logiku. Veď práve vďaka nemu už nie sú v parlamente! Keby Vašečka išiel v roku 2016 za KDH, táto „stará garda“ by v politike ďalej pokračovala a nič by sa v KDH nezmenilo. 

Vašečka však aj na toto odpovedal ešte v deň ohlásenia tlačovky v relácii TA3. Odpovedá na to od 15. minúty.

Týchto bývalých poslancov má Richard Vašečka v úcte, tak ako ja, už len za to, že bojovali s Mečiarom (pričom terajší predseda KDH ho v tom čase volil). V odpovedi na otázku Petra Bielika však jasne odpovedá, že sú už len radovými členmi, od ktorých síce treba čerpať skúsenosti, avšak ich čas už skončil a do KDH musia prísť noví ľudia.

Som ja azda dáky "starý dinosaurus"? :-)

Ďalšou teóriou bolo, že Vašečku nasadilo OĽaNO. Len neviem, prečo potom predseda OĽaNO Igor Matovič jednoznačne podporil na tlačovke Alojza Hlinu a komunikoval mediálne posolstvo „o dýke do chrbta od starých štruktúr“, v ktorom potom pokračoval na tlačovke Alojz Hlina. Žeby boli dohodnutí...?
Matovič totiž veľmi dobre vie, že ak sa Richard Vašečka stane predsedom KDH, ľahko sa môže stať, že viaceré osobnosti z OĽANO pekne poputujú do KDH a jeho poslanecký klub sa mu môže úplne rozpadnúť. O to viac, že príde o potencionálnych 50  až 60 tisíc hlasov, o ktorých som tiež písala v predchádzajúcom blogu.

A dokonca som už počula aj taký nezmysel, že keď Vašečka vyhlásil, že si vie predstaviť spoluprácu s Borisom Kollárom, tak to práve Milan Krajniak nasadil Vašečku. No to som už naozaj otvárala ústa... :-)

 

Dobrým predsedom KDH by mal byť niekto, kto sa vie dohodnúť a kto si vie priznať chybu.

Vašečkovi mnohí vyčítali, „že povedal, že je autentickejší kresťan ako Hlina“. V prvom rade treba poznamenať, že nič také nepovedal. Reagoval na otázku o kresťanskosti od Eugena Kordu (takže s tým neprišiel sám, len na to reagoval) takto:
„Ja sám seba nevyhodnocujem, že som lepší kresťan. To by bolo asi také divné. V každom prípade, pre mňa je kresťanský životný štýl, kresťanské myslenie prirodzené. Proste som tak vychovaný, rozhodol som sa tak žiť. A to, čo ľudia skôr opakujú, je, že som autentickejšie kresťanský ako pán Hlina. To je asi všetko, čo k tomu môžem povedať. Komunikoval, že sám seba nevyhodnocuje, že by to bolo divné, ale že to hovoria o ňom iní."

Zároveň si však Richard Vašečka rýchlo uvedomil, že to nebolo dobré vyjadrenie, a mrzelo ho to. Hneď v ten večer sa ospravedlnil. A na otázku redaktora Ta3 Petra Bielika v relácii Téma dňa 8. februára 2018 reagoval takto (od 16.51 do 17.52 min.): „Vravíte, že ste autentickejší kresťan ako Alojz Hlina, prečo to vravíte?“. R. Vašečka odpovedá: „Nevravím to! Keď ste to počuli, nevravím to. Vravia to o mne ľudia. Kebyže som ja  sám o sebe hovoril, že som autentickejší ako Alojz Hlina, bolo by to veľmi opovážlivé a povedal by som až také hlúpe. A navyše, myslím si, že asi som zle použil termín. Nemyslel som na kresťanstvo ako také, lebo to je vnútorná vec. A myslím si, že Alojz Hlina to aj právom vysvetlil, že takto to nie. Tak ja by som sa chcel ospravedlniť, že ak som sa ho takýmto spôsobom dotkol, bol to omyl vo vyjadrení. Skôr išlo o spojenie kresťanský demokrat. Ja mám naozaj nejakú predstavu o kresťansko-demokratickej politike a ľudia hovoria, že v tomto som pre nich autentickejší kresťanský demokrat. Čiže nejde o ľudské alebo kresťanské porovnávanie, to by bolo naozaj hlúpe. A je mi ľúto, že sa to takto interpretuje, a ešte raz ospravedlňujem sa, ak som ja nejakým nie presným vyjadrením v odpovedi na otázku novinára sám dal tomu príčinu.“

A o tom, ako to skutočne bolo, popisuje aj jeho rozhovor na .týždni.

 

Kto robí, urobí aj chyby. Každý sa môže nešťastne vyjadriť, dôležité je vedieť sa ospravedlniť, aby sa mohlo spolupracovať ďalej.

 

Súčasný predseda má však zásadný problém s uznaním si chyby a s ospravedlnením. Vo februári 2016 sa Hlina vyjadril, že Sulík má slovník neonacistu. Môžeme si myslieť o Sulíkovi čokoľvek, ale je pochopiteľné, že ho takéto verejné vyjadrenie urazilo. Na základe toho sa s Hlinom dlhodobo nestretával a koaličnú zmluvu do VÚC podpisovali cez kuriéra. Celú túto absurdnú situáciu popísali novinári. Sulík si viackrát vyžiadal od Hlinu, aby sa mu ospravedlnil, on to odmietol, a doteraz tak neurobil. Ak si aj teraz, pán predseda KDH, prečítate tento môj blog, dám Vám jednu radu. Bolo by načase sa za niketoré svoje excesy ospravedlniť, a to najmä ľuďom, s ktorými chce KDH ďalej spolupracovať. 

Ako sa chce predseda kresťanskej strany s niekým dohodnúť na vláde a rokovať s ním každý deň, keď sa nedokáže ospravedlniť za drobný slovný prešľap?

Predseda kresťanskodemokratického hnutia by mal byť nositeľom kresťanských tém. Netvrdím, že predseda hnutia má hovoriť iba o týchto témach, no určite nie je správny ani druhý extrém - že o nich nehovorí vôbec. 

V relácii .týždňa sa moderátor Michal Magušín priamo opýtal Alojza Hlinu, či necúvol z kresťanských tém. Hlina opäť (ako už x-krát predtým) zopakoval, že kresťanské hodnoty máme v stanovách. Avšak voliči nečítajú naše stanovy, ale sledujú tlačovky! Na priamu otázku, kedy mal on ako predseda KDH mediálne vystúpenie ku kresťanskej téme, nevedel odpovedať. Ak tieto témy niekto ťahal, tak členky Predsedníctva Renáta Ocilková a Eva Grey, ktorým za to patrí veľké poďakovanie.

Ak však ale predseda KDH nepríde za 2 roky so žiadnou konkrétnou kresťanskou témou, potom je naozaj na mieste otázka, či nestrácame svoju identitu a nestávame sa občianskou stranou?

Uznávam, že Alojz Hlina je skvelým aktivistom. Čo si vezme do hlavy, to aj spraví. Dôvodom je to, že je cholerik ako ja. A preto ho tak dobre viem čítať a vlastne mám preňho aj pochopenie! My cholerici sme dobrí organizátori, dobrí radcovia, často sme veľmi kreatívni, vieme všetkým vyčistiť žalúdky, nedávame si pred ústa servítku, a to pred nikým.

No pozor, my cholerici nie sme diplomatmi! V návale boja, často aj nechtiac, ľudí urazíme, a často nám chýba zmysel či pochopenie pre tímovú prácu. A ja si to veľmi dobre uvedomujem a za svoje konanie sa často ospravedlňujem, a preto sa aj touto formou ospravedlňujem všetkým členom KDH, ktorí si myslia, že mojím cieľom je položiť KDH na kolená. Naopak, mojím cieľom je poukázať na to, že Alojz Hlina by bol skvelým podpredsedom KDH!

Diplomatom a človekom, ktorý vie s inými komunikovať, je pokojný a dokáže byť otvorený pre spoluprácu s koaličnými partnermi a tiež pre spoluprácu s Predsedníctvom, je Richard Vašečka, ktorý vie do KDH priniesť desiatky tisíc hlasov a nové osobnosti.

 A ešte dodávam, že teraz je čas, nie o dva roky! A nebavme sa tu o nejakom polčase. Podľa stanov KDH bol Alojz Hlina zvolený na dva roky - najbližšiu sobotu mu definitívne končí jeho mandát. Teraz má právo kandidovať na predsedu KDH každý člen hnutia, ktorý si na to trúfne, ako napr. aj p. Miloslav Hatala.  

Rovnako sa nebavme o tom, či KDH bude v parlamente. Pretože byť v parlamente nestačí, je potrebné, aby sme mali na čele strany človeka, ktorý bude vedieť u koaličných partnerov vylobovať ministrov, ktorí sa pobijú o kresťanské hodnoty. Vaše výsledky, pán predseda Alojz Hlina, sú dobré, no sú len odleskom toho, čo by mohlo prísť v tandeme Richard Vašečka a Alojz Hlina!

Tandem, o ktorom tu všetci totiž hovoria, má skutočne obrovský potenciál. Avšak v opačnom garde! Predsedom KDH musí byť človek, ktorý sa venuje hodnotovým témam aj v NR SR, napr. predložený zákon o nedeli, čiže Richard Vašečka, a podpredsedom bojovník a aktivista Alojz Hlina.

Predsedom KDH musí byť človek, ktorý nemá so žiadnym potencionálnym koaličným pravicovým partnerom problém v komunikácii. A tým je Richard Vašečka.

Podpredsedom cholerik, ktorý v návale bojovnosti povie (tak ako ja) každému, čo si myslí. A miestami tých ľudí, verím, že nechtiac urazí. A mám dokonca pochopenie aj preto, že sa pobije.

 

Ja som však žena - cholerik, preto mlátiť nikoho nebudem, ale väčšinou "zazjapem" tak, že všetci prídu o uši. K niektorým vyjadreniam až také pochopenie nemám, ale verím, že to bolo kvôli tomu, že je cholerikom – chlapom.

Alojz Hlina, ako podpredseda máte moju podporu! Pretože Vám veľmi dobre rozumiem, ale prosím, počúvnite ma a bojujte o pozíciu, v ktorej budete viac ako užitočný a v ktorej ste doma. Cholerici sú dobrí pomocníci a radcovia, verte mi!

Vaša energia na mieste podpredsedu a s Richardovou otvorenosťou a diplomaciou na mieste predsedu prinesie KDH veľký potenciál. To Vám garantujem nielen ja, ale všetci, ktorí si spoluprácu Alojza Hlinu a Richarda Vašečku želajú.

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0