Spoločnosť 16. január 2018

Kažimírov záhradník

Fero Múčka
Fero Múčka
Peter Kažimír je strojca šťastia Jozefa Makúcha, guvernéra NBS. Ten mu to spláca zbabelosťou centrálnej banky.
Peter Kažimír je strojca šťastia Jozefa Makúcha, guvernéra NBS. Ten mu to spláca zbabelosťou centrálnej banky.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Kažimírov záhradník
Guvernér NBS Jozef Makúch odovzdáva do rúk ministra financií Petra Kažimíra pamätnú striebornú zberateľskú mincu v nominálnej hodnote 25 eur pri príležitosti prvého dňa predaja 3. januára 2018. FOTO TASR – Pavel Neubauer

Minulý týždeň zverejnil portál Aktuality.sk článok o tom, ako sa na ministerstve financií zrealizoval IT projekt s pochybnou užitočnosťou, zato so známymi menami v pozadí.

No okrem hlavnej línie stojí za zmienku jeden detail: že Peter Kažimír a manželka guvernéra NBS Helena Makúchová boli isté obdobie spoločnými akcionármi v jednej firme.

Toto stojí zvlášť za pozornosť. Peter Kažimír je totiž strojca šťastia Jozefa Makúcha, guvernéra NBS. Ten mu to spláca nielen doposiaľ najväčšou servilnosťou, akú kedy šéf našej centrálnej banky voči ministrovi a vláde vykazoval, ale zrejme sa schyľuje aj k oveľa väčšej službe.

Pestovateľ

Jozef Makúch je najúspešnejší a zároveň najneviditeľnejší guvernér NBS. Najúspešnejší preto, že sa mu ako jedinému guvernérovi v našej monetárnej histórii podarilo potvrdiť svoje zotrvanie vo funkcii v podobe druhého funkčného obdobia. To sa nepodarilo ani Vladimírovi Masárovi, ktorý udržal korunu v období mečiarizmu, ani Mariánovi Juskovi, ktorý spravoval menovú politiku v čase Dzurindových reforiem, ani Ivanovi Šramkovi, ktorý mal na starosti prechod na euro.

Jozefovi Makúchovi sa to podarilo. Vďaka nominácii ministra financií Petra Kažimíra.

A Jozef Makúch to dokáže oceniť.

Je známe, že slovenská národná banka patrí medzi najväčšie v Európskej únii v prepočte na obyvateľov. To nie je jej hlavný problém. Tým je jej zbabelosť.

Národné banky zvyknú byť – vďaka vysokej miere nezávislosti, ktorú vo vyspelom svete požívajú – niečo ako morálna podpora pre politicky nepopulárne, ale potrebné zmeny. Nemecká, francúzska, talianska, britská, ale napríklad aj maltská, čínska či dokonca ruská centrálna banka neraz verejne pripomínajú svojim vládam potrebu reforiem a vyššej rozpočtovej obozretnosti.

Slovenská národná banka sa však počas obdobia Jozefa Makúcha vyhýbala všetkému, čo by mohlo nejako podráždiť vládu. Makúch dokonca interne sprísnil kritériá na komunikáciu pre členov bankovej rady, o analytikoch a výskumníkoch, ktorí sledujú vývoj ekonomiky v krajine, ani nehovoriac. Guvernér tiež nijako neprotestuje proti tomu, že má dlhodobo neobsadené jedno viceguvernérske kreslo – z jeho pohľadu je to len o problém menej.

Slovenská národná banka sa však počas obdobia Jozefa Makúcha vyhýbala všetkému, čo by mohlo nejako podráždiť vládu.Zdieľať

Zasadnutia Bankovej rady, vrcholového orgánu NBS, sa stali povestnými nie vďaka debatám o optimálnej menovej politike, ktoré v čase prebiehajúcich pokrízových monetárnych experimentov vzrušujú centrálnych bankárov po celom svete. Zasadnutia bankovej rady preslávili debaty o optimálnej starostlivosti o záhradné porasty. Tým sa na zasadnutiach bankovej rady venuje nadštandardná pozornosť.

Vec nijako zásadne nezlepšuje fakt, že sa pred troma rokmi podarilo presadiť, aby sa členom Bankovej rady stal aj najcitovanejší slovenský ekonóm Ľuboš Pástor (náš rozhovor s ním), ktorý vyučuje ekonómiu na University of Chicago. V nasadenej kultúre sa presadiť nemôže.

Makúch pre Kažimíra

Minister financií v poslednom čase zažil aj pár podpásových útokov od Roberta Kaliňáka. Ten sa na neho snažil zvaliť vinu za úniky z Finančnej správy v prezidentovej kauze, minister sa tiež dlhodobo musí pozerať na to, ako mu „jeho“ daniarov zneužívajú na vlastný biznis. Preto už dlhodobo hľadá cestu úniku.

Nádeje vkladal do nominácie na šéfa eurogrupy, teda šéfa skupiny ministrov eurozóny. To nevyšlo, na rad prichádza záložný scenár – odchod na pozíciu guvernéra národnej banky. No mýlil by sa, kto by veril, že tam chce hibernovať ako Makúch. Koncom minulého roka totiž ako viceguvernér presadil Ľudovíta Ódora z Rozpočtovej rady, ktorý väčšinou vystupoval ako jeho kritik. V niektorých ďalších oblastiach však zasa spolupracovali, zvažovalo sa, že Ódor nastúpi priamo na ministerstvo financií. S narastajúcou nechuťou Kažimíra venovať sa svojej aktuálnej práci však tento scenár padol.

No ak by sa minister financií hneď rozhodol, že chce byť guvernérom NBS a dostal by aj potrebnú podporu od koalície, problémom zostáva, že guvernérovo funkčné obdobie sa má skončiť až v roku 2021. Cesta pre Petra Kažimíra by však bola, ak by sa sám Jozef Makúch, ktorý je už v dôchodkovom veku, funkcie vzdal.

A to by bola aj konečná cena, ktorú by si Kažimír od rodinného známeho Jozefa Makúcha vypýtal za to, že mu doprial osem rokov hibernácie na jednej z najprestížnejších funkcií, akú v tejto krajine mohol Jozef Makúch tak dlho a bez väčšej námahy zastávať (za celkovú odmenu takmer dva milióny eur).

Na úkor krajiny.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0