Svet kresťanstva 12. január 2018

KBS oceňuje Maďaričovu snahu upraviť financovanie cirkví, tie majú aj svoj návrh

TASR
TASR
Myslím si, že cirkvi by vzhľadom na svoju funkciu v štáte mali byť sčasti financované aj zo štátneho rozpočtu, tvrdí minister kultúry.
Myslím si, že cirkvi by vzhľadom na svoju funkciu v štáte mali byť sčasti financované aj zo štátneho rozpočtu, tvrdí minister kultúry.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

KBS oceňuje Maďaričovu snahu upraviť financovanie cirkví, tie majú aj svoj návrh
Bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský (TASR/Marko Erd)

Konferencia biskupov Slovenska  pozitívne vníma a oceňuje, že ministerstvo kultúry vyvíja úsilie aktualizovať spôsob financovania cirkví.

Pre TASR to uviedol Martin Kramara z KBS v reakcii na vyjadrenie ministra kultúry Marka Maďariča, ktorý plánuje Koaličnej rade predložiť návrhy na úpravu financovania cirkví.

Nepôjde o tvrdú finančnú odluku cirkvi od štátu. Návrhy na zmenu sú dva. Jeden pripravilo ministerstvo kultúry a jeden cirkvi. Oba sú si podľa Maďariča podobné, líšia sa ale napríklad v navrhovanej výške valorizačného percenta.

„Je pravda, že všetky cirkvi a náboženské spoločnosti na Slovensku sa medzi sebou dohodli na návrhu modelu financovania,“ potvrdil Kramara.

Tento návrh je podľa jeho slov vo svojej podstate modifikáciou súčasného systému. „Náležitejšie zohľadňuje počet veriacich, ktorí sa k cirkvám prihlásili podľa údajov zo sčítania ľudu,“ doplnil. KBS zatiaľ detaily nezverejňuje.

„Stále prebieha diskusia, aj vo veci možného valorizačného mechanizmu, ktorý spomenul minister Maďarič,“ vysvetlil Kramara.

Návrh z dielne ministerstva počíta s tým, že by financovanie malo byť odvodené aj od počtu ľudí hlásiacich sa k cirkvám. „A mal by v ňom byť zabudovaný nejaký valorizačný mechanizmus, dajme tomu percento. To je ešte otázkou diskusie,“ opísal vo štvrtok Maďarič.

Financovanie cirkví by podľa tohto návrhu malo byť už zastrešené len jedným zákonom. „Tým by malo byť zabezpečené pokrytie nevyhnutných výdavkov cirkví,“ uviedol Maďarič.

Pripomenul, že dnes financovanie riešia dva zákony. Okrem základného vkladu sa valorizujú aj platy duchovných podľa toho, ako sa valorizujú platy v štátnej správe.

Minister si nemyslí, že by štát nemal cirkvám vôbec prispievať. „Myslím si, že cirkvi by vzhľadom na svoju funkciu v štáte mali byť sčasti financované aj zo štátneho rozpočtu,“ uviedol Maďarič.

Cirkvi okrem svojej základnej činnosti – duchovnej – sú podľa Maďariča prospešné aj v iných veciach. „V zdravotníctve, školstve, sociálnych veciach. Určitú podporu si zaslúžia,“ poznamenal.

V marci minulého roka koaličné strany potvrdili, že diskutujú o zmene financovania cirkví na Slovensku. Záujem o účasť na tejto debate prejavila vtedy aj opozícia.

Odluka cirkvi od štátu nie je nová téma, spomína sa už roky. V roku 2014, keď bol Maďarič tiež ministrom kultúry, sa hovorilo o troch riešeniach zmeny financovania cirkví a náboženských spoločností.

Išlo o zavedenie daňovej asignácie alebo príspevkov pre cirkvi v závislosti od počtu ich členov a tretie riešenie počítalo s ponechaním systému priamej štátnej podpory zo štátneho rozpočtu.

O zmenu financovania cirkví sa pokúšali aj niekdajší opoziční poslanci, ale v parlamente neuspeli. Opozícia navrhovala, aby sa súčasný neadresný spôsob financovania zmenil na adresný, teda prostredníctvom daňovej asignácie.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0