Svet kresťanstva 11. január 2018

V Nemecku napriek protestom zbúrali historický kostol

TASR
TASR
Novorománsky kostol, ktorý stavali tri roky, zdemolovali za dva dni.
Novorománsky kostol, ktorý stavali tri roky, zdemolovali za dva dni.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

V Nemecku napriek protestom zbúrali historický kostol

Historický kostol v nemeckej obci Immerath v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko zbúrali tento týždeň hydraulickými ramenami napriek odporu miestneho obyvateľstva a protestom environmentalistov. Informovala o tom v stredu spravodajská stanica Deutsche Welle.

Dvojvežový novorománsky Kostol sv. Lamberta, posvätený v roku 1891, bol jednou z posledných stojacich budov v zmienenej vysťahovanej obci, ktorú pohltí povrchová baňa na ťažbu lignitu. Poslednú bohoslužbu odslúžili v „immeratherskej katedrále“ – ako kostol nazývajú miestni – v roku 2013.

Chrám postavili za tri roky, jeho demolácia trvala dva dni – v pondelok a utorok. V roku 2006 došlo k presídleniu 1 200 tamojších obyvateľov následkom otvorenia povrchovej bane Garzweiler, z ktorej sa má ťažiť lignit do roku 2045. Celá obec Immerath bude i spolu s okolím pohltená do konca tohto roka.

Baňu prevádzkuje energetická spoločnosť RWE. Povrchové bane sa stali v Nemecku veľkou politickou témou. Na jednej strane sa totiž presadzujú trvalo udržateľné zdroje, čím sa napĺňajú požiadavky klimatických dohôd, na strane druhej 40 percent celkovej spotreby energie Nemecka zabezpečuje uhlie.

Búranie kostola sledovalo niekoľko stoviek ľudí. Podľa polície bolo obvinených 14 protestujúcich, z ktorých sa niekoľko pripútalo reťazami k buldozérom. Aktivisti z medzinárodnej environmentálnej organizácie Greenpeace rozvinuli na fasáde kostola transparent s nápisom „Kto ničí kultúru, ničí aj ľudstvo“.

Foto – TASR/AP

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0