Svet kresťanstva 11. január 2018

Vatikán preberá kontrolu nad peruánskou katolíckou organizáciou

TASR
TASR
Zakladateľa organizácie obvinili zo sexuálneho zneužívania a ďalších trestných činov.
Zakladateľa organizácie obvinili zo sexuálneho zneužívania a ďalších trestných činov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Vatikán preberá kontrolu nad peruánskou katolíckou organizáciou
Foto: TASR/AP

Vatikán v stredu oznámil, že preberá peruánsku katolícku organizáciu Sodalicio de Vida Cristiana (SVC).

K tomuto kroku pristúpil po tom, ako sa voči jej zakladateľovi Luisovi Fernandovi Figarimu objavili závažné obvinenia z pohlavného zneužívania a spáchania ďalších trestných činov vrátane únosov a psychického týrania či finančných machinácií. Informovala o tom agentúra EFE.

Podľa talianskeho denníka Il Messaggero Vatikán tento prípad považuje za taký závažný, že Kongregácia pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života vymenovala apoštolského komisára (interventora) pre spoločnosť SVC, známu aj pod názvom Sodalitium Christianae Vitae. Stal sa ním kolumbijský biskup Noel Antonio Londoňo Buitraga.

Na ekonomické záležitosti SVC bude na základe skoršieho rozhodnutia Vatikánu naďalej dohliadať kardinál Joseph William Tobin.

SVC má pobočky v rôznych krajinách Južnej Ameriky, ako aj v USA.

Prečítajte si aj
Vatikán rieši, čo s rebelskou katolíckou univerzitou v PeruZdieľať

Peruánska prokuratúra nedávno oznámila, že sa snaží dosiahnuť, aby boli Figari a ďalší podozriví bývalí členovia organizácie preventívne zadržaní, dodala agentúra AP. Podľa agentúry EFE sa Figari zdržiava v Ríme.

Z pohlavného zneužívania a psychického nátlaku Figariho verejne obvinil nemenovaný novinár a bývalý člen ním vedenej spoločnosti ešte v roku 2010. Mnohé obvinenia voči Figarimu a jeho spolupracovníkom, ktoré vzniesli ich obete, sa neskôr potvrdili aj v rámci vyšetrovania vedeného Vatikánom.

Figari pritom v katolíckej cirkvi zastával významné postavenie: pápež Ján Pavol II. ho vymenoval za konzultora (poradcu) Pápežskej rady pre laikov a emeritný pápež Benedikt XVI. ho v roku 2005 poveril funkciou audítora biskupskej synody.

K prevzatiu kontroly nad organizáciou Sodalicio de Vida Cristiana došlo len niekoľko dní pred odchodom pápeža Františka na návštevu do Peru a Čile, pripomenula agentúra AP.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0