Blog 07. január 2018

2018: Rok žien. Alebo nie?

Richard Vašečka
Richard Vašečka
Slovom roka 2017 vraj bolo slovo „feminizmus“. A slovom roka 2018 bude vraj slovo „žena“. Nech je tak! Mne to neprekáža. Ženy sú predsa skvelé! Mám však pochybnosti, či je zrovna najšťastnejšie zdôrazňovať ženy a mužov oddelene, nezriedka aj ako nepriateľské protiklady.
Slovom roka 2017 vraj bolo slovo „feminizmus“. A slovom roka 2018 bude vraj slovo „žena“. Nech je tak! Mne to neprekáža. Ženy sú predsa skvelé! Mám však pochybnosti, či je zrovna najšťastnejšie zdôrazňovať ženy a mužov oddelene, nezriedka aj ako nepriateľské protiklady.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Richard Vašečka

2018: Rok žien. Alebo nie?

Ja osobne sa budem radšej usilovať, aby slovom roka 2018 bolo slovo „rodina“. Rodina založená na tom najsilnejšom priateľskom vzťahu muža a ženy, teda na manželstve. Rodina, kde sú muž a žena spolu, nielen ako jedinci mužského a ženského pohlavia, ale ako manžel a manželka, ako otec a matka. Rodina, kde sa „rodí“, teda rodina zložená z otca, matky a detí.

Áno, uvedomujem si, že dnes na Slovensku žije veľké množstvo ľudí mimo konceptu manželstva a úplnej rodiny. Mnohí zostávajú single alebo žijú v spoločnej domácnosti bez uzavretia manželského zväzku. Stále viac detí sa rodí mimo manželstva a aj mnohé z tých, ktoré sa narodili zosobášeným rodičom, zostávajú po rozvode nakoniec len s jedným z rodičov. A samozrejme, máme aj stále viac bezdetných manželských párov. Ale o to viac je pre dobro všetkých nás potrebné pripomínať manželstvo a rodinu ako prirodzené celoživotné povolanie človeka. Ako nenahraditeľnú normu.

Všetci ľudia sú si rovní, majú rovnakú dôstojnosť, všetci si zaslúžia pomoc a ochranu spoločnosti, keď ju potrebujú. Bez ohľadu na to, v akej forme spolužitia žijú. Dieťa, ktoré sa narodilo nezosobášeným rodičom, alebo ktorého rodičia sú rozvedení, nie je o nič horšie, ako to, ktoré žije v úplnej rodine.

Ale to neznamená, že všetky formy spolužitia sú pre spoločnosť rovnako žiadúce a má ich rovnako podporovať. Liberálne tvrdenie, že základom spoločnosti je jednotlivec (muž, žena, prípadne „to“ či „ono“), a spoločnosť má nielen tolerovať, ale aj podporovať čokoľvek, čo mu podľa jeho vlastného uváženia prináša momentálny pocit šťastia, je mylné a deštruktívne.

Látky, ktoré držia pokope, sa neskladajú z osamotených atómov, ktoré sa každú chvíľu preskupujú, ale zo stabilných molekúl s pevnými väzbami. Aj základom pevnej spoločnosti sú – vždy boli a vždy budú – tie najstabilnejšie zväzky, teda celoživotné manželstvá a rodiny. Ak má byť spoločnosť stabilná a súdržná, musí popri štandardnej pomoci a ochrane všetkých jednotlivcov zo všetkých síl podporovať manželstvá a rodiny.

Je pravdou, že všetci jednotlivci sú si navzájom rovní. Ale nie je pravdou, že všetky formy spolužitia sú si navzájom rovné. Manželstvo muža a ženy a rodina „otec, matka, deti“ nemajú žiadnu rovnocennú alternatívu. Ak bojujem za manželstvo a rodinu, nebojujem proti jedincom, ktorí žijú mimo nich. Ale odmietam ako klamstvo škodiace spoločnosti, že je úplne jedno aké zväzky ľudia vytvárajú a že jedinou normou je, aby im to momentálne vyhovovalo.

Manželstvo je totiž viac ako muž a žena. Je to veľké tajomstvo, kde 1+1 sa nerovná 2, ale 1+1 sa rovná 1. Biblia to vyjadruje slovami s hlbokým zmyslom: „A tak už nie sú dvaja, ale jedno.“ Nebudem preto bojovať za mužov či za ženy, ale za manželstvo. Nebudem podporovať sebectvo mužov a žien, ale ozajstnú lásku, ktorá spočíva v tom, že sa dávam celý a na celý život. Lebo to je to najlepšie nielen pre ženy, aj pre mužov a pre deti.

Je to moje silné presvedčenie, ktorého sa budem držať a ktoré budem znova a znova vyznávať. Možno je to pre vás samozrejmé, ale v dnešnej dobe, ktorá praje všetkým a všetkému, len nie manželstvu a rodine, to považujem za vhodné a potrebné v úvode roka zopakovať.

Prajem všetkým nám, aby slovami roka 2018 boli „manželstvo“ a „rodina“ – zdravé, šťastné a spokojné!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0