Komentáre a názory 23. január 2013

KOMENTÁR: Postmoderný šľachtic pred českým Hradom

Lukáš Obšitník
Lukáš Obšitník
KS2-text.jpg České prezidentské debaty sa spočiatku rozbiehali v relatívne slušnom duchu, postupne sa však predsa len vyostrili aj dosť neférovým spôsobom. Na druhej strane aj médiá nad niektorými vecami privierajú oči. Syn súčasného prezidenta Václav Klaus Jr. minulý...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Obšitník

KS2-text.jpg České prezidentské debaty sa spočiatku rozbiehali v relatívne slušnom duchu, postupne sa však predsa len vyostrili aj dosť neférovým spôsobom. Na druhej strane aj médiá nad niektorými vecami privierajú oči. Syn súčasného prezidenta Václav Klaus Jr. minulý...

České prezidentské debaty sa spočiatku rozbiehali v relatívne slušnom duchu, postupne sa však predsa len vyostrili aj dosť neférovým spôsobom. Na druhej strane aj médiá nad niektorými vecami privierajú oči.

Syn súčasného prezidenta Václav Klaus Jr. minulý týždeň obvinil Schwarzenbergovho otca z kolaborácie s nacizmom a kritizoval jeho členstvo v radikálnej organizácii Vlajka. Spustila sa na neho kritika z médií aj vedeckej oblasti, napr. historik z Akadémie vied ČR doc. Jaroslav Šebek poukázal naopak na aktívnu účasť Karla VI. Schwarzenberga v boji proti nemeckej okupácii, a k Vlajke povedal: „Jedná se o postoj celého českého konzervativního proudu, který ve třicátých letech vystupoval v duchu přílišného nacionalismu a podporoval spíše autoritativnější způsob vlády. Sem patří i případ Karla Schwarzenberga staršího, který se opravdu zapojil do Vlajky. Jeho členství se dá vysvětlit jako reakce na celkovou krizi demokracie. Kvůli antisemitským postojům ale z Vlajky vystoupil. Nelze ho označit jako podporovatele fašismu. Zastával pouze tendence autoritativnějšího stylu vládnutí.“

Je to povedané učeným a veci znalým jazykom. Kto však pozná kontext tejto otázky, neubráni sa dojmu, že takýto správny prístup by pri inej príležitosti (a hlavne na Slovensku) už uplatnený nebol. Pretože ak si niektorý slovenský historik dovolí pripomenúť reálnu krízu demokracie z konca 30-tych rokov 20-teho storočia a vyvodí z toho istú pochopiteľnosť potreby iného („autoritatívnejšieho“) štýlu vládnutia, v našich médiách na ňom nezostane suchá nitka. Nebyť fandeniu šľachtickému kandidátovi, ani denník SME by upozornenie na členstvo jeho otca v radikálnom spolku určite neodbil len tak pohodlne, ako to urobil slovami „premyslené falšovanie minulosti“ (SME, 18.1.2013).

"Otec Karla Schwarzenberga samozrejme bol vlastencom a veľkou osobnosťou českých dejín, no trochu inak, ako si to predstavujú niektorí jeho obhajcovia."

Karel VI. Schwarzenberg samozrejme bol vlastencom a veľkou osobnosťou českých dejín, no trochu inak, ako si to predstavujú niektorí jeho obhajcovia. Vlajka totiž naozaj bola súčasnou terminológiou nacionalistická (resp. tradicionalistická) a k 1. ČSR ostro kritická. Karel VI. bol k republike lojálny a počas vojny viedol protinacistické povstanie, ale nebol ani veľkým obdivovateľom T. G. Masaryka. Tým menej by si rozumel s dnešnými liberálnymi demokratmi a celkom určite by viedol zásadné diskusie so súčasnou českou kultúrou. Ako katolík telom aj dušou a monarchista považoval husitstvo, reformáciu, povstalcov na Bielej hore aj vznik 1. ČSR za negatívne javy českej histórie. Veľa o tom písal do pravicových periodík ako boli Řád a Obnova, jeden takýto dobrý text z roku 1939 uverejnil okrajový webmagazín euportal.cz. Jeho pohľad na minulosť je však dnes už dosť undergroundový. Veľmi ďaleko od neho nemá ani jeho syn a súčasný kandidát, ale s ohľadom na politický úspech o tom príliš často nehovorí (ani sa tomu úplne nevyhýba, jedno z mála vyjadrení napr. tu.)

Dá sa upozorniť aj na iného slávneho predka. Karel VI. svojho času spracoval zápisky a úvahy svojho prastrýka, významného vojvodcu, lancknechta a c. k. generálmajora Bedřicha Schwarzenberga, žijúceho v rokoch 1799-1870. Ten sa už vo svojej dobe obával ovládnutia Európy socialistami a vyzýval: „Nikoli rozvážně kupředu, nýbrž rozhodně dozadu, neboť před námi je propast.“ V súvislosti s dnešnými politikami Európskej únie vtipne a trefne pôsobí jeho poznámka z roku 1846: „Novodobí státníci a diplomaté mi připadají jako lidé, kteří se pilně namáhají, aby ze zchátralého domu – jehož krov hoří, kde všecky spáry praskají a ve sklepích vystupuje voda – s neúnavnou přičinlivostí cídili okenice a natírali žaluzie hezky nazeleno.“

Treba úprimne povedať, že prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg nekráča v línii svojich predkov. Ku kultúrno-etickým otázkam sa príliš nevyjadruje, hlási sa k liberálnemu duchu 60-tych rokov, ako senátor hlasoval za registrované partnerstvá homosexuálov a podporoval pražský gay pride, nie je ani príliš veľkým kritikom Európskej únie... Na druhej strane - na rozdiel od socialistu Miloša Zemana (ktorý sa v predošlých veciach od neho príliš nelíši) nepoužíva podpásové politické metódy, neuhýba pred nepríjemnými otázkami, zasadzuje sa proti korupcii a stojí za nepopulárnymi, ale potrebnými reformami, či napr. plne podporuje navrátenie cirkevných majetkov skonfiškovaných komunistami.

O budúcej hlave štátu rozhodnú Česi už najbližší víkend. Reštaurácia tej pravej starej tradície sa konať nebude, ale stojatými vodami to trochu pohnúť môže.

Lukáš Obšitník

Ilustračné foto: www.facebook.com/pages/Karel-Schwarzenberg/42479923924

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0