Aktuálne 05. december 2017

Poľskú vládu možno opustí nielen premiérka, ale aj šéf diplomacie

TASR
TASR
Zrejme už na budúci týždeň, ale určite do Vianoc sa uskutoční avizovaná rekonštrukcia poľskej vlády, v rámci ktorej môže dôjsť aj k zmenám na jej čele i na poste ministra zahraničných vecí.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Zrejme už na budúci týždeň, ale určite do Vianoc sa uskutoční avizovaná rekonštrukcia poľskej vlády, v rámci ktorej môže dôjsť aj k zmenám na jej čele i na poste ministra zahraničných vecí.

Uviedla to v utorok spravodajská televízia TVN24 s odvolaním sa na dobre informované zdroje.

Hovorkyňa poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Beata Mazureková v priebehu utorka potvrdila existenciu návrhu, aby sa predsedom poľskej vlády stal doterajší vicepremiér a minister pre rozvoj a financie Mateusz Morawiecki.

Ten už v pondelok chýbal v Bruseli na rokovaní ministrov financií členských krajín EÚ a do jej sídelného mesta neodcestoval v rozpore s plánmi ani v utorok. Žiadny relevantný zdroj však zatiaľ nepotvrdil, že by zrušenie jeho cesty priamo súviselo s pripravovanou rekonštrukciou vlády.

Podľa hovorkyne PiS posúdi návrh vedenie strany, avšak to ešte nerokovalo a preto nie je zatiaľ známy ani termín rozhodnutia, respektíve rekonštrukcie kabinetu.

Úradujúca poľská premiérka Beata Szydlová, ktorá rekonštrukciu avizovala a tvrdila, že o nej rokuje s lídrom PiS Jaroslawom Kaczynským, zverejnila v noci na utorok tvít, ktorý pôsobil ako rozlúčkový. Vo Varšave sa totiž šíria fámy, že ju v úrade nahradí iný politik.

Stalo sa tak po pondelkových vnútrostraníckych rokovaniach za účasti lídra strany, na programe ktorých bola podľa hovorkyne PiS i rekonštrukcia vládneho kabinetu.

Szydlová na Twitteri napísala: "Bez ohľadu na všetko - najdôležitejšie je Poľsko. Také, čo dbá o rodinu a hodnoty (a je) bezpečné. Také, čo vyrástlo na kresťanskom základe, tolerantné a otvorené. Moderné a ambiciózne. Taká je moja krajina. Príklad pre Európu a svet. Takí sme my, Poliaci."

Prvé informácie o možnosti, že Szydlovú nahradí na čele vlády Mateusz Morawiecki, zverejnila rozhlasová stanica RMF FM. Podľa jej zdrojov mal Kaczynski na vnútrostraníckom fóre povedať, že nástupcom Szydlovej bude po rekonštrukcii práve vicepremiér a ďalšie zmeny závisia už od jeho predstáv. Naznačil však údajne odchod šéfa poľskej diplomacie Witolda Waszczykowského.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0