Aktuálne 05. december 2017

Ukrajina: Gruzínsky exprezident Saakašvili po zatknutí unikol polícii

TASR
TASR
Bývalý prezident Gruzínska Michail Saakašvili, ktorý na Ukrajine pôsobil ako aktivista proti korupcii, unikol v utorok polícii niekoľko hodín po tom, ako ho v Kyjeve zatkla.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Bývalý prezident Gruzínska Michail Saakašvili, ktorý na Ukrajine pôsobil ako aktivista proti korupcii, unikol v utorok polícii niekoľko hodín po tom, ako ho v Kyjeve zatkla.

Úrady zatkli Saakašviliho v utorok ráno v jeho dome i napriek tomu, že sa skrýval na streche. Stovky protestujúcich ľudí zhromaždených pred domom však zastavili policajné vozidlo so Saakašvilim a zabránili mu odísť.

Vyše tri hodiny po zatknutí politika poslali na miesto poriadkovú políciu, aby situáciu pomohla vyriešiť, ale nepodarilo sa jej uvoľniť vozidlu cestu, takže nemohlo pokračovať v jazde.

Saakašvilimu sa potom akosi podarilo oslobodiť a prihovoril sa davu - vyzval na protesty proti ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Protestujúcim povedal, že "položí život za slobodu Ukrajiny". Následne sa s niekoľkými stovkami priaznivcov vydal na pochod ulicami Kyjeva k budove parlamentu, kde chcú žiadať odstúpenie Porošenka.

Saakašvili opustil Gruzínsko v roku 2013 po tom, čo v úrade prezidenta pracoval takmer desať rokov. Neskôr ho Porošenko vymenoval za gubernátora ukrajinskej Odeskej oblasti, kvôli čomu sa Saakašvili vzdal i svojho gruzínskeho občianstva. Avšak v roku 2016 z tejto funkcie odstúpil a sťažoval sa, že jeho snahy o vykorenenie korupcie blokujú ukrajinské úrady.

Porošenko v júni zbavil Saakašviliho ukrajinského pasu, čo gruzínsky exprezident napadol na súde. Porošenko tvrdí, že skutočným zámerom protestných akcií, ktoré organizuje Saakašviliho Hnutie nových síl, je destabilizácia Ukrajiny.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0