Aktuálne 05. december 2017

Opozícia kritizuje pomalý proces pri podpore najmenej rozvinutých okresov

TASR
TASR
Podpora najmenej rozvinutých okresov stroskotáva na pomalom schvaľovaní projektov. Vo vybraných okresoch nedošlo za posledný rok k zlepšeniu. Toto je najčastejšia kritika opozičných poslancov, ktorá zaznela v pléne k vládnemu návrhu novely zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov. Právnou normou sa má okruh prijímateľov regionálneho príspevku rozšíriť o fyzické osoby (FO) – podnikateľov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Podpora najmenej rozvinutých okresov stroskotáva na pomalom schvaľovaní projektov. Vo vybraných okresoch nedošlo za posledný rok k zlepšeniu. Toto je najčastejšia kritika opozičných poslancov, ktorá zaznela v pléne k vládnemu návrhu novely zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov. Právnou normou sa má okruh prijímateľov regionálneho príspevku rozšíriť o fyzické osoby (FO) – podnikateľov.

"Vidíme výjazdové zasadnutia vlády, kde premiér príde a zahrá sa na zemepána a povie, že dá danému regiónu peniaze. Potom sa ale pozrieme na to, ako sa projekty napĺňajú. Z tej jednej miliardy, ktorá bola rozpočtovaná, tak vidíme, že realizovaný rozpočet je na 0,7 %, čiže je to úplné minimum," skonštatoval poslanec Eduard Heger (OĽaNO).
      

Podľa neho za tým možno hľadať pomalý schvaľovací proces projektov. "Schvaľovací proces je taký, že keď urobíte projekt, komisia ho posúdi, potom to ide na Úrad vlády SR a tam sa rozhoduje o tom, čo sa s tým samotným projektom udeje. A to sú mesiace, kým sa niečo schváli," tvrdí Heger. Zároveň upozornil na to, že za posledný rok neprišlo k v regiónoch zahrnutých v akčných plánoch k zlepšeniu, čo sa týka poklesu nezamestnanosti a ani jeden z najmenej rozvinutých regiónov zatiaľ nebol vylúčený, pretože by mu finančná pomoc pomohla. "Tu sa zahrávame s ľuďmi, lebo dostali veľkú nádej, že sa niečo podarí uskutočniť. Stojí to na Úrade vlády SR, ktorý spomaľuje tento proces. Otázka je, prečo? Nechcete tie peniaze minúť, je to naozaj len marketing? Lebo vy máte možnosť rozhodnúť," apeloval na vládu Heger.
      

Opozičnej poslankyni Jane Kiššovej (SaS) vadí to, že "vláda selektívne rozdáva to, čo plošne povyberá". "Výsledok je potom taký, že na nejaké stimuly do jednej alebo dvoch vybraných firiem sa skladajú ľudia aj z chudobných regiónov. Druhá vetva kritiky je, že do tejto filozofie si vláda strieľa rôznymi inými opatreniami. Napríklad umelé zvyšovanie minimálnej mzdy, nové zvýšené alebo zavedené príplatky. Toto sú opatrenia, ktoré najviac poškodia chudobné regióny, lebo sa nedotkne Bratislavy, ale chudobných regiónov. Navýšené náklady bude nutné preniesť do cien," myslí si Kiššová. Za nekonzistentné opatrenie považuje aj investičné stimuly do bohatých regiónov, kde nutnosť investícií nie je.
      

Ku kritike opozičných poslancov sa pridal aj Peter Pčolinský (Sme rodina), ktorý označil podporu najmenej rozvinutých okresov za "hlúpy marketingový ťah vlády". Hovoril o umelom znižovaní nezamestnanosti. "Je to všetko zbúchané, všetko na kolene. Potom sa po vyše roku tvárime, že to nefunguje," podotkol v súvislosti s podporou najmenej rozvinutých okresov Pčolinský.
      

Poslanec vládnej strany Smer-SD Michal Bagačka však vysvetlil, že projekty sú financované z eurofondov. "Súhlasím s tým, že proces je dlhý. Ale na druhej strane, keby bol veľmi krátky, tak vo svojom príhovore budete hovoriť, že sa celý ten proces slabo kontroluje a peniaze sa dávajú rýchlo," adresoval opozičným kritikom Bagačka. Podľa neho je potrebné prihliadať aj na to, ako sú finančné prostriedky naskladané. "Sú z eurofondov, zo štátu. Priame peniaze zo štátu tvoria naozaj len menšiu časť celého rozpočtu. V každom akčnom pláne je napísané, koľko je možnosť čerpať v rámci prostriedkov z Európskej únie. Zhodneme sa v tom, že v rámci akčných plánov aj podpory najmenej rozvinutých okresov, je potrebné podporovať aktivity našich podnikateľov. V rámci Rimavskosobotského okresu ale neviem, že by sme mali v akčnom pláne podporu zahraničného projektu," dodal Bagačka. Heger totiž hovoril o tom, že by mali byť primárne podporovaní domáci podnikatelia, pričom podnikateľské prostredie ťaží práve vysoká byrokratická záťaž.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0