Komentáre a názory 28. november 2017

Prečo kresťania potrebujú svojho kandidáta na prezidenta

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák
A prečo by kresťanskí politici nemali zlyhať pri jeho podpore.
A prečo by kresťanskí politici nemali zlyhať pri jeho podpore.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Prečo kresťania potrebujú svojho kandidáta na prezidenta
Foto: TASR/Michal Svítok

Môže sa zdať, že na diskusiu o prezidentských kandidátoch pre voľby, ktoré budú až na jar v roku 2019, je ešte dosť času. Nie je to však celkom pravda. Andrej Kiska svoju kandidatúru verejne ohlásil v októbri 2012, teda skoro rok a pol pred voľbami. Viac ako rok pred voľbami o prezidentskej kandidatúre hovoril aj vtedy oveľa známejší Radoslav Procházka.

Ďalším dôvodom je, že s blížiacim sa termínom prezidentských volieb bude silnieť tlak na to, aby sa celá opozícia zjednotila na podpore jedného kandidáta. Takýto spoločný kandidát bude z logiky veci stredový a témam, ktoré sú pre kresťanov v politike dôležité, sa bude vyhýbať. Čim viac však bude čas plynúť, tým ťažšie sa bude tomuto tlaku brániť.

Poďme však k podstate. K tomu, prečo by sa kresťanské prostredie, politici, aktivisti, skrátka verejne aktívni ľudia mali začať témou kresťanského kandidáta na prezidenta vážne zaoberať. A prečo by mali dospieť k tomu, že takýto kandidát je žiaduci. Aj keď nebude zvolený.

Pokúsim sa sformulovať niekoľko dôvodov, prečo je to dôležité.

Tým prvým je, že po takomto kandidátovi existuje medzi voličmi dopyt. Iste, stále tu bude početná skupina kresťanov, pre ktorých neprítomnosť jednoznačne kresťanského kandidáta v prezidentskom zápase nebude predstavovať problém.

Na Slovensku je však stále pomerne veľká skupina veriacich ľudí, ktorí zo svojej viery vyvodzujú aj politické dôsledky. To znamená, že kresťanský profil kandidáta je pre nich dôležitý a chcú, aby ich pohľad na témy, ako je ľudská dôstojnosť, ochrana života či rodiny, bol v politike reprezentovaný.

Povinnosťou kresťanských politikov je na tento dopyt odpovedať. Teda nájsť, osloviť, prípadne, ak do ringu vstúpi sám, tak podporiť kandidáta, ktorý bude v prezidentskom súboji tieto hodnoty stelesňovať. Nie je žiadnym tajomstvom, že aj kresťanské prostredie je plné rôznych záujmov a animozít. Potreba silného kresťanského kandidáta je však dostatočne silným dôvodom na ich prekonanie.

Na Slovensku je však stále pomerne veľká skupina veriacich ľudí, ktorí zo svojej viery vyvodzujú aj politické dôsledky. To znamená, že kresťanský profil kandidáta je pre nich dôležitý a chcú, aby ich pohľad na témy, ako je ľudská dôstojnosť, ochrana života, či rodiny, bol v politike reprezentovaný.Zdieľať

Kresťanský profil nemôže byť, samozrejme, jediným kritériom dobrého prezidenta. Aj preto je dôležité, aby sa diskusia na túto tému začala čo najskôr. Je dosť pravdepodobné, že nálepkou kresťanského kandidáta budú chcieť pred voľbami mávať aj rôzni hochštapleri, radikáli, bizarné postavičky, ale napríklad aj slušní ľudia, ktorým však na výkon tohto úradu budú chýbať schopnosti a kompetentnosť. Existencia zaujímavého kandidáta s podporou širokého kresťanského prostredia bude najlepším nástrojom na ich vytesnenie na okraj.

Takýto kandidát je zároveň zárukou, že pre kresťanov dôležité témy sa stanú súčasťou predvolebnej verejnej debaty a budú s nimi konfrontovaní aj ostatní kandidáti. Tým sa minimalizuje šanca, že sa im v kampani alibisticky vyhnú. Ich postoje, názory či sľuby k týmto témam tak zostanú zaznamenané vo verejnej pamäti a v budúcnosti bude pre nich oveľa ťažšie sa z nich bez politických škôd vykrútiť.

Svojho kandidáta v prezidentských voľbách budú určite mať liberáli, smeráci a veľmi pravdepodobne aj kotlebovci. Ak ho nebudú mať kresťania, bude to zlyhanie. O to viac, ak by sa kresťanskí politici – podobne ako v minulosti – z taktických či iných dôvodov rozhodli podporiť liberálneho kandidáta.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0