Aktuálne 27. november 2017

Vedenie CDU jednomyseľne podporuje rozhovory o veľkej koalícii s SPD

TASR
TASR
Rokovania budú mať otvorený koniec a nevedno, či sa nakoniec podarí koalíciu vytvoriť.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Rokovania budú mať otvorený koniec a nevedno, či sa nakoniec podarí koalíciu vytvoriť.

Najvyšší predstavitelia nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) podporujú jednomyseľne rozhovory o vytvorení tzv. veľkej koalície so Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD) po tom, ako stroskotali snahy o vytvorenie spolkovej vlády s inými stranami.

Po štyri a pol hodiny trvajúcom rokovaní prezídia CDU v Berlíne to v nedeľu večer uviedol premiér spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko Daniel Günther.

Podľa jeho slov sa členovia prezídia zhodujú, že by malo byť prioritou viesť rozhovory so sociálnymi demokratmi, pričom panuje presvedčenie, že by mohli dospieť k úspechu, informuje agentúra DPA.

Rokovania síce budú mať otvorený koniec a nevedno, či sa nakoniec podarí koalíciu vytvoriť. CDU má však pevné odhodlanie sformovať vládu, ktorá bude schopná rozhodovať - a nie vládu menšinovú.

Podľa Günthera by malo ísť "rozhodne o spojenectvo, ktoré bude založené na parlamentnej väčšine - a to by bola veľká koalícia". V súvislosti s očakávanými rozhovormi s SPD vyzval vlastných kresťanských demokratov, aby postupovali opatrne a nekládli prekážky - pretože ak budú sami žiadať od SPD, aby vopred nestanovovala podmienky, "nebolo by rozumné, keby sme takto konali my".

Günther vedie vo svojej spolkovej krajine tzv. jamajskú koalíciu CDU s liberálni z FDP a zelenými, akú sa na predbežných rozhovoroch snažili v uplynulých týždňoch neúspešne dohodnúť tieto strany na spolkovej úrovni. Od stroskotala tzv. sondážnych rozhovorov silnejú v CDU i jej bavorskej sesterskej strane CSU hlasy volajúce po pokračovaní veľkej koalície s SPD.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0