Aktuálne 21. november 2017

Remišová: Pri čerpaní eurofondov zlyhal celý nastavený systém

TASR
TASR
Ako je možné, že po viac ako desiatich rokoch čerpania eurofondov má Slovensko tak vážne systémové nedostatky? Nie sú to ojedinelé zlyhania alebo formálne nedostatky, je to zlyhanie celého nastaveného systému na čerpanie eurofondov. Uviedla to poslankyňa Veronika Remišová na margo kontroly Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý potvrdil, že pri eurofondoch v oblasti vedy a výskumu došlo k viacerým závažným pochybeniam. 
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Ako je možné, že po viac ako desiatich rokoch čerpania eurofondov má Slovensko tak vážne systémové nedostatky? Nie sú to ojedinelé zlyhania alebo formálne nedostatky, je to zlyhanie celého nastaveného systému na čerpanie eurofondov. Uviedla to poslankyňa Veronika Remišová na margo kontroly Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý potvrdil, že pri eurofondoch v oblasti vedy a výskumu došlo k viacerým závažným pochybeniam. 

"Takto pred rokom som upozorňovala na podobné zlyhanie v oblasti eurofondov na Pôdohospodárskej platobnej agentúre, v rezorte pôdohospodárstva, ktorý tiež riadi SNS. V rezorte pôdohospodárstva prebehla kontrola NKÚ v septembri 2016 a v riadení eurofondov boli úplne rovnaké problémy ako na školstve," povedala Remišová.

Výskumná agentúra (VA) pri riadení európskych fondov porušovala princípy transparentnosti a objektívnosti, potvrdil to ešte uplynulý týždeň NKÚ. VA rozšírila podmienky na predkladanie žiadosti tak, že o nenávratný príspevok sa mohol uchádzať aj subjekt, ktorý nemusel mať dostatočnú spôsobilosť vykonávať kvalitné výskumno-vývojové aktivity. "Týmto krokom umožnila podnikateľom, ktorí nemuseli mať dostatočnú spôsobilosť vykonávať kvalitné výskumno-vývojové aktivity, aby sa stali oprávnenými žiadateľmi," uvádza sa v stanovisku NKÚ.

Kontrola preukázala, že v procese odborného hodnotenia vo Výzve na podporu Priemyselných výskumno-vývojových centier boli hodnotiace kritériá postavené značne subjektívne, a to v prípade šiestich bodovaných otázok z dvanástich. "Až 31 bodov mohol žiadateľ získať za otázky subjektívneho posúdenia z celkových možných 45 bodov. Hranica pre schválenie bola pritom na úrovni 43 bodov," píše sa v stanovisku NKÚ. Subjektívne bolo postavené aj jedno vylučujúce kritérium, kde odborný hodnotiteľ nemal jasne stanovenú hranicu. VA tiež nedostatočne zabezpečila odbornosť hodnotiteľov, keď príslušnú oblasť konkrétnej žiadosti hodnotil odborník z inej oblasti.

Kontrolný úrad tiež vyčíta, že výber odborných hodnotiteľov do tzv. shortlistov bol zrealizovaný len na základe ich časovej disponibility, ktorá v konečnom dôsledku nemusela odrážať skutočnosť, a doba odborného hodnotenia sa vo viacerých prípadoch predĺžila. Kontrola zároveň odhalila, že niektorí odborní hodnotitelia boli členmi dozorných rád spoločností, ktoré boli žiadateľmi o príspevok.

Poslanec NR SR Miroslav Sopko (OĽaNO) poznamenal, že v systéme je vážna chyba a reakciou na to je zatĺkanie. "Chceme zakrývať takéto mrhanie pri eurofondoch. Vyzývam všetkých kompetentných, aby prestali na školstvo pozerať ako na rezort, kde sa všetko utrasie," povedal Sopko. Remišová zároveň vyzvala vládu, aby situáciu začala riešiť. Podľa jej slov je už dnes neskoro.  

"Ak by kauza eurofondy vypukla dnes, tak už nezistíte ani konflikt záujmov hodnotiteľov, ani ich neodbornosť, pretože podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) vo svojom akčnom pláne navrhuje hodnotiteľov nezverejňovať," uzavrela Remišová s tým, že vyzvala Pellegriniho, aby aj na základe výsledkov kontroly NKÚ dodržal svoj prísľub a presadil zverejňovanie mien hodnotiteľov projektov.

"Nedovolím, aby poslankyňa Remišová znevažovala množstvo práce, ktoré urobili kolegovia na úrade, to množstvo opatrení, ktoré majú zvýšiť transparentnosť a efektivitu čerpania európskych peňazí," povedal počas popoludňajšieho brífingu Pellegrini s tým, že ide o opatrenia, ktoré vysoko hodnotí aj Európska komisia.

Zároveň pripomenul, že po prvý raz v histórii čerpania sa zaviedla povinnosť zverejňovať sumárne hodnotiace hárky pri každej jednej výzve a projekte, ktorý bude hodnotený. "Zverejnený bude zoznam odborných hodnotiteľov. Tieto údaje budú dostupné na verejnej časti portálu," podotkol Pellegrini. Ako doplnil, pribudne aj elektronické žrebovanie hodnotiteľov, aby nemohlo dôjsť k manipulatívnemu prideleniu jednotlivého projektu konkrétnemu žiadateľovi.

"Systém pridelí k projektom na základe záverečného hodnotenia aj jednotlivé mená hodnotiteľov. Tieto zatiaľ zostávajú v neverejnej časti informačného systému. Nemôžeme vytvárať prostredie, ktoré si pýta korupčné správanie. Ak by sme zverejňovali hodnotiteľov počas výziev, vystavovali by sme ich tlakom," uviedol.

Pellegrini zároveň vyzval firmy, pri ktorých boli preukázané pochybenia, aby odstúpili od zmluvy. "Vyzývam tie firmy, u ktorých hrozí, že ten výber nebol správny a kde budeme musieť pravdepodobne vrátiť peniaze naspäť do Únie, ak by sme pokračovali v projektoch, aby dobrovoľne od zmlúv odstúpili," uzavrel Pellegrini. 
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0