Aktuálne 15. november 2017

Vláda opätovne posúdi nákup bojových obrnených vozidiel

TASR
TASR
Ministri budú v stredu hovoriť aj o opatreniach potrebných na ochranu slovenskej časti Karpatských bukových pralesov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Ministri budú v stredu hovoriť aj o opatreniach potrebných na ochranu slovenskej časti Karpatských bukových pralesov.

Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) prinesie v stredu opätovne na rokovanie vlády materiál týkajúci sa nákupu bojových obrnených vozidiel. Rokovanie o ňom kabinet pred týždňom prerušil.

Slovensko by malo do výzbroje svojich ozbrojených síl zaradiť 81 bojových vozidiel typu 8x8, kde rezort obrany podpísal s fínskym ministerstvom obrany memorandum o vývoji vozidla na báze fínskeho obrneného voza Patria. Nakúpiť by sa malo aj 404 viacúčelových vozidiel 4×4. Hodnota zákazky sa odhaduje na 1,2 miliardy eur, podieľať by sa na nej mal aj slovenský obranný priemysel.

Prezident SR Andrej Kiska chce, aby modernizácia ozbrojených síl prebiehala transparentne. Opozícia ministra žiada, aby nákup obrnených transportérov odtajnil a zrealizoval transparentnú medzinárodnú súťaž. Gajdoš v piatok (10.11.) odmietol, že nákup je netransparentný. Utajenie materiálu na stupeň "VYHRADENÉ" nie je výmyslom jeho ministerstva. Tvrdí, že taká bola dohoda partnerov a o utajení hovorí aj nariadenie ministra obrany.

Ministri budú v stredu hovoriť aj o opatreniach potrebných na ochranu slovenskej časti Karpatských bukových pralesov. Komplexný návrh predkladajú ministerstvá životného prostredia, pôdohospodárstva a zahraničných vecí. Ide o reakciu na odporúčania Výboru svetového dedičstva UNESCO. Slovensku vyčítal napríklad ťažbu dreva, potrebná je aj úprava hraníc slovenských častí pralesov.

Rezorty preto, ako im to v auguste uložila vláda, pripravili komplexný súbor opatrení zameraných na zabezpečenie adekvátnej ochrany a starostlivosti o slovenskú časť prírodného dedičstva. Už počas príprav ich však kritizovali lesoochranári, ktorí opatrenia považujú za nedostatočné.

Výbor svetového dedičstva na júlovom zasadnutí v Krakove opätovne upozornil Slovensko na viaceré pretrvávajúce problémy. Uložil mu do 1. februára 2018 vykonať potrebné opatrenia, rovnako predložiť návrh úpravy hraníc slovenských komponentov lokality a ich nárazníkových zón. Podklady na zmenu hraníc budú na Sekretariát UNESCO doručené do tohto termínu, deklaruje sa v materiáli.

Ministerstvo dopravy a výstavby by chcelo vyhlásiť súťaž na prevádzkovateľa terminálu intermodálnej prepravy v Žiline. Ten by formou koncesie na obdobie 30 rokov zabezpečoval prevádzku terminálu a v priebehu 15 rokov by platil štátu koncesiu. Vyhlásenie súťaže ale musí rezortu dopravy najprv odsúhlasiť vláda. Ministerstvo pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd) preto predkladá na zasadnutie kabinetu takýto návrh.

Osvedčenie o významnej investícii na rozšírenie kapacít závodu Volkswagenu v Bratislave čaká zmena. Vyplýva to z návrhu Ministerstva hospodárstva, ktorý by mala rovnako prerokovať vláda. Žiadateľ požaduje do osvedčenia doplniť pozemky s celkovou výmerou 2386 štvorcových metrov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0