Svet kresťanstva 14. november 2017

V Poprade sa začala Godzone Tour. Na žiadosť biskupa bez modlitieb príhovoru

Imrich Gazda Adam Takáč
Imrich Gazda Adam Takáč
Spišský biskup Štefan Sečka požiadal účastníkov Godzone Tour v Poprade, aby sa nezúčastňovali na modlitbách príhovoru, ktoré sú súčasťou podujatia.
Spišský biskup Štefan Sečka požiadal účastníkov Godzone Tour v Poprade, aby sa nezúčastňovali na modlitbách príhovoru, ktoré sú súčasťou podujatia.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Adam Takáč

V Poprade sa začala Godzone Tour. Na žiadosť biskupa bez modlitieb príhovoru
Godzone Tour 2017 sa začala v pondelok večer v Aréne Poprad. Foto – facebook.com/godzonesk

V pondelok večer v popradskej Aréne odštartovalo týždenné evanjelizačné podujatie Godzone Tour. Zúčastnilo sa na ňom viac ako 2 700 predovšetkým mladých ľudí. Podobný záujem organizátori očakávajú aj v ďalších piatich slovenských mestách a v Prahe, kde turné vyvrcholí najbližšiu sobotu.

Podujatie, ktoré prebieha v rámci Týždňa cirkvi pre mládež pod záštitou Rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska, podporil aj spišský biskup Štefan Sečka. Práve na území jeho diecézy sa Poprad nachádza.

Urobil tak ale s jednou pripomienkou. „Pán biskup žiada všetkých kňazov, aby upozornili mladých, žeby sa nezúčastňovali na tzv. ,príhovorných modlitbách´,“ napísal ešte koncom októbra všetkým diecéznym kňazom kancelár Biskupského úradu Spišskej diecézy Peter Majcher. Niektorí kňazi tento oznam prečítali aj na konci nedeľných bohoslužieb.

Na otázku, aké sú dôvody biskupovho rozhodnutia, nám Majcher neodpovedal s tým, že je časovo zaneprázdnený.

Organizátori evanjelizačného turné sa rozhodli, že modlitby príhovoru v Poprade vypustia. „Rešpektujeme pohľad a žiadosť otca biskupa. Poslušnosť autoritám je pre nás veľmi dôležitá,“ povedal pre Postoj kňaz Ondrej Chrvala, ktorý je tajomníkom Rady pre mládež a univerzity KBS a zároveň jedným z organizátorov podujatia.

V ostatných mestách, kde bude Godzone Tour pokračovať, budú modlitby príhovoru riadnou súčasťou programu. „Nejde o nič kontroverzné. Účastníci podujatia, ktorí majú záujem, môžu od prítomných členov katolíckych spoločenstiev, či už sú to kňazi, alebo preverení laici, prijať modlitbu za to, čo považujú za potrebné či dôležité,“ vysvetlil Chrvala.

S výhradami iných biskupov k modlitbe príhovoru sa organizátori nestretli. „V Bratislave, v Žiline a v Košiciach sa na podujatí zúčastnia aj miestni biskupi, či už diecézny v prípade Žiliny, alebo pomocní v prípade Bratislavy a Košíc,“ dodal Chrvala.    

Godzone Tour sa tento rok koná už po deviatykrát. Cieľom evanjelizačnej akcie, na ktorej sa minulý rok zúčastnilo spolu až 23-tisíc ľudí, je duchovne prebudiť mladú generáciu Slovákov. Projekt Godzone zastrešuje Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže, na ktorého čele stojí kňaz Spišskej diecézy a bývalý riaditeľ televízie Lux Ján Buc.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0