Spoločnosť 02. november 2017

Hroby vo vesmíre? Najnovší trend je rozptýliť popol v stratosfére

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Britská firma ponúka nevšedný „pohrebný obrad“, ktorým majú pozostalí vstúpiť do neba. Doslova.
Britská firma ponúka nevšedný „pohrebný obrad“, ktorým majú pozostalí vstúpiť do neba. Doslova.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Hroby vo vesmíre? Najnovší trend je rozptýliť popol v stratosfére
Balón naplnený héliom vyletí do výšky 30 kilometrov – a prásk... (Foto: ascensionflights.com)

„Rozlúčka s blízkymi nie je nikdy jednoduchá. Rozhodnutie, kedy, kde a ako rozptýliť ich popol, môže byť zdĺhavý a dokonca bolestivý proces. (…) Prečo sa ale obmedziť na jedno miesto?“

Týmito slovami propaguje na svojej webovej stránke firma Ascension flights svoj produkt – možnosť nechať pozostatky svojho príbuzného poslať v balóne s héliom do stratosféry a tam vypustiť. 

Stať sa vesmírom

Startup Ascension flights založili absolventi Univerzity v Sheffielde Alex Baker a Chris Rose. S „pochovávaním do vesmíru“ ešte oficiálne ani nezačali, ale už sa stali veľmi populárnymi, najmä vďaka talentovej show Dragon's Den na BBC. 

Ako píše taliansky denník La Repubblica, zdá sa, že majú k novému podnikaniu vybavené všetky náležitosti vrátane letových povolení, ktoré musí schváliť Britský úrad civilného letectva.

„Pohrebný obrad“ by v tomto prípade mal trvať približne dve a pol hodiny. Špeciálne upravený balón naplnený héliom vynesie urnu do výške zhruba 30 kilometrov nad zemský povrch, kde uvoľní popol. 

Prázdne puzdro následne spadne na zem s tým, že čo v ňom zostane, sa vráti príbuzným (na vystopovanie používajú GPS).

Projekt je marketingovo premyslený až do konca. „Keď sa čiastočky popola budú vracať k zemi, okolo nich sa vytvoria zrážky ako dažďové kvapky a snehové vločky. Malé množstvo živín v nich bude zase stimulovať rastliny na miestach, kde pristanú. Týmto spôsobom sa pozostatky vášho blízkeho stanú súčasťou cyklu, ktorý udržuje život na našej planéte.ˇ

Pekné reči však narážajú na vedeckú realitu. V prvom rade, hovoriť o pochovávaní vo vesmíre je prinajmenšom zavádzajúce promo. Vesmír sa vskutku začína oveľa vyššie ako sľubovaných 30 kilometrov. Tzv. Kármánova hranica je považovaná za deliacu líniu medzi atmosférou a kozmom. Tá sa nachádza vo výške 100 kilometrov. A či dokážu vzdušné prúdy vyniesť čiastočky popola do takej výšky, je veľmi neisté. 

Každý špás niečo stojí

Samozrejme, otázna je cena spomínanej pohrebnej služby. Chlapci si za svoj „objav“ nepýtajú málo, hoci v mnohých krajinách menej ako bežný pohreb – 795 libier, respektíve niečo cez 880 eur. 

Základný balík zahŕňa len vypustenie balóna v južnom Yorkshire a následné „pristátie“ puzdra. Ak si priplatíte, v službe „Memorial“ (za 1 895 libier) budete mať aj nahrávanie na HD video a fotky zo štartu, výstupu aj rozptýlenia popola. Pri voľbe „Osobný obrad“ (od 2 795 libier) si môžete miesto obradu vybrať sami, firma vám tiež zhotoví videjko o živote zosnulého.  

Ascension flights tvrdí, že záujem o službu je veľký. „Doteraz máme za sebou zatiaľ len testovacie lety, ale na november už máme viaceré objednávky,“ povedal pre La Repubblica Alex Keen, projektový manažér spoločnosti. 

Podľa jeho slov dostali stovky žiadostí, najmä v Británii a USA, no kontaktovali ich aj ľudia z ďalších krajín. 

Hoci sa cesta do neba môže javiť ako nábožensky symbolická, nemusí byť úplne s kostolným poriadkom. Napríklad Katolícka cirkev má pre kremáciu jasné pravidlá. 

Najnovšia inštrukcia Ad resurgendum cum Christo z augusta minulého roku uvádza, že „nie sú prípustné také postoje a obrady, ktoré by zahŕňali mylné predstavy o smrti, považovanej či už za definitívne zničenie osoby, za moment splynutia s matkou prírodou alebo s vesmírom, alebo za istú etapu v procese reinkarnácie či definitívne oslobodenie z ,väzenia' tela“.

Ak sa z legitímnych dôvodov rozhodne pre spopolnenie mŕtveho tela, podľa Kongregácie pre náuku viery „popol zosnulého musí byť uchovávaný podľa predpisu na posvätnom mieste, teda na cintoríne – alebo v istých prípadoch v kostole – alebo na kompetentnou cirkevnou autoritou určenom mieste“.

Argument je jasný – uchovávanie popola na posvätnom mieste má zabrániť, aby sa zosnulí vytratili z modlitieb a spomienok svojich príbuzných a kresťanského spoločenstva.

Navyše, vo vesmíre sa dosť ťažko zapaľujú kahance. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0