Blog 29. október 2017

Voľby do VÚC rozhodne účes

Richard Vašečka
Richard Vašečka
V sobotu 4. novembra sa na Slovensku uskutočnia voľby do VÚC. Súdiac podľa výsledkov v predchádzajúcich rokoch, ľudia sa ku ním nijako extra nehrnú. Osem z desiatich sa na ne pravidelne vykašle. „Vucky“ sú naozaj dosť zložitý koncept. Komunál je zrozumiteľnejší a bližší, veľká politika je zas väčšie „vzrúšo“. A preto si mnohí povedia, že figu záleží na tom, či do VÚC voliť pôjdu alebo nie. Obľúbeným argumentom je, že na jednom hlase predsa nezáleží.
V sobotu 4. novembra sa na Slovensku uskutočnia voľby do VÚC. Súdiac podľa výsledkov v predchádzajúcich rokoch, ľudia sa ku ním nijako extra nehrnú. Osem z desiatich sa na ne pravidelne vykašle. „Vucky“ sú naozaj dosť zložitý koncept. Komunál je zrozumiteľnejší a bližší, veľká politika je zas väčšie „vzrúšo“. A preto si mnohí povedia, že figu záleží na tom, či do VÚC voliť pôjdu alebo nie. Obľúbeným argumentom je, že na jednom hlase predsa nezáleží.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Richard Vašečka

Voľby do VÚC rozhodne účes

„Ty, veď dnes sú tie voľby. Skoro som zabudla. Ale ešte to stihneme. Je len šesť a oni sú tam tuším do deviatej. Obleč sa a poďme!“

Jano sa poškriabe po hlave. Hneď ráno bol na cintoríne zapáliť sviečku na otcovom hrobe a potom celý deň kopal na záhrade. Ešteže počasie bolo ako tak.

„Neblázni, už mám toho dosť. Už chcem mať kľud. Poriadne som ešte dnes ani nejedol. Osprchujem sa a idem sa navečerať. A potom sa mi už stopro nebude chcieť. Jeden hlas hore dole aj tak nič nezmení. A mimochodom, sú tam až do desiatej.“

Manželka pokrčí plecami. Až tak jej na tých voľbách nezáleží. Aj ona je po celom dni uťahaná. A ešte musí dať decká do vane, veď zajtra je nedeľa. Na jednom dvoch hlasoch nezáleží. Alebo áno?

 

Bývam a budem voliť v žilinskom kraji. Netajím sa tým, že mojou kandidátkou na post predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) je číslo 4, Erika Jurinová. Eriku a jej rodinu poznám už viac rokov. Zblízka môžem sledovať aj jej politickú prácu. Pravidelne sa umiestňuje v prvej desiatke najaktívnejších poslancov, už po viaceré roky bola vôbec najaktívnejšou poslankyňou slovenského parlamentu! Vôbec však nejde len o kvantitu. Veľmi zodpovedne a usilovne spracúva podnety od ľudí a veľmi kompetentne pracuje na konkrétnych riešeniach, najmä v sociálnej a ľudskoprávnej oblasti.

Aj kandidatúru na županku prijala s veľkou zodpovednosťou. Vôbec sa do nej nehrnula. Nejde jej totiž o funkcie a osobné ambície. Museli sme ju do toho povzbudzovať, pretože Erika má jednu vlastnosť, ktorá je  u politikov bohužiaľ veľmi vzácna – pokoru! Keď sa však rozhodla, zahryzla sa do práce s veľkou vervou. V kampani ukazuje, že sa nebojí ľudí, ich problémov a otázok. Na post predsedníčky ŽSK sa pripravuje veľmi zodpovedne. Aj keď dobre pozná problémy nášho kraja, snaží sa ísť do hĺbky, nezostáva pri politických heslách, ale usiluje sa o odborné a reálne riešenia. Obdivujem ju!

Na základe jej osobného života, doterajšej politickej práce i župnej kampane, som presvedčený, že Erika Jurinová bude vynikajúcou župankou. A že pre žilinský kraj to bude naozaj výhra. Do týchto volieb ide so svojím tímom s mottom: „Postarám sa o náš kraj!“ Ubezpečujem vás, že to nie je len marketingový slogan, ale že dokonale vystihuje Eriku a jej ponuku. Ona je totiž človek, ktorý sa naozaj stará. Jej srdce je srdce služobníka.

O jej charaktere vypovedá aj to, že ani chvíľku neváhala a za samozrejmosť pokladala, že v prípade zvolenia za predsedníčku ŽSK sa vzdá poslaneckého mandátu. Pretože ona nedokáže robiť veci polovičato a sedieť na dvoch stoličkách. Ak jej dáte 4. novembra hlas, máte istotu, že sa bude venovať svojej práci na sto percent. Teda, ako ju poznám, aj viac ako na sto percent. Nebude ako niektorí župani, ktorí zastávajú viaceré parlamentné a stranícke posty, a ktorých na ich úradoch prezývajú „Yeti“, lebo ich tam nikto nikdy nevidel.

Erika a jej tím pracujú na plné obrátky. Rozhodnete však vy! A nehovorte ako Jano, že na jednom dvoch hlasoch nezáleží. Práveže mimoriadne záleží!

Vieme, že medzi Erikou a súčasným županom je to veľmi veľmi tesné. Vo svetle výsledkov predchádzajúcich župných volieb by bol medzi nimi rozdiel 700 hlasov v celom kraji! Čo to znamená? V žilinskom kraji žije zhruba 700 000 ľudí. Takže rozdiel tvorí jeden hlas na tisíc obyvateľov. V obci s tisíc obyvateľmi môže rozhodnúť jeden jediný človek! Jeden jediný!

Jano s manželkou si možno tiež myslia, že najlepšou voľbou by bola Erika Jurinová. Keby sa nakoniec predsa len obliekli a stihli pred desiatou večer odvoliť, výsledky v ich obci môžu byť úplne opačné. A ak sa nájde sedemsto takýchto ľudí v celom kraji od Predmiera po Važec a od Turčeka po Oravskú Polhoru, žilinský kraj konečne zažije zmenu, ktorú potrebuje ako soľ. Ak ale Jano, jeho manželka a stovky ďalších rezignujú a povedia si, že na ich jednom hlase nezáleží, budeme tu mať starého župana 17 rokov. Ako za komunistov. Lepšie povedané, ešte horšie ako za komunistov. Aj rekordér Gustáv Husák bol prezidentom „len“ štrnásť rokov.

Ešte vám dlžím vysvetlenie nadpisu. Aký „účes“?

V našej rodine to bude 4. novembra aj o účesoch. V ten deň má totiž náš najstarší syn stužkovú! A na to sa treba pripraviť. Ísť k holičovi či kaderníkovi a dať si urobiť poriadny účes. Pre mnohých by to bol pádny dôvod na ospravedlnenie sa z volieb. Syn je však rozhodnutý nenechať si ujsť svoju prvú voličskú príležitosť. Berie to veľmi vážne. A my spolu s ním. Takže v sobotu ráno pôjdeme všetci traja voliť Eriku Jurinovú a jej tím a potom sa budeme venovať ostatným príjemným záležitostiam.

V našej obci rozhodneme my! A verím, že spolu s vami aj v celom kraji. Zmena je na dosah! Voľby do VÚC rozhodne nie „účes“, ale „účasť“. Vaša účasť. Alebo neúčasť.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0