Kultúra 25. október 2017

Britský seriál: Ako to bolo s prenasledovaním katolíkov

Kamil Draganovský
Kamil Draganovský
V sobotu večer bola na britskej BBC premiéra seriálu Gunpowder. Jeho témou je tvrdé prenasledovanie katolíkov, ktorému čelili vo Veľkej Británii v 17. a 18. storočí.
V sobotu večer bola na britskej BBC premiéra seriálu Gunpowder. Jeho témou je tvrdé prenasledovanie katolíkov, ktorému čelili vo Veľkej Británii v 17. a 18. storočí.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Kamil Draganovský

Britský seriál: Ako to bolo s prenasledovaním katolíkov
Záber zo seriálu Gunpowder s Johnom Snowom.

Seriál opisuje dejinné udalosti, ktoré viedli k takzvanému Gunpowder plot, teda k sprisahaniu katolíkov, ktoré vyvrcholilo neúspešným pokusom o vyhodenie parlamentu do povetria. Samotný neúspešný pokus si v Spojenom Kráľovstve každoročne pripomínajú počas piateho Novembra na Bonfire Night, keď sa v celej krajine odpaľujú ohňostroje a pália vatry, na ktorých sa upaľuje figurína lídra neúspešného sprisahania – Guya Fawkesa.

Seriál Gunpowder sa však zaoberá najmä udalosťami, ktoré predchádzali samotnému útoku. A tým bolo najmä drastické a tvrdé prenasledovanie katolíkov v Británii. Seriál ukazuje túto situáciu viac ako verne. Počas úvodnej scény vidíme rodinu počas tajnej omše. Ich domov prepadnú lovci jezuitov, čo vedie k vypočúvaniu, mučeniu a následnej poprave panej domu, ako aj kňaza vykonávajúceho obrad. Keďže boli tieto scény veľmi grafické, viacerí diváci sa sťažovali na prílišnú brutalitu počas hlavného vysielacieho času pred desiatou večer.

Napriek tomu však viacerí kritici aj diváci ocenili, že seriál divákom pripomenie tvrdé prenasledovanie, ktorému katolíci v Británii čelili počas 17. a 18. storočia. Dnes je britskej verejnosti pomerne málo známe, že počas tohto obdobia neraz vypukli nepokoje, ktoré sa končili honbami na katolíkov nie nepodobnými pogromom, ktorým čelili židia v Rusku o pár storočí neskôr.

Situácia katolíkov sa ešte zhoršila po veľkom požiari Londýna, z ktorého založenia neprávom obvinili práve katolíkov. V roku 1698 bol ako odozva schválený takzvaný pápeženecký zákon, ktorý napríklad pod trestom dlhoročného väzenia zakazoval katolíkom zakladanie akýchkoľvek škôl.

Situácia sa pre katolíkov čiastočne zlepšila až počas vlády Juraja III., keď v roku 1778 došlo k určitému uvoľneniu týchto sankcií. Okrem iného bolo napríklad veriacim, ktorí odprisahali vernosť kráľovi, opäť umožnené dediť pôdu. Od tohto času už dochádzalo k čoraz väčšiemu uvoľňovaniu náboženských reštrikcií. Je však zaujímavosťou, že až zákon z roku 2013 povolil členom kráľovskej rodiny vziať si za manžela/ manželku katolíka.

Hlavnú postavu v seriáli stvárnil Kit Harington, ktorého diváci poznajú ako Johna Snowa z Game of Thrones. V Gunpowder stvárňuje postavu jedného z lídrov sprisahania – Roberta Catesbyho. Zaujímavosťou je, že Harington je v skutočnosti potomkom postavy, ktorú stvárňuje. Práve Catesby je jeho stredné meno, ide o priezvisko jeho mamy za slobodna.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0