Aktuálne 24. október 2017

Novozvolený nemecký parlament prvýkrát zasadol

TASR
TASR
Nemecký spolkový parlament zasadol v utorok prvýkrát v novom zložení, ktoré určili výsledky volieb z 24. septembra.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Nemecký spolkový parlament zasadol v utorok prvýkrát v novom zložení, ktoré určili výsledky volieb z 24. septembra.

Spolkový snem po novom tvorí 709 zákonodarcov, čo je historicky najvyšší počet, predstavujúci najväčší demokratický parlament súčasného sveta.

Jedným z hlavných bodov programu ustanovujúcej schôdze bola voľba nového parlamentného predsedu, ktorým sa stal v súlade s očakávaniami doterajší minister financií Wolfgang Schäuble, člen konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) pod vedením kancelárky Angely Merkelovej. Poslanci majú zvoliť aj šiestich podpredsedov zastupujúcich jednotlivé politické tábory.

Počet politických blokov v Spolkovom sneme sa oproti predošlému volebnému obdobiu zvýšil zo štyroch na šesť, pričom do poslaneckých lavíc prvýkrát zasadlo aj 92 členov pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Očakáva sa, že pôsobenie AfD vyvolá v parlamente nezhody od samého začiatku, a to vzhľadom na kandidáta tejto strany na podpredsednícky post. Alberta Glasera totiž strany hlavného prúdu odmietajú vzhľadom na jeho vyjadrenia, podľa ktorých by sa sloboda vierovyznania v Nemecku nemala vzťahovať na vyznávačov islamu.

AP v tejto súvislosti poukazuje aj na tohtoročnú zmenu v pravidlách vedenia ustanovujúcej schôdze, v ktorej zmysle je touto úlohou poverený najdlhšie slúžiaci poslanec, a nie najstarší, ako tomu bolo doteraz. V prípade zachovania tradície by utorňajšiu schôdzu viedol práve jeden z členov AfD. Tá hneď na úvod podala návrh, aby ustanovujúcej schôdzi nepredsedal Hermann Otto Solms zo Slobodnej demokratickej strany (FDP), čo však podľa DPA zvyšných päť politických blokov v priebehu niekoľkých minút zamietlo.

Solms (76) následne vystúpil pred kolegami s prejavom, v ktorom upozornil na nové výzvy vyplývajúce z nedôvery bežných občanov k politickým lídrom. "Výsledky volieb z 24. septembra zmenili rovnováhu síl v parlamente viac, než sa očakávalo, a prerozdelili politické úlohy. Toto rozhodnutie voličov musíme akceptovať. Parlament musí odrážať rôznorodosť názorov medzi obyvateľmi," povedal.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0