Svet kresťanstva 23. október 2017

Írsky biskup by na stretnutí rodín s pápežom uvítal aj homosexuálne páry

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Vo formačnom materiáli k Svetovému stretnutiu rodín 2018 je fotka s lesbickým motívom.
Vo formačnom materiáli k Svetovému stretnutiu rodín 2018 je fotka s lesbickým motívom.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Írsky biskup by na stretnutí rodín s pápežom uvítal aj homosexuálne páry
Posledné Svetové stretnutie rodín sa konalo vo Filadelfii v roku 2015. (Foto: Flickr.com/pml2008)

Svetové stretnutie rodín v írskom Dubline bude až na budúci rok v auguste, ale hovorí sa o ňom už teraz. Dôvodom sú niektoré kroky írskej Cirkvi, ktorá – zdá sa – chce podujatím osloviť aj „netradičné“ formy rodiny. 

Biskup diecézy Limerick Brendan Leahy je prvým katolíckym biskupom, ktorý oslovuje všetky typy rodiny vrátane tých s rovnakopohlavnými pármi, napísal denník Irish Independent. 

Pri príležitosti spustenia diecéznej prípravy na Svetové stretnutie rodín 2018 biskup Leahy povedal, že Cirkev by si nemala nechať v Dubline ujsť príležitosť objať rodinu vo všetkej jej pestrosti.

Rodina sa mení

„Žijeme v časoch zmien a rodina sa tiež mení,“ uviedol írsky biskup. „Mali sme referendum v prospech manželstiev osôb rovnakého pohlavia, v ktorom hlasovalo veľa ľudí, a všetci sú rovnako vítaní pripojiť sa k oslave rodiny. Každý sa musí cítiť budúci rok prijatý,“ povedal. 

Biskup Leahy by bol podľa vlastných slov potešený, ak by sa o rok v auguste stretla plná diverzita rodiny. 

„Mojou nádejou pre budúcoročné podujatie je, aby bolo pre všetky rodiny; pre tradičnú rodinu, slobodných rodičov, ľudí v druhých vzťahoch, rozvedených a znovuzosobášených, silno veriacich aj neveriacich, ľudí s iným vierovyznaním, ľuďmi, čo súhlasia s Cirkvou, aj tými, čo nie,“ povedal. 

K téme: 
Írsko čaká referendum o potratoch, hotely v Dubline zrušili pro-liferom akcie

Vyjadrenia biskupa Leahyho vidia niektorí v kontexte slov viedenského arcibiskupa, kardinála Christopha Schönborna. Ten v lete počas návštevy Írska vyhlásil, že Cirkev musí preukázať milosrdenstvo komplexnému životu rodín v Írsku. 

„Írsko je synonymom rodiny, je to krajina, ktorá má tradične rodinu vo svojom srdci,“ povedal Schönborn s tým, že tak ako v mnohých západných krajinách je aj rodina v Írsku v zložitej situácii.

„Druhé zväzky, rozvody, zväzky ľudí rovnakého pohlavia; všetky sú časťou novej reality rodiny v Írsku. Došlo k veľkej zmene a Cirkev musí ukázať milosrdenstvo v kontexte tejto zmeny; musí mať vôľu stretnúť rodiny tam, kde dnes sú,“ uviedol kardinál podľa The Irish Times.

Robert Shine, ktorý pracuje pre írske LGBT katolícke združenie New Ways Ministry, označil Svetové stretnutie rodín 2018 za „jedinečný okamih na uskutočnenie toho typu stretnutia a dialógu, o ktorý sa snaží pápež František“.

Svetové stretnutie rodín sa koná každé tri roky vždy v inej krajine. Prvé usporiadal Ján Pavol II. v roku 1994 v Ríme. Naposledy bolo v americkej Filadelfii. Hlavné mesto Írska bude podujatie hostiť od 21. do 26. augusta a jeho súčasťou by mala byť návšteva pápeža Františka. 

V Dubline sa očakáva účasť tisícok rodín z celého sveta. Témou najbližšieho ročníka je ,Evanjelium rodiny: Radosť pre svet’ a bude zamerané na pápežovu exhortáciu Amoris laetitia. 

Súčasťou programu bude trojdňový kongres prestížnych rečníkov s workshopmi. Podujatie sa zavŕši Festivalom rodín v sobotu 25. augusta.

Formačná brožúra 

Ďalšou vecou, ktorá vyvolala pozornosť v súvislosti s chystaným podujatím, je formačný materiál. 

Írska cirkev pod záštitou dublinského arcibiskupa Diarmuida Martina zverejnila programovú brožúru, ktorá má pomôcť rodinám pripraviť sa na budúcoročné stretnutie. 

Americký portál LifeSite poukázal na to, že súčasťou materiálu v časti ,Kresťanská vízia pre rodinu’ je výrez fotografie s lesbickým motívom (pozri obr.) Priľahlý text znie: 

„Zatiaľ čo Cirkev podporuje ideál manželstva ako trvalého zväzku medzi mužom a ženou, existujú ďalšie zväzky, ktoré poskytujú dvojici vzájomnú podporu. Pápež František nás povzbudzuje, aby sme nikdy nevylučovali, ale sprevádzali tieto dvojice s láskou, starostlivosťou a podporou.“

Formačný materiál si všimol aj americký jezuitský časopis America. „Publikácia ilustruje, ako dramaticky sa zmenili írske postoje na homosexualitu, ktorá bola dekriminalizovaná len v roku 1993,“ napísal časopis, na ktorého čele stojí jezuita James Martin. Ten vyvolal nedávno polemiku svojou knihou o vzťahu Katolíckej cirkvi a homosexuálov. 

Írsko sa referendom v roku 2015 stalo prvým štátom na svete, ktoré legalizovalo homosexuálne manželstvá po verejnom hlasovaní občanov. Manželské zväzky párov rovnakého pohlavia podporilo 62 percent hlasujúcich.

Na budúci rok v máji alebo júni čaká Írov referendum o liberalizácii potratovej legislatívy. 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0