Komentáre a názory 20. október 2017

Babiš: Varovanie

Jaroslav Daniška
Jaroslav Daniška
Babiš má takú moc, že ho už nie je možné poraziť iba politickými prostriedkami.
Babiš má takú moc, že ho už nie je možné poraziť iba politickými prostriedkami.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jaroslav Daniška

Babiš: Varovanie
Foto: TASR/AP

Počúvame to pravidelne, z Bruselu aj od tých, čo odčítavajú Bruselu z pier u nás doma. Kaczynski a Orbán, občas sa pridá do partie ešte Zeman, ohrozujú liberálnu demokraciu.

Iste, Kaczynski aj Orbán občas napínajú strunu, užívajú si svoju moc až na hranu, najmä Orbán má znepokojivo poslušnú stranu, v tej Kaczynského sa práve rodí pokus, aby to tak nebolo a treba preto počkať. Napokon, prezident Duda išiel do priameho sporu s Kaczynským a ukázal, že ústavné kompetencie sú stále viac ako názor „náčelníka“.

Ale k pointe. Chápem, že Kaczynski môže svojimi témami a prístupom k moci niekoho znervózňovať. Ale Kaczynského možno vo voľbách poraziť a krajinu zmeniť. Dôvod, prečo poľská opozícia nerastie, je jej vykastrovanosť, žiadna tajomná manipulácia PiSu v Poľsku.

Existuje však nový problém v strednej Európe, svojím charakterom podstatne nebezpečnejší ako Kaczynski. Je to Slovák a najmocnejší politik v Česku – Andrej Babiš. Muž, bez ktorého pravdepodobne nebude môcť vzniknúť ďalšia vláda v Prahe, ktorý dnes stojí pred dverami úradu vlády.

Tiež tu ide o koncentráciu moci, ale inak. Babiš má ohromnú ekonomickú moc, svojím pôsobením vo vláde ju ešte zväčšil. Babiš má vplyvné médiá, dokáže ich využívať a hrozí, že chce mediálne impérium ešte viac posilniť. A najmä Babiš má svoju súkromnú tajnú službu, v Prahe počuť, že na každého oponenta má vraj svoju zložku. Keď mal poslanec ČSSD Ladislav Šincl iný názor ako minister Babiš, pohotovo na neho vytiahol kompromat.

Na Slovensku sa rozmohol nebezpečný nešvár a našu politiku ovládli podnikatelia. Tí, čo nimi neboli, sa nimi stali vo funkciách. Demokracia si pritom musí dávať pozor na vojakov a obchodníkov, všetci vieme prečo. Babiš slovenský nešvár umocnil na druhú.

Rozdiel oproti Kaczynskému je, že keď Babiš prehrá voľby, jeho ekonomická moc, médiá aj súkromná tajná služba budú fungovať ďalej a sledovať jeho politické ciele. Kaczynského moc má verejný charakter, Babišova najmä súkromný charakter. Situácia je úmerne horšia tomu, že Babiš dnešné a zajtrajšie voľby v Česku vyhrá.

Preto sa obávam, že médiá ako Respekt, ktoré vidia hlavný problém v Zemanovi, a nie v Babišovi, ale aj vplyvní ľudia ako humorista Jan Kraus, ktorí sa radi ozvú proti prezidentovi Zemanovi, ale súčasne nemali problém podporiť Babiša, bojujú na falošnom fronte.

Nie kvôli tomu, že by Babiš išiel proti EÚ. To nepôjde, lebo mu voňajú eurá z eurofondov, v skutočnosti je od Bruselu príliš závislý. Nebude tiež presadzovať nič, čo by prekážalo názoru ulice. Nevyvolá recesiu, naopak, zvýši učiteľom a iným platy. Jeho cieľ je predsa iný, ale charakter režimu to ohrozuje viac. Pretože už dnes platí, že Babiša nemožno poraziť len politickými prostriedkami.

Česi sú dlhodobo k nám Slovákom bezhranične otvorení a prívetiví. Mnohí tam študujú, mnohí pracujú, podnikajú a žijú. Po rozdelení spoločného štátu sa navyše stratil náš mindrák a česká povýšenosť.

Ale trochu opatrnosti by Česi mať mohli.

Už kvôli tomu, akí Slováci sa v minulosti vedeli v Prahe politicky presadiť. Milan Hodža, prvý slovenský premiér čs. vlády, bol jedným z najskorumpovanejších politikov v slovenských dejinách. Alexander Dubček miloval popularitu, ale štátnikom nebol, najskôr ignoroval geopolitiku, potom sa prispôsobil. Gustáv Husák bol mocenský cynik najhrubšieho zrna. Marián Čalfa sa vedel o seba postarať v každom režime.

Obávam sa, že Andrej Babiš má z každého niečo.  

Problém tiež je, že Babiš sa netýka len Čechov. Na Slovensku vieme, aký vplyv môže mať vývoj v Prahe na to, čo sa deje v Bratislave. Aj tu má náš rodák svoje médiá a firmy, a teda záujmy.

Hlas pre Babiša našim vzťahom nepomôže. Práve naopak.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0