Tweetnuť
Kopírovať odkaz
Čítať neskôr
Pre uloženie článku sa prihláste alebo sa ZDARMA registrujte.
Dnes treba vedieť
10. október 2017

U takmer 57 % vzoriek potravín sa vlani zistili zvyšky pesticídov

U takmer 57 % vzoriek potravín v SR sa vlani zistili zvyšky (rezíduá) pesticídov. Vyplýva to zo zverejnenej správy Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR o kontrole rezíduí pesticídov v potravinách za rok 2016. Vlani bolo analyzovaných 472 vzoriek čerstvého, mrazeného alebo inak spracovaného ovocia a zeleniny, obilia a výrobkov z obilia, masla a slepačích vajec, detskej a dojčenskej výživy.

"V 267 vzorkách potravín, teda v 56,6 % (zvýšenie o 3,1 % v porovnaní s rokom 2015) bol zistený jeden alebo viac druhov rezíduí pesticídov. Z uvedeného počtu bolo 15 vzoriek vyhodnotených ako nevyhovujúcich voči platným harmonizovaným predpisom, čo predstavuje 3,2 % z celkového počtu vzoriek. Žiadne rezíduá pesticídov (pod limitom detekcie analytických metód) sa nezistili v 205 vzorkách (potravín), čo predstavuje 43,4 %," spresnili v správe veterinári.
      

Z hľadiska krajiny pôvodu analyzované vzorky podľa ŠVPS pochádzali z domácej produkcie (122 vzoriek), EÚ (242 vzoriek) a tretích krajín (101 vzoriek). Najviac analyzovaných vzoriek, obdobne ako v roku predtým, pochádzalo zo štátov EÚ.
      

"U 7 odobratých a analyzovaných vzoriek nebolo možné zistiť krajinu pôvodu potraviny. Jednalo o vzorky spracovaných potravín, ktoré boli odobraté v obchodnej sieti. Na ich obale nebola uvedená krajina pôvodu, v ktorej boli potraviny, respektíve suroviny na ich výrobu dopestované," doplnila v správe ŠVPS. 
      

Podľa správy v potravinách slovenského pôvodu, analyzovaných v roku 2016 na prítomnosť pesticídov, v 53,2 % vzorkách neboli zistené žiadne rezíduá pesticídov. V 46,8 % vzoriek, čo je v porovnaní s rokom 2015 nárast o 7 %, sa zistila prítomnosť jedného alebo viacerých druhov rezíduí pesticídov pod stanoveným tzv. maximálnym reziduálnym limitom. 
      

"V potravinách domáceho pôvodu boli nálezy rezíduí pesticídov zistené vo vzorkách jabĺk, jahôd, uhoriek, šalátu, zemiakov, kapusty, hrušiek, čerešní, ražnej múky, vína a kravského mlieka," dodala ŠVPS v správe.

 

Inzercia

Odporúčame

Premiér ČR Sobotka: Musíme rýchlo prijať euro

Premiér ČR Sobotka: Musíme rýchlo prijať euro

Česká republika musí zostať v tvrdom jadre Európskej únie a čo najskôr, hneď ako to bude možné, prijať menu euro. Na pondelňajšom sneme českého Zväzu priemyslu a dopravy (SP ČR) v Brne to povedal premiér Bohuslav Sobotka. Podľa jeho slov iná cesta nie je. Informoval o tom dnes spravodajský portál Novinky.cz.

Denník Svet kresťanstva