Svet kresťanstva 23. máj 2012

Kauza „Vaša Svätosť“: Zverejnenie listov adresovaných pápežovi Vatikán označil za trestný čin

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Taliansky novinár Gianluigi Nuzzi rozhneval Vatikán. V knihe Vaša Svätosť zverejnil pápežove súkromné listy, ktoré sa týkajú citlivých udalostí. Svätá stolica chce autora a jeho informátorov dostať pred súd. Kauza úniku dôležitých dokumentov z Vatikánu, ktorá si vyslúžila pomenovanie „Vatileaks“, ...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Taliansky novinár Gianluigi Nuzzi rozhneval Vatikán. V knihe Vaša Svätosť zverejnil pápežove súkromné listy, ktoré sa týkajú citlivých udalostí. Svätá stolica chce autora a jeho informátorov dostať pred súd. Kauza úniku dôležitých dokumentov z Vatikánu, ktorá si vyslúžila pomenovanie „Vatileaks“, ...

Taliansky novinár Gianluigi Nuzzi rozhneval Vatikán. V knihe Vaša Svätosť zverejnil pápežove súkromné listy, ktoré sa týkajú citlivých udalostí. Svätá stolica chce autora a jeho informátorov dostať pred súd.

Kauza úniku dôležitých dokumentov z Vatikánu, ktorá si vyslúžila pomenovanie „Vatileaks“, má svoju dohru. Vydavateľstvo Chiarelettere pred niekoľkými dňami vydalo knihu s názvom Vaša Svätosť – Súkromné listy Benedikta XVI., ktorej autorom je novinár denníka Libero Gianluigi Nuzzi (na obr.). Objavilo sa v nej množstvo listov, ktorých adresátom alebo autorom bol pápež a jeho osobný tajomník George Gänswein. Zverejnené dokumenty nanovo otvorili niekoľko citlivých udalostí, ku ktorým sa musel Vatikán v uplynulých rokoch vyjadrovať. Ide napríklad o obvinenia šéfredaktora katolíckeho denníka Avvenire Dina Boffa z homosexuality a vydierania, údajnej korupcii a kauzách vatikánskej banky či o škandály kňazského hnutia Kristovi legionári.

„Moja odvaha spočíva v zverejnení udalostí, ktoré najviac zmietajú cirkvou, v oznámení niektorých malých a veľkých tajomstiev, ktoré neprekročia bronzovú bránu. Len tak sa budem cítiť slobodný.“ Tieto slová patria tajomnej postave, ktorú Nuzzi nazýva Maria a je jeho hlavným informačným zdrojom. Práve táto osoba alebo skupina ľudí mala preniknúť do archívu vatikánskeho Štátneho sekretariátu a vyniesť z neho súkromné listy. Podľa dlhoročného vatikanistu Bennyho Laia sa počas každého pontifikátu objavila tajomná osoba, ktorá vynášala informácie a zároveň bola krytá na vysokých miestach. Sám priznáva, že kedysi desaťtisíc lírami mesačne uplácali osobného lekára Pia XII., aby novinárov informoval o pápežovom zdraví.

Podľa vatikanistu denníka Il Foglio Paola Rodariho substitút Štátneho sekretariátu, arcibiskup Giovanni Angelo Becciu poveril svojho podriadeného, kapucína Luigiho Martignana, aby vyšetrovacej komisii zloženej z troch kardinálov pomohol vypátrať zradcu. Čaká ho však takmer nesplniteľná úloha, keďže doteraz sa vinníka nepodarilo odhaliť ani vatikánskym bezpečnostným silám.

Podľa vyhlásenia tlačového strediska Svätá stolica podnikne právne kroky, aby zlodeji dokumentov spolu s autorom a vydavateľom knihy boli postavení pred súd. „Bolo porušené právo na súkromie a listové tajomstvo Svätého otca a niektorých jeho spolupracovníkov a odosielateľov korešpondencie, ktorá bola adresovaná Svätému otcovi,“ píše sa vo vyhlásení, podľa ktorého je zverejnenie dokumentov trestným činom.

Za pravdu dal Vatikánu aj profesor a právnik Francesco Saverio Marini, podľa ktorého došlo k porušeniu článku 15 talianskej ústavy a trestného zákonníka. Podľa vatikanistu Rodariho je únikom informácii otrasený samotný Benedikt XVI.

Imrich Gazda 

Foto: gianluiginuzzi.com

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0