Aktuálne 01. september 2017

Ľudia sa poslancov pýtali na školstvo, vyčítajú im kradnutie a dochádzku

TASR
TASR
Počas dnešného Dňa otvorených dverí zavítali do Národnej rady stovky ľudí, ktorí poslancov konfrontovali otázkami z bežného života.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Počas dnešného Dňa otvorených dverí zavítali do Národnej rady stovky ľudí, ktorí poslancov konfrontovali otázkami z bežného života.

Najviac sa zaujímali o problematiku školstva, dôchodcov, sociálne otázky i budúcnosť mladých. Boli však aj takí, ktorí prišli len preto, aby nazreli do priestorov parlamentu.

Šesťdesiatročný Ján z Partizánskeho pricestoval do Bratislavy s rodinou. "Boli sme zvedaví, ako to tu dnes bude vyzerať. Najviac sa tešíme na vystúpenie poslancov, teda, ako sa budú prezentovať," uviedol pre TASR. Jedenásťročnému Renému sa najviac páčila rokovacia sála a tešil sa na vojakov.

Sedemdesiatročná Mária zastupovala na Dni otvorených dverí dôchodcov a preto ju aj najviac trápilo ich postavenie v spoločnosti. "Napríklad sa mi tu nepáči dochádzka. Zo 150 poslancov len 36, to je troška výsmech, keďže mám odrobených 40 rokov a musela som každý deň ísť do roboty popri troch deťoch. Preto sa chcem postretať s viacerými. A ešte by som chcela, aby nezabudli na nás, na dôchodcov," konštatovala.

Politikom odkázala, aby sa nehádali, lebo ľudia sú už z toho unavení. "Aj pri televízoroch, aj v novinách, keď si ich otvoríme, samé hašterenie a nič dobré pre nás. Už sme starší, chorí ľudia, takže nerobí to dobre. Čakáme dobrú, dôstojnú starobu," uzavrela.

Desaťročnej Emke i dvadsaťročnej študentke Kristíne sa najviac páčilo, že sa mohli odfotografovať s predsedom NR SR Andrejom Dankom. "Pôsobil na mňa veľmi milo, až som bola prekvapená. Čakala som, že nebude až taký ochotný sa so všetkými fotografovať a podpisovať," uviedla mladá študentka.

Na predsedu klubu hnutia OĽaNO Richarda Vašečku sa ľudia podľa jeho slov obracali najmä s tým, že sa na Slovensku kradne. "Peniaze chýbajú napríklad dôchodcom alebo na diaľnice," spresnil počas Dňa otvorených dverí. Šéfa klubu Mosta-Híd Gábora Gála ľudia oslovovali najmä vo veci koaličnej krízy a predčasných volieb. "Niektorí hovoria, aby sme to vydržali, aby koalícia začala fungovať bez svárov, lebo tiež nevidia inú alternatívu, ale teraz sme napríklad mali mladého pána, ktorý hovorí, že aby boli predčasné voľby," uviedol. Poslanec bol mladým návštevníkom ostro konfrontovaný. "Názory sú rôzne a my sme tu od toho, aby sme ľuďom vysvetľovali naše postoje," dodal poslanec.

Na poslanca Dušana Čaploviča (Smer-SD), ktorý je zároveň členom školského výboru, sa ľudia obracali najmä s problematikou školstva, starších skôr zaujímalo sociálne zabezpečenie. Starší návštevník ho priamo konfrontoval s problematikou nájomných bytov pre mladých. Šéfka klubu SaS Natália Blahová sa venovala skôr problémom týkajúcich sa oblasti detí. "Padajú relevantné otázky, som prekvapená, ako sú zorientovaní."

Národná rada SR v dnešný Deň Ústavy SR otvorila brány verejnosti. Otvorený je aj Bratislavský hrad. Návštevníci si okrem priestorov, kam zvyčajne verejnosť nemá prístup, môžu pozrieť aj folklór, policajnú či vojenskú techniku a národné plemená.

Pri príležitosti 25. výročia prijatia slovenskej ústavy sa uskutoční aj slávnostné zasadnutie parlamentu a večer bude galaprogram Zem spieva na hrade. Oslavy ukončia slávnostné salvy a ohňostroj.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0