Politika 25. august 2017

Fico cválajúci do jadra urobil z Danka štatistu

Jozef Majchrák Martin Hanus
Jozef Majchrák Martin Hanus
Najčudnejšia vládna kríza sa dnes upokojila. Robert Fico situáciu nateraz zvládol a naťahovačky s Andrejom Dankom využil na svoju novú politickú hru. A opäť nechýbali ani prvky grotesky.
Najčudnejšia vládna kríza sa dnes upokojila. Robert Fico situáciu nateraz zvládol a naťahovačky s Andrejom Dankom využil na svoju novú politickú hru. A opäť nechýbali ani prvky grotesky.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Martin Hanus

Fico cválajúci do jadra urobil z Danka štatistu
Robert Fico a Andrej Danko počas tlačovej konferencie po skončení koaličnej rady 25. augusta 2017. FOTO TASR - Michal Svítok

Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár po trojhodinovom rokovaní vystúpili ako harmonická trojica. Fico pripustil, že diskusia bola medzi nimi miestami aj ťažká, ale vraj išlo o najkľúčovejší rozhovor od vzniku jeho tretej vlády.

Skončila sa teda dnes definitívne koaličná kríza?

O tom sa už nedá ani špekulovať, pretože túto krízu ťažko pochopiť racionálne. Andrej Danko, ktorý ju vyvolal ešte pred odvolaním ministra školstva Petra Plavčana, nemal žiadnu politickú líniu, ktorej by mohli rozumieť politickí aktéri, nieto ešte jeho voliči. Takže o tom, či sa končí kríza, ktorá má oveľa viac psychologiké než racionálne pozadie, sa možno len bezradne dohadovať.

Dnešný výstup však vyzerá ako Dankov debakel – ku koaličnej zmluve, ktorú vypovedal 7. augusta, sa má doplniť dodatok, v rámci ktorého sa lídri strán dohodnú, že sa budú stretávať častejšie, napríklad každý pondelok.

Danko išiel pritom na stretnutie s predsavzatím, že bude od Roberta Fica žiadať odchod ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Postoju to potvrdili zdroje z prostredia SNS, aj reakcia Bélu Bugára krátko pred stretnutím lídrov naznačovala, že tento Dankov plán poznal: „To sa nedá tak, že oko za oko, zub za zub, to sme kde? V Sicílii?“ (Doplnené: po tlačovke lídrov Denník N napísal, že aj podľa ich informácií žiadal Danko Fica o odvolanie Richtera, premiér to však odmietol.)

Andrej Danko však po troch hodinách na tlačovke nepotvrdil, že by žiadal odchod ministra, len neurčito naznačil, že sa bavili aj o ministerstvách. Akoby Danko národu po týždňoch koaličnej drámy, ktorú vyvolal, oznamoval, že najdôležitejšie je, aby medzi koaličnými lídrami fungovala chémia a aby panovala ľudskosť vo vzťahoch. Nezaujal však žiadne politické posolstvo, z ktorého by bolo jasné, prečo vlastne vyvolal krízu.

Ako Fico vybabral s koaličnou krízou vo svoj prospech

Hoci doterajšie doťahovanie s nevyspytateľným Andrejom Dankom nie je pre Roberta Fica príjemnou záležitosťou, bol to paradoxne práve on, ktorý koaličnú krízu dokázal zatiaľ najlepšie politicky a komunikačne využiť. 

Šikovne sa mu z nej podarilo urobiť dramatickú etudu jeho novej politicko–marketingovej hry s pracovným názvom Veľký obrat smerom k jadru. Skvele to bolo vidieť na dnešnej tlačovke po koaličnej rade, ktorú Fico opäť premenil na prednášku o Európe a našej budúcnosti.

Prečo musí táto vláda pokračovať? Lebo chceme byť v európskom jadre, keďže účasť v ňom nás posunie o desať rokov vpred. Prečo sú predčasné voľby rizikom? Lebo by sme si skomplikovali cestu do jadra. Prečo sa k moci nemôže dostať opozícia? Lebo ju tvoria nezodpovední hazardéri, ktorí poovažujú Francúzsko a Nemecko za okresnú ligu a nechcú smerovať k jadru. A jadro? To je predsa náš najvyšší životný záujem.

Nie je podstatné, že diskusia o jadre EÚ sa ešte ani poriadne nerozbehla a o tom, ako bude vyzerať a čo bude príslušnosť k nemu presne obnášať, sa v tejto chvíli dá iba teoretizovať.

Na Slovensku sa už jadro stalo najvyššou národno-štátnou prioritou. Nebolo o tom treba viesť žiadnu veľkú verejnú debatu. Ani debatu v parlamente. Stačilo, že Robertovi Ficovi sa politicky hodilo prehodiť výhybku a nájsť si tému, ktorá mu umožní vylepšiť imidž vlády pošramotený viacerými korupčnými škandálmi a vyhraniť sa voči najsilnejšej opozičnej strane.

Účelovosť tejto taktiky sa, samozrejme, nevylučuje s tým, že Fico je o užitočnosti našej účasti v jadre Európy aj naozaj vnútorne presvedčený.

Neobratný Andrej Danko sa nakoniec dnes nechal poľahky dotlačiť k tomu, že v tomto Ficovom predstavení, ktoré presahuje túto vládnu krízu, vo všetkom pritakáva a dnes na tlačovke mu len dával za pravdu. Bez ohľadu na to, že veľká časť voličov SNS si o našom cvale smerom k jadru môže myslieť niečo celkom iné.

Táto kríza pripomínala od začiatku nekončiacu grotesku, dnes tak mala len ďalšie vyvrcholenie: keď on, líder Slovenskej národnej strany, len Ficovými slovami opakoval, aké je jadro dôležité a aké dôležité bolo Ficove stretnutie s Emmanuelom Macronom "v mojom milovanom Salzburgu", bolo ťažké zadržať smiech.

Fico si tak opäť raz z Danka, ktorému chýbajú zdravé politické inštinkty, urobil dnes užitočného herca vo svojom predstavení. 

Vyzerá to tak, že táto kríza nemohla pre Roberta Fica dopadnúť lepšie. Zatiaľ.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0